Насловна / Србија / Вежба натоваца из 32 државе од 8. до 11. октобра код Младеновца
Вежба натоваца из 32 државе од 8. до 11. октобра код Младеновца 1

Вежба натоваца из 32 државе од 8. до 11. октобра код Младеновца

У МЛАДЕНОВЦУ ће се од 8. до 11. октобра одржати вежба у организацији Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације на којој ће учествовати око 800 учесника из 32 државе, изјавио је бригадни генерал Ћезаре Маринели, шеф НАТО канцеларије за везу у Београду.

Иако није реч о војној, него о вежби за реаговање у ванредним ситуацијама, поменути центар је део структуре НАТО-а и реч је о првој таквој активности Алијансе у Србији.

Маринели је ово изјавио на конференцији „Сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља чланица НАТО-а”, одржаној у Београду у организацији Атлантског савета Србије, уз подршку амбасаде САД.

Шеф канцеларије НАТО-а објаснио је да ће спасиоци код Младеновца увежбавати спасавање из урбаних средина, медицинско збрињавање угроженог становништва, али и реаговање у случају хемијских акцидената.

„Током 2017. године Србија и НАТО као организација, или државе чланице НАТО-а, одржали су 20 вежби”, рекао је Маринели истичући значај програма „Наука за мир и безбедност”, преко којег је Алијанса само током прошле године подржала 10 пројеката из Србије.

Пуковник Даглас Фаерти, војни аташе при амбасади САД у Србији, подсетио је на велики број официра ВС који су завршили разне нивое школовања у Америци. Осим тога, САД значајно помажу опремање инжењеријске чете и пиротехничаре ВС, који би могли бити ангажовани у иностранству.

Изасланик одбране САД рекао је да би се сарадња са Србијом могла дуго илустровати статистичким подацима, бројевима војника, активности и сумама новца.

„Ипак, доказ правог партнерства је вежба америчке 173. ваздушнодесантне бригаде и српског 63. падобранског батаљона одржана прошле године на подручју Београда. То је прва вежба у складу са СОФА споразумом. Таква вежба је испланирана и изведена за само две недеље”, истакао је Фаерти.

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Србија: Деца рођена после НАТО бомбардовања склона малигнитету 11

Србија: Деца рођена после НАТО бомбардовања склона малигнитету

Председник Kомисије за истраживање последице НАТО бомбардовања Дарко Лакетић каже за РТС да је, у …

Генерал Жарковић: НАТО агресор није бирао средства за постизање свог циља 12

Генерал Жарковић: НАТО агресор није бирао средства за постизање свог циља

Војна споменица поводом 20. годишњице учешћа у одбрани од НАТО агресије још једно је признање …

3 Коментара

  1. pascad se voli okupljati, nije vazno gde, jedan drugog jasiti, nije vazno ko koga, a dzaba im bilo sta govoriti jer oni ce kako im je volja lajati, zavijati, arlaukati, ali kad vide prostac il dvocevku odma ce ih nestati. — onda ce ko oni generali posle totalne kapitulacije price o nevidjenom junastvu pricati, iako baruta nisu omirisali, vec u prestonom gradu kurve jurili, viski ispijali i svoj biznis plan ispunjavali. — sikter bre

  2. Da su bar kurve, nego sve sami pederi, pederi, sto je najstrasnije. Doslo doba da oni vladaju i „ponose“ se sto su pederi!?

  3. Neka stave kvalitetne pampers pelene pa neka pocnu sa deminiranjem i ciscenjem onoga sto su na nas pobacali od 1945. naovamo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *