fbpx

Виктор Орбан кренуо у обрачун са страним банкама

0
(0)

Будимпешта – Мађарска влада, која ће се следеће године суочити са парламентарним изборима, припрема низ мера којим намерава да олакша свима онима који имају хипотекарне кредите индексиране у страној валути. С друге стране, како се тим потезом не би урушио финансијски систем Мађарске, премијер Виктор Орбан најављује да од идуће године уведе опорезивање луксузне робе по стопи од 30 до 35 одсто.

Како преноси Ројтерс, премијер Орбан је обећао да помоћи стотинама хиљадама грађана који су узели некад повољне кредите у швајцарским францима, еврима и јапанском јену, а који су поприлично изгубили када је дошло до пада вредности мађарске форинте,.

„Предложићемо решење које неће урушити финансијски систем, али ће помоћи дужницима у невољи”, рекао је Орбан у интервјуу на државном радију, додајући да ће министар економије Михали Варга израдити план о увођењу пореза на луксузне робе у склопу пореских мера за идућу годину.

Међутим, како преноси Ројтерс, привредници у Мађарској се плаше да би драстичне мере помоћи кредитно задуженим грађанима само погодиле банке и уплашиле стране инвеститоре. Финансијска тржишта страхују од понављања мере коју је Орбанова влада увела 2011. године, којом је кредитно задуженим грађанима допуштена отплата девизних кредита у паушалном износу по нижем курсу.

У Мађарској кредити у страним валутама износе око дванаест милијарди евра или око 12 одсто бруто друштвеног производа. Већину ових кредита су одобриле стране банке, пре свега аустријске „Рајфајзен” и „Ерсте”, немачка „Бајерише Ландесбанк” и италијанска банка „Интеза Санпаоло”. Али, и највећи зајмодавац мађарска банка ОТП се противи оваквим потезима Орбанове владе

„Тај нови корак би повећао неповерење (према Мађарској) и смањио способност банака да привуку капитал”, рекао је за Ројтерс први човек ОТП банке Шандор Чоњи, додајући да су банке спремне да расправљају о помоћи дужницима, али да не би требало да преузму сав терет. „Разумем да су људи дошли у незгодну ситуацију, али чинити то да су банке једине одговорне представља политички маркетинг”.

Премијер Орбан, пак, сматра да ће овај пут олакшање отплате хипотекарнх кредита бити суптилније. Министру економије је дао мандат у преговорима са банкама евентуално поступно укине стамбене кредите у страној валути.

„Кад желите нешто против чега постоји огроман отпор, а важно је за народ, нису потребни преговори, већ блицкриг. То раније решење лакше отплате кредита било је једна таква опција. Но, сада је Мађарска јака. Дакле, не циљамо на такво решење, већ мирне, смирене разговоре”, поручио је Орбан.

Ројтерсови извори у аустријским банкама у Мађарској каже да су веома скептични о томе да ће их мађарска влада обавештавати о свему што планира.

„Протеклих дана било је неформалних разговора између владе и удружења банака, али нико се не усуђује да каже шта ће се догодити”, рекао је Ројтерсу један извор док је други истакао да „банке нису задовољне”. „Уколико ствари буду ишле онако како се сигнализира, то их може коштати много новца”.

Укључивање по први пут у ову дебату првог човека ОТП банке схвата се као значајно јер је он досад имао веома блиске односе са Орбаном и свако неслагање је досад брижљиво чувано од јавности.

Чоњи је иначе претпрошле недеље продао добар део акција у својој банци, што је представљало аларм за инвеститоре који су већ нервозни око владиних планова за отплату хипотекарних кредита. Све то је оборило предност акција ОТП-а.

Према писању Ројтерса, Чоњи, који је у прошлости пио вино са Орбаном на приватним састанцима и виђан с њим у ВИП ложи на фудбалским утакмицама, био је неуобичајено искрен у критикама људи из премијеровог окружења, пре свега његовог шефа кабинета Јаноша Лазара.

На Лазарово поређење првог човека ОТП-а са превише моћном хоботницом чији пипци осежу сваку област живота у мађарској, Чоњи је рекао да „неки људу очигледно сматрају за успех то да буду дрски према мени јер их то чини храбрим”, додајући да мисли на Лазара.

 
Н. Р.
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум на кредите тражило 94 одсто грађана

0 (0) За мораторијум на отплату кредита од три месеца, који је уведен са проглашењем …

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *