fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Весић: Запошљавање око 1.000 комуналних милиционера, шира овлашћења, претреси, преглед возила…

0
(0)

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је припремљен нови закон о Kомуналној полицији, која ће се након његовог усвајања звати „комунална милиција“. Весић је навео да ће она добити неке нове надлежности и шира овлашћења, као и да ће у наредних неколико година бити ангажовано око 1.000 нових полицајаца.

“Град Београд је иницирао промене Закона и задовољан је најављеним изменама. За нас је важно што ће бити укинута одредба према којој на 5.000 грађана постоји један припадник Kомуналне полиције”, рекао је Весић за ТВ Пинк.

Он је навео да у овом тренутку у Београду постоји 360 комуналних полицајаца, “што није довољно да се уведе комунални ред, па зато имамо читава насеља у предграђу где људи мање – више никада нису видели комуналног полицајца”.

Изменама закона комунална полиција као милиција добија већа овлашћења и могућност рада без униформе

“Очекујемо да ћемо одмах по усвајању закона, током текуће године, обезбедити још 300 припадника Kомуналне полиције. План је да у наредних неколико година Kомунална полиција добије око 1.000 нових полицајаца, што ће бити довољно да „покријемо” читав град. Kомунални полицајци су на располагању грађанима и када је у питању проблем буке, проблем непрописног паркирања на тротоарима, контрола одлагања смећа, начин на који се изводе кућни љубимци, односно читав низ проблема са којима се сусрећу грађани”, истакао је заменик градоначелника.

Помагање при искључењима струје, воде, претреси, прегледање возила

У току је јавна расправа о Нацрту закона о комуналној милицији, а уколико он буде усвојен, комунална милиција ће осим досадашњих задатака, пружати и асистенције у извршењима служби у јединицама локалне самоуправе, а помоћ службама пружаће на основу одобрења начелника комуналне милиције. Ово значи да ће комуналци убудуће помагати градским службама при искључењу струје, воде…

Kомунални милицајци такође ће моћи и да заустављају возила иако по Закону о безбедности саобраћаја на путевима и Правилнику, то може обављати само саобраћајна полиција. Kомунални милицајци ће, осим претреса лица затеченог у кршењу прописа из делокруга комуналне милиције, моћи да зауставе и прегледају и возила који су у непосредној близини или под надзором лица које прегледа.

Још једна од новијих ствари коју доноси Нацрт закона је и да свој посао комунални милицајци могу обављати и у цивилу и то по писаном налогу начелника комуналне милиције”.

Kоје послове, на који начин као и под којим условима ће комунални милицајци радити без службене униформе са ознаком није у закону детаљније описано . На питање Инсајдера, чиме се гарантује да овај члан закона неће бити злоупотребљен, у Министарству за локалну самоуправу наводе да су механизми контроле и надзора успостављени.

“Надзор и контрола рада (и унутрашња контрола), извештавање о раду као и посебно утврђена дисциплинска одговорност и провере безбедносних сметњи и психофизичких способности комуналних милиционара су механизми који би требало да обезбеде да злоупотребе овлашћења буду минималне“, наводи Министарство у одговору Инсајдеру.

На питање које послове ће милицајци обављати у цивилу имајући у виду да то није дефинисано законом, Министарство каже да се Нацртом закона не издвајају појединачни послови који би могли да се обављају у цивилу, али да је сврха успостављања овакве могућности у рутинском обављању надзора на уобичајеним местима, као што је улична продаја и слично.

Још једна новина коју доноси Нацрт је промена имена комунална полиција у комунална милиција и то због недавно усвојеног Закона о изменама Закона о полицији којима је утврђено да право на употребу назива „полиција“, има искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране.

Зато је Министарство, судећи по образложењу за доношење овог Нацрта које се наводи на крају текста, изабрало да се назив ове службе измени у назив комунална милиција.

Инциденти и физички обрачуни са грађанима

Kомуналну полицију од оснивања, крајем 2010. године, прате бројни инциденти од физичких обрачуна са грађанима приликом контроле нелегалне уличне препродаје, поседовања БусПлус карти, па и до привођење активиста невладиних организација и удружења и спречавања новинарских екипа да обављају свој посао.

Истовремено, Инсајдер је открио бројне незаконитости и нелогичности у раду Kомуналне полиције Града Београда.

Тако је, како смо открили, Kомуналној полицији чија је надлежност да контролише али и да кажњава већину приватних фирми које крше комунални ред, дозвољено и да прима донације од истих тих приватних фирми, а до недавно су незаконито користили службене палице од метала, иако је важећим прописима стриктно предвиђено да службена палица мора бити израђена од гуме.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти у строгом центру Београда пљачкају и тероришу људе

5 (9) Београдска полиција привела је тројицу миграната за које се утврђује да ли су …

Београд: Подржите четврти велики протест ратних ветерана у суботу, 1.фебруара у 14.00 часова (видео)

5 (2) Позивамо све ратне, војне и полицијске ветеране, ратне инвалиде, породице погинулих хероја, као …

7 Коментара

  1. Novine DANAS, treba da vas bude sramota sto cenzurisete komentare slobodnih gradjana. To jasno govori i identifikuje (VA)s ko ste u st(VA)ri i na cijoj ste strani.Ovo ce biti objavljeno na svim portalima i drustvenim mrezama.

  2. ponovo, neki jajincani dotumarali iz bosanskog ljutog ustasluka, oce napraviti Jajince, ovog puta ne sa 80 000. vec sa malo ili mnogo vecim brojem stanovnika, a neki cute i setaju sluzeci svom krvniku, sve mu po spisku

  3. „Kомунални милицајци ће, осим претреса лица затеченог у кршењу прописа из делокруга комуналне милиције, моћи да зауставе и прегледају и возила који су у непосредној близини или под надзором лица које прегледа.“

    Ајде сада неко нека дефинише појам „непосредне близине“ или под надзором…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *