Хроника

Весићево обезбеђење пљачкало музеје, дао им 5 милиона евра, повезани с Беливуком!

Град Београд и градска предузећа у последњих годину дана дали су пет милиона евра за послове обезбеђења фирми “Добергард”. То можда и не би било чудно да запослени ове фирме нису својевремено опљачкали златне експонате из Музеја примењених уметности у вредности од 300.000 евра, а неколико година раније и Музеј Југославије. Све то у време док су радили на обезбеђивању ових објеката. Истовремено, министарка културе Маја Гојковић довела их је у везу са кланом Вељка Беливука. Шта није јасно?
Иако на први мах заиста делује као вест из неког паралелног универзума, све се да лако објаснити.

Добергард је, како пише на њиховом сајту, “водећа безбедносна компанија”.

Водећа могло би се рећи на основу броја уговора које град и градска предузећа са њом склапају годинама уназад, али и по броју установа које су опљачкали управо њихови радници.

Пљачкали музеје које су обезбеђивали

Почетком ове године испливала је афера пљачке Музеја примењених уметности, када су нестали златни предмети вредни 300.000 евра. Пљачка се догодила 2019. године, Министарство културе је о томе обавештено годину дана касније, а јавност тек недавно.

Актуелна министарка културе Маја Гојковић рекла је да иза пљачке, односно фирме Добергард која је музеј обезбеђивала, стоји криминална група коју је предводио ухапшени Вељко Беливук звани Веља Невоља.

Министарство културе издало је и саопштење у којем се наводи да се министарка Маја Гојковић упознала са још једним предметом почињене крађе, чији је извршилац било лице ангажовано на уговор о делу у фирми „Добергард“, односно, „Добергард плус“.

Реч је о крађи у Музеју Југославије 2016. године, када су нестали лични предмети Јосипа Броза Тита, као и послужавник и чаша са ликом Хајла Селасија. Фирма „Добергард“ је на основу учињене штете исплатила 3.250.607 динара на рачун Министарства финансија, Управе за трезор.

Упркос свему томе градска управа исту фирму ангажовала је више пута у протеклих годину дана на пословима обезбеђења, за шта им је дато пет милиона евра.А Весић као да ништа није било

Тако је ЈКП Зеленило Београд потписала уговор са фирмама Добергард, Добергард плус и Соко гроуп у вредности од 23 милиона динара, за услуге физичко – техничког обезбеђења објеката са услугом мониторинга.

Затим је у јануару ове године за обезбеђење ЈП “Београдска тврђава” Добергарду и фирми Добергард плус дато 46.925.568 динара.

У марту су потписана још два уговора.

ЈКП Градско саобраћајно предузеће 22. марта је за услуге приватног обезбеђења фирмама Добергард, Добергард плус, Протецта гроуп и Нотега сецуритy дала укупно 300.000.000.

Такође, Музеј града Београд је у марту за физичко обавештење и противпожарну заштиту у објектима музеја, али и за археолошко налазиште “Бело брдо” у Винчи дало 32.433.333 динара.

У јуну је Секретаријат за опште послове града Београда фирмама Добергард плус и Добергард дао два посла. За физичко техничко и противпожарно обезбеђење зграда Градске управе вредан 56.500.000 динара и чишћење зграда градске управе за 15.500.000 динара, без ПДВ.

ЈКП Јавно осветљење 13. септембар дало је фирми Добергард плус за услуге чуварске службе 3.000.000 динара.

„Чували“ и седницу о метроу

Председница Градског Одбора Београд Странке слободе и правде Мила Поповић упозорила је на ове спорне уговоре, али и на чињеницу да је исто обезбеђење било ангажовано и испред Скупштине Београда, током седнице на којој су се разматрала питања у вези са изградњом метро.

„Толико су се уплашили суочења са струком и грађанима, да су на дан јавне седнице о метроу, ангажовали приватно обезбеђење Добергард. Њихов задатак је био обрачун са пристојним грађанима које су гурали и забрањивали им улазак у зграду Скупштине града“, истакла је Поповић и додала:

“Добергард, Добергард плус и Спарта Сецуритy су фирме које се баве обезбеђењем под контролом Душана Ђукића, власника одгајивачнице добермана у Ритопеку. Успон ових фирми почиње 2013. године од када је СНС преузела власт у Београду. Само у последњих пет година утростручили су приходе и то за 13,5 милиона евра. За мање од годину дана су од ове Градске власти и јавних предузећа под њиховом контролом добили пет милиона евра. Тако су добили послове од ГСП, Штарк Арене, Јавног осветљења, Градског зеленила, Београдске тврђаве и Градске управе града Београда“, рекла је Поповић.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!