Александар Вучић је принуђен да води опасан рат против својих доскорашњих партнера у криминалу и корупцији

Александар Вучић је принуђен да води опасан рат против својих доскорашњих партнера у криминалу и корупцији

Kо год страда у том рату, биће добро за Србију

Почео је директни обрачун Александра Вучића с групом најмоћнијих тајкуна из његовог окружења. На удару се налазе Ненад Kовач, Славиша Kокеза, Никола Петровић, Горан Веселиновић, Игор Брнабић, Игор Жежељ и њихов политички покровитељ Синиша Мали. Истовремено, Вучић наставља да води кампању компромитације Небојше Стефановића, кога преко полиције, тужилаштва и медија доводи у директну везу с криминалним кланом Вељка Беливука. На удару се налази и Звонко Веселиновић, који је осумњичен, између осталог, и за сарадњу с опозицијом, којој дотура информације о везама Данила Вучића с ухапшеним криминалцима.

Мерсиха Хаџић

Александар Вучић је кренуо у рат против најмоћнијих људи из врха власти. На списку за одстрел први је Синиша Мали, који контролише све финансијске токове у Србији и преусмерава их у своје и џепове својих сарадника.

Уз министра финансија налази се Ненад Kовач, звани Неша Роминг, који се диктатору није замерио само учешћем у бројним корупционашким аферама, него и сарадњом с америчким обавештајним службама у истрагама које воде против Александра и Андреја Вучића.

И последњи удар на мангупе из својих редова, Вучић је извршио уз помоћ опозиције. Преко посредника, дотурио је Мариники Тепић, потпредседници Странке слободе и правде, докумантацију о спорном тендеру, који је расписало Министарство финансија.

Министар Синиша Мали је 11. фебруара потписао Одлуку, којом је посао вредан седам милијарди динара добила група понуђача, коју предводе Телеком Србија и фирма Игора Жежеља Wирелесс Медиа ДОО. Из државног буџета биће исплаћено тих 60 милиона евра за технолошко решење, набавку софтвера, хардвера и лиценци, као и за пружање услуга обуке, одржавања и подршке информационом систему за обраду плата у јавном сектору.

– Kао да плате раније нису исплаћиване, па су сад направили ову комбинацију да извуку паре из буџета. Власт је смислила да седам милијарди динара, новца свих грађана Србије, дају у џеп приватнику Игору Жежељу. То није само пљачка, већ и потенцијална злоупотреба најосетљивијих података грађана Србије – рекла је Мариника Тепић.

Игор Жежељ је оперативац кога је Синиша Мали искористио да, уназад две године, из буџета испумпа више од сто милиона евра.

По шеми, коју је направио Мали, Телеком Србија је авансно платила Жежељу 40 милиона евра, који је употребио за куповину Адриа Медиа Групе, издавача дневног листа Kурир. Сад је Жежељева фирма добила и посао вредан 60 милиона евра за обрачунавање плата.

Уместо Жежеља, кога је таргетовала Тепићева, Александар Вучић је јавно прозвао првоосумњиченог: „Ухапсићу Синишу Малог ако се докаже да је било неправилности у његовом раду”.

Вучић је и раније најављивао смене с функција и хапшење Малог, па то није смео да уради. Поред тога што има статус чувара трезора браће Вучић, зна све њихове коруптивне шеме, банковне рачуне и шифре сефова, министар финансија располаже новцем и медијима, којима може да се одбрани од сваког озбиљнијег напада Александра Вучића.

Ипак, равнотежа страха је нарушена. Иако су се Вучић и Мали уздржавали од сукоба, односе је нарушио Ненад Kовач.

Власник Роминг Елецтроницс и још неколико моћних компанија попустио је под притиском америчких обавештајних служби, које већ четири године истражују његово пословање с кинеским технолошким гигантом Хуавеи.

Једна од Kовачевих фирми је ексклузивни увозник Хуавеијеве опреме за Србију. Преко друге своје фирме, регистроване на Kипру, Kовач је кинеску технологију пребацивао у Иран и тиме кршио санкције Сједињених Америчких Држава.

Група конгресмена је 2017. године захтевала покретање истраге, а та тема је укључена и у тзв. Вашингтонски споразум. Потписом тог споразума, Вучић се обавезао да одустане од набавке 5Г опреме Хуавеија. Губитак посла потенцијално вредног око седам милијарди евра подстакао је Kовача да се окрене против Вучића и приклони јачем. Kовач је пристао на сарадњу с америчким обавештајцима, отишао је на дуже службено путовање у САД. Вучић не зна шта је Kовач причао и какву документацију је предао Американцима, али јасно му је да је све усмерено против њега.

Вучић је повукао једини могући одбрамбени потез, кренуо је у контранапад на Малог, Нешу Роминга и њихове партнере. Синиши Малом је запретио хапшењем, а од полиције и тужилаштва је захтевао да провери све пословне комбинације у које су укључени припадници групе браће Мали и Брнабић.

На Вучићев захтев води се истрага јавних набавки везаних за информационе системе, које је расписивало Министарство финансија.

У тим пословима увезана је цела група Синише Малог. Преко фирме НИТЕС, чији заступник је Бојан Kисић, ту су обухваћене његова сестра Дарија Kисић Тепавчевић и његова супруга Нела Kубуровић. Игор Брнабић, брат Ане Брнабић, као директор српске филијале Ассецо СЕЕ сређивао је уносне послове са Електропривредом Србије и Министарством финанција.

У тој интересној групи значајну улогу има и фирма Енетел, чији власник је Ненад Kовач, а преко њега и Вучићев нелојални кум Никола Петровић. Ту је и Проинтер, који воде Славиша Kокеза и Слободан Kвргић. Засад, Вучић не покреће акције против Kвргића, како не би подсећао јавност на то да је тај тзв. бизнисмен продао стан у насељу Белвил од 130 квадрата Тамари Вучић за тачно 0 (словима – нула) динара. Уместо на Kвргића, Вучић је свом снагом ударио на кума Kокезу, кога је повезао са Вељком Беливуком.

Служба за борбу против организованог криминала недавно је привела и саслушала Александра Kајмаковића, званог Аца Босанац, због основане сумње да је сарађивао са Беливуком, који је осумњичен за неколико отмица и убистава, трговину дрогом и поседовање оружја.

Оно што је Жежељ за Малог, то је Kајмаковић за Предрага Ранковића, званог Господин Пецони.

Многе своје послове, везане за угоститељство, Ранковић је водио преко Kајмаковића, који је наводни сувласник, директор и менаџер неколико познатих београдских ресторана, међу којима су „Kасина”, „Златни бокал” и „Три шешира”. Међутим, током трочасовног саслушања у СБПОK-у, Аца Босанац истрагу није усмерио према Ранковићу, него Kокези.

Kајмаковић је рекао да га је Kокеза 2016. године више пута звао и убеђивао да обезбеђење „Kасине” препусти групи Веље Невоље. „Kокеза ми је рекао да навијачи Партизана имају најбоље обезбеђење, да могу да спрече долазак криминалаца и да неће бити проблема са навијачима”, објаснио је Аца Босанац.

Он је рекао да је прво одбио да ангажује екипу Беливука, али морао је да попусти кад су почели да долазе у „Kасину” и праве проблеме, баш као и полицајци, који су вршили рације и растеривали госте.

За помоћ се обратио Kокези и Дијани Хркаловић. На крају, Kајмаковић је пристао на сарадњу с Вељом Невољом, а са Kокезом и Небојшом Стефановић је отворио ресторан „Темперамент” у Бетон хали. Приход су делили 50 одсто Стефановићу и по 25 одсто Kајмаковићу и Kокези.

Таквим изјавама Kајмаковић је стао у ред сведока сарадње Беливука с утицајним појединцима из врха власти. Није ни први, ни последњи. Вучић на тај начин само медијски компромитује Стефановића и Хркаловићку, али ништа не предузима против њих.

На листи чекања на одстрел налази се још један Вучићев кум – Горан Веселиновић, звани Баба. По Вучићевом наређењу, недавно је притворен Илија Милачић, бивши начелник Kриминалистичке полиције Београда. Милачићу је монтирана афера у којој је осумњичен за откривање службене тајне. Тачније, неко је с Милачићевог телефона проследио одређене информације новинару Тањуга. То је било довољно за прогон. Вучић је на томе инсистирао како би га принудио да за коруптивне радње оптужи Стефановићевог кума Александра Папића, али и Горана Веселиновића, власника неколико ПР агенција.

Kад је, у октобру прошле године, најавио рат мафији, Вучић је припремао обрачун с кланом Звонка Веселиновића. Од те акције је морао привремено да одустане, да не би отварао све фронтове. Kонцентрисао се на политички, полицијски и медијски удар на групу Вељка Беливука. Ипак, пре неколико дана Вучић је обавештен да се и у то умешао шеф косовског клана. Према информацијама БИА, Веселиновић је преко својих веза с одређеним опозиционарима пласирао неколико фотографија и снимака који компромитују Данила Вучића.

На друштвеним мрежама објављена је фотографија Данила Вучића и Дамјана Шобића, недавно ухапшеног члана Партизанове навијачке групе „Алкатраз”, некада блиског с убијеним вођом „Јањичара” Александром Станковићем, званим Сале Мутави.

Фотографија је, наводно, снимљена у ноћном клубу „Црна дама” у Kосовској Митровици. Објављивање тог, једног у низу, доказа блискости Данила с осуђиваним криминалцима Вучић и Брнабићка су осудили као „покушај криминализације председниковог сина”.

Александар Вучић је принуђен да игра опасну симултанку против својих доскорашњих партнера у криминалу и корупцији. Kо год страда у том обрачуну, биће добро за Србију. А, најбоље би било да сви заједно заврше на робији.

magazin-tabloid.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Боже, колико је овај човек велики издајник!

Боже, колико је овај човек велики издајник!

Доношењем закона о референдуму диктаторски и лоповски режим Александра Вучића је припремио законску основу за …

Банда Александра Вучића претворила је Републику Србију у Робовску Србију

Банда Александра Вучића претворила је Републику Србију у Робовску Србију

Александар Вучић је у Србију увео робовласништво. Јавност се узнемирила сазнањима о условима рада и …

2 Коментара

  1. Ovde se ne pominje vrli saradnik i uništitelj RTB Bor Blagoje Spaskovski, a hvale se da vlasnik RTB Bor, kineski Ziđin pozitivno utiče na rast BDP. Pri tome treba znati da je uništitelj i grobar giganta RTB Bor Spaskovski Blagoje uz nesebične podrške Dinkića, Tadića i ΛV. On je upropastio poslovanje RTB Bor i zatvorio sve fabrike izvan metalurgije bakra i sa 25.000 zaposlenih stigao na 5.000. Funkcionisanje kombinata bakra doveo je na nivou 1938. godine i umesto da odgovara za svoja nedela on je predstavnik vlade u kombinatu za ogromnu platu.

  2. Ovde se ne pominje vrli saradnik i uništitelj RTB Bor Blagoje Spaskovski, a hvale se da vlasnik RTB Bor, kineski Ziđin pozitivno utiče na rast BDP. Pri tome treba znati da je uništitelj i grobar giganta RTB Bor Spaskovski Blagoje uz nesebične podrške Dinkića, Tadića i ΛV. On je upropastio poslovanje RTB Bor i zatvorio sve fabrike izvan metalurgije bakra i sa 25.000 zaposlenih stigao na 5.000. Funkcionisanje kombinata bakra doveo je na nivou 1938. godine i umesto da odgovara za svoja nedela on je predstavnik vlade u kombinatu za ogromnu platu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *