ВЕЛИКИ ВАКЦИНАТОР КОН УОЧИ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Затварање на седам дана није довољно!
Фото Танјуг

ВЕЛИКИ ВАКЦИНАТОР КОН УОЧИ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Затварање на седам дана није довољно!

ЕПИДЕМИОЛОГ др Предраг Кон рекао је данас уочи седнице Кризног штаба да је медицински део већ раније све предложио и да неће променити предлог, а суштина је шта ће се одлучити.

– Чули смо два угла гледања, сасвим природна, решење ће бити свакако како буде донесено. Ми не можемо да смањимо оно што смо већ рекли јер се ситуација није променила. Сматрамо да су мере рационалне, питање је колико су се спроводиле – рекао је др Кон за Курир телевизију.

Затварање од 7 дана?

– Не сматрам да је тај период довољан за сузбијање, али то је минимум. Питање је озбиљно и треба да сасече пораст који је кренуо. Пратићемо ситуацију, последња три дана дају наде да неће нагло расти. Битно је да се смање контакти, мере морају да се поштују – објаснио је он.

Истакао је да ништа није договорено унапред и да ће се данас знати све.

На питање због чега поново имамо велике бројке др Кон је рекао да и док смо били око 1.500 дневно могућност погоршања је постојала.

– Никада се нисмо спустили на безбеднији ниво, имали смо неадекватно понашање посебно за време празника. Уз сва упозорења које смо слали после тога је дошло до почетка пораста, наглашавали смо да је требало заоштрити мере после празника – рекао је он.

Што се скијалишта тиче истакао је да је одлука још у децембру била да треба да раде са 30 одсто капацитета, али да се мере нису поштовале.

– Казнена политика нам је и даље није мотивишућа јер се мора пооштрити, ако у Словенији имате 400 евра казну ако изађете у току полицијског часа јасно је какав је однос према томе. И поред свега тога и даље имају проблема са ковидом. Све заједно, свест је та која нас штити. Како ћемо то даље извести да се заустави онда је тешко – објаснио је др Кон.

Поновио је да недељу дана затварања није много и није довољно али би у сваком случају неки предах би био и омогућио да дође до смањења интензитета.

О британском соју

– Оно што ми знамо је да је присутан око 30 одсто, у малом узорку. Очекујемо као што се појављује у другим земљама појавиће се и код нас. Појачан је пренос код млађих, потребно је проактивно гледати. Имамо разне ситуације које не препознајемо одмах као што је непријављивање из школа – рекао је др Кон за Курир ТВ.

Додао је и да имамо систем који обезбеђује да не дође до наглог погоршања у школама.

– Почиње озбиљно да се преноси код млађих и има их све више који имају упале плућа и хоспитализовани, онда заразе целе породице.

Курир.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сурова статистика приказује како нас је за само једну деценију своје тираније Вучић довео до пакла

Сурова статистика приказује како нас је за само једну деценију своје тираније Вучић довео до пакла

Статистика је сурова, прецизно показује трагично стање у коме се налази Србија. Годишње умре 14 …

Вучићева сарадница Сузана Васиљевић није прошла безбедносну проверу ВБА

Вучићева сарадница Сузана Васиљевић није прошла безбедносну проверу ВБА

“Њој је оспорена безбедносна провера од стране ВБА 2012 да може да се запосли у …

Један коментар

  1. Zakon postoji da zastiti ljude ne da ih maltretira.. zamislite bije policajac po zakonu coveka zato sto on moze biti ubica, ima ruke moze zadaviti.. i po zakonu sto ima ruke on krsi zakon.. ma bravo konjino.. ostavku ne smes dati do smrti jer si deo projekta i trajace dok vam gazde kazu a na vama je na koji nacin i pricom cete sprovoditi potpisan projekat.. ljudi ce se porazboljevati od nosenja maski, imace stomacni virus i temperaturu.. pitajte bilo kog infektologa, patologa, pneumologa, doktora jer ovo ce biti infekcija bakterija nakupljanjem otpada i udisaja, gutanja sa maski.. ovo nije posao za epidemiologa jer je posao kriznog staba da stvarno stvore infekciju, sto vakcinom sto maskama i ne moze biti prenosno nego ce svako sebe trovati i imace iste simptome.To je projekat.. mnogi lekari, i sam Fauci je rekao da je spanska groznica tako odnosila zrtve, tad su je zvali spanska a sad korona

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *