Високе цене грађевинског репроматеријала – поскупљења и до 100 одсто

Високе цене грађевинског репроматеријала – поскупљења и до 100 одсто

0
(0)

Цене ОСБ плоча, које се као грађевински производ уграђују испод кровова, удвостручиле су се за само три месеца. Стиропор је, како за портал Н1 наводи Тања Апрцовић, шеф стоваришта Копаоник у Београду, поскупео за око 80 одсто. За разлику од прошле године када су, како наводи, цене грађевинског репроматеријала мировале или чак ишле наниже, у последња три месеца ове године бележе се значајна поскупљења. Горан Родић из Привредне коморе грађевинске индустрије каже да ће изграђени квадрат свакако поскупети грађанима који себи граде кућу. Код станова за продају цену, истиче – диктира тржиште.

Ко је прошле године, када се цео свет „хватао у коштац“ са пандемијом, одлучио да ипак не одлаже планиране грађевинске радове – било да је реч о грађанима који реновирају или граде кућу и окућницу или великим инвеститорима који подижу вишеспратнице – уштедео је значајна средства.

Грађевински материјал је, наиме, значајно поскупео, за поједине производе цена се чак удвостручила, а на стовариштима на питање шта је све поскупело одговарају констатацијом: „Лакше нам је да набројимо шта није“.

„Незнатно су поскупели опекарски производи, попут црепа, цемент и креч такође. Није поскупела камена вуна, али очекујемо… Све остало бележи пораст цене. Највише су, за око сто одсто, поскупеле ОСБ плоче, и то у последња три месеца. Затим стиропор који је већ у фебруару и марту био скупљи за 60 до 80 одсто у односу на јануар ове године“, наводи Тања Апрцовић шеф стоваришта Копаоник.

Сви производи од метала су такође скупљи.

„У зависности од артикла, поскупели су од 60 до 90 одсто, односно у просеку око 70, 80 одсто. То су све врсте бетонског гвожђа, арматурне мреже, жице..“, наводи наша саговорница.

Поскупели су и дрвни производи.

„Производи од дрвета скупљи су за 50 одсто па навише. То су даске, греде, летве, фосне… Иначе је велика потражња за дрвним производима и несташица је дрвне грађе. Ми смо увозници и у јануару смо из Мађарске увезли 25 шлепера ОСБ плоча, а у мају – само четири, пет пута мање него што је требало“, наводи наша саговорница.

Сада, наводи – ОСБ плоча од 9 мм, која је коштала хиљаду динара кошта – две хиљаде.

Поскупео је и репроматеријал који стиже из Кине што се, како наводи, правда поскупљењем контејнерског превоза.

„Целе прошле године цене су мировале, чак су ишле и доле. Стиропор од како ја радим, а радим 37 година, никада није био јефтинији него 2020. године. А сада ова цена, 80 одсто већа је – скупља него икада“, наводи Апрцовић.

Цена гвожђа је, каже, почела да скаче у јануару. Ипак, како очекује – оваква ситуација неће моћи дуго да траје. Са оваквим ценама и грађевинским инвеститорима теже је да ураде калкулацију продајних цена.

Из угла стоваришта, 2020. пословна година је прошла – одлично.

„Прошла година нам је била најбоља од 2008. Радили смо све време, потражња за грађевинским репроматеријалом је била огромна. Углавном смо снабдевали изградњу великих објеката. Сада је потражња мања него прошле године, а цене веће“, закључује наша саговорница.

Светско тржиште

Према подацима Међународног монетарног фонда (индекси тржишних цена роба), цене метала на светском тржишту су за годину дана значајно порасле. Тако је руда гвожђа у априлу 2021. скупља за 112,8 одсто у односу на април 2020. – више него дупло. Бакар је скупљи за непуних 84 одсто, а алуминијум за 59 одсто…

Хоће ли поскупети станови

„Код индивидуалне градње – то значи ако сами себи градите кућу, сигурно ће вам квадрат поскупети. Они станови који су за продају њима цену диктира тржиште – продавац ће видети да ли ће морати да подигне цену, али ће извођачу морати да плати повећане трошкове“, каже за портал Н1 Горан Родић, председник Привредне коморе грађевинске индустрије Србије.

Онај ко гради хиљаду станова по 2.000 до 3.000 евра по квадрату, можда ће, сматра Родић и моћи да „прогута“ то поскупљење. Али не много, јер су цене значајно порасле.

„Што нам се више ближи главна грађевинска сезона, чини се да ће цене и даље да расту“, навео је Родић.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гориво опет поскупљује на 180 динара?

Гориво опет поскупљује на 180 динара?

4 (5) Хоћемо ли гориво на пумпама поново плаћати као пре неколико година када се …

Пред сетву кукуруза држава укинула субвенцију на гориво, скупље семе, ђубриво, нафта...

Пред сетву кукуруза држава укинула субвенцију на гориво, скупље семе, ђубриво, нафта…

5 (2) Сетва кукуруза у Србији требало би да почне за двадесетак дана, али недостаје …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend