Више од скандала: Пројекат против британске монархије скован у Америци има неколико грешака
фото: АФП

Више од скандала: Пројекат против британске монархије скован у Америци има неколико грешака

Интервју који су у САД дали војвода и војвоткиња од Сасекса, Меган и Хари, не може да има већих последица по британску монархију на дужи рок, али може да доведе до урушавања краљевског ауторитета и то када краљице Елизабете више не буде. Ради се о пројекту против британске монархије који је скован у Америци.

Овако за Спутњик интервју војвоткиње и војводе од Сасекса коментарише дугогодишњи дописник српских медија из Велике Британије Синиша Љепојевић.

У интервјуу који је пар дао популарној америчкој ТВ водитељки Опри Винфри, војвоткиња и војвода од Сасекса су изнели неколико тешких оптужби на рачун британске краљевске куће – од тога да је Меган била „ућуткивана“ и да јој није била пружена помоћ у одбрани од напада таблоида, до тога да се неко из краљевске куће распитивао о боји коже њиховог нерођеног детета.

Више од скандала: Пројекат против британске монархије скован у Америци има неколико грешака
© AFP 2021 / JOE PUGLIESE
Хари и Меган приликом давања интервјуа популарној ТВ водитељки Опри Винфри (окренута леђима)

Он сматра да ће последице интервјуа пре свега бити краткорочне у смислу скандала – имаће последице на односе у краљевској кући, али не и на саму монархију – проблем, према речима нашег саговорника није у томе шта је све изрекла Меган, већ учешће у свему томе Харија, млађег сина британског престолонаследника.

Пројекат против монархије у шкрипцу због напада на краљицу

Британска јавност никада до краја није прихватила Меган и то је за њу био велики проблем, а сада је, као шлаг на торту дошао интервју као потврда тог њиховог става, наглашава Љепојевић.

„Суштина је да је у читавом овом пројекту направљена грешка, што су индиректно напали краљицу и сада покушавају да тврде на то нису учинили. У Британији можете нападати свакога, али краљица је за већину људи, чак и оне који су против монархије, посебан статус. Зато је већинско расположење у јавности огорчење. И нису толико љути на Меган колико на Харија, Његов поступак тумаче не као заштиту супруге, него као издају породице, што је много озбиљнија ствар“, каже он.

Ауторитет краљице Елизабете II у Британији не може да уруши нико – она је на власти јако дуго и има посебан статус као мало који монарх; међутим, могуће је да ће њени наследници, принц Чарлс и његов син Вилијам имати мање ауторитета. То опет не значи да ће и сама монархија бити урушена, сматра Љепојевић.

Више од скандала: Пројекат против британске монархије скован у Америци има неколико грешака
© AFP 2021 / PHIL HARRIS
Чланови британске краљевске куће снимљени марта 2020, након службе у Вестминстерској опатији. У јесен исте године, Хари и Меган напустиће Британију

„Монархија је дубоко уплетена у британски систем, Британија је држава која нема писани устав. Монархија је стуб онога како Британија функционише“, децидан је он.

А да се ради о пројекту, говоре и чињенице да је уговор о интервјуу потписан пре него што је пар у јесен 2019. напустио Британију; уз то, приметно је да у ономе што Меган изговара има неколико неистина, што показује да ни она, а ни онај ко ју је спремао за интервју не познају протокол британске краљевске куће, тврди Љепојевић:

„Основна лаж је да њихов син није добио титулу принца због тога што се сумњало у његову боју коже. То је потпуна лаж. Постоји правило успостављено почетком ХХ века, да владајући монарх не може додељивати титуле својим праунуцима, него само својој деци и унуцима. У преводу, само принц Чарлс, када буде краљ, може дати титулу Харијевом сину као свом унуку. То су правила која имају снагу закона“.

Британија није земља системског расизма

У интервјуу је и проблем расизма у оквирима краљевског дома постао једна од тема.Према Љепојевићевим речима, Британија је земља у којој системског расизма нема.

„Меган покушава да игра на ту карту, јер то је један антимонархистички покрет у Америци и делом у Британији, који се данас очитује кроз покрет „Блек лајвс метер“ и „Антифу“, читаву мрежу покрета која је настала последњих година“, каже Љепојевић.

Више од скандала: Пројекат против британске монархије скован у Америци има неколико грешака
© AFP 2021 / BEN STANSALL
Насловне стране британске штампе листом су посвећени интервјуу Меган и Харија.

Да у Британији нема системског расизма најбоље, додаје наш саговорник, показује пример Бакингемске палате, у којој раде људи свих боја и раса. Ту је Меганина грешка – али, читав интервју, према његовом мишљењу намењен је америчкој јавности и америчкој политичкој елити, јер таква прича тамо пролази.

Пише Никола Јоксимовић, Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

И ШТА САД? Америчка држава Вермонт са највише вакцинисаних има рекорд по броју заражених!

И ШТА САД? Америчка држава Вермонт са највише вакцинисаних има рекорд по броју заражених!

Вермонт, држава са највећом стопом вакцинације у Сједињеним Државама, доживљава пораст новозаражених вирусом корона на …

Такер Карлсон: Аустралија данас личи на Кину с почетка пандемије (видео)

Такер Карлсон: Аустралија данас личи на Кину с почетка пандемије (видео)

Пре двије године у Кини су заваривали људе у станове, убацивали их у кутије за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *