fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Влада гаси државне фирме, без посла остаје најмање 25.000 радника

0
(0)

Чак 25.000 људи, према грубим проценама, могло би да остане без посла, ако Влада остане доследна и угаси 75 од укупно 175 предузећа у реструктурирању. Иако списак предузећа за гашење званично још није направљен, „Блиц” сазнаје да ће кандидати за ту листу бити и смедеревски „Желвоз”, ИМТ, ФАП Прибој, Фабрика каблова Јагодина, „ПЗП Врање”, неколико крушевачких фирми…

Подаци Министарства финансија показују да у 175 предузећа у реструктурирању ради око 54.000 људи, мада синдикати тврде да их има више.

– Направили смо пописе и број радника је око 63.000, а половина би могла да остане без посла. Засад, ретко ко прима плату редовно, док већини зарада касни око шест месеци – каже за „Блиц” Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката.

Покривање дугова тих предузећа државу годишње, у просеку, кошта око 220 милиона евра, а изгледи да ће у догледно време неко од њих наћи власника све су мањи.

– У београдској Индустрији мотора и трактора се досад ништа није урадило, а фирма је живела кроз субвенције. Ако влада мисли да је одржи у животу, морала би прво да уради озбиљну студију. Сада укупан дуг износи 170 милиона евра, а трећина тог износа су камате на главницу – каже извор „Блица“ из ИМТ.

Промене у београдским фабрикама у реструктуирању ИМТ-у и Индустрији мотора Раковица већ су почеле, а како „Блиц” сазнаје, изгледно је њихово спајање. Слободан Петровић, доскорашњи директор ИМТ-а, смењен је с функције и на његово место је постављен генерални директор београдског ИМР-а Зоран Радосављевић. Од јуче је Радосављевић на челу оба ова предузећа у реструктурирању.

На листи фирми за гашење, према сазнањима „Блица”, могао би да се нађе и “ФАП Прибој”, јер су сви инвеститори с којима се донедавно преговарало одустали од улагања.

– У Крушевцу, од седам предузећа у реструктурирању купца би без проблема могла да нађе једино Фабрика мазива, за коју је већ дуже време заинтересован НИС – каже Миленко Михајловић, председник Самосталног синдиката.

Град Крушевац је, како каже Михајловић, својевремено изразио жељу да купи Пекарску индустрију „Бранко Перишић”, а за преосталих пет предузећа биће јако тешко наћи купца.

– Ако би држава одлучила да та предузећа у оду у стечај, то би за Крушевац било погубно. У тих седам предузећа ради око 3.000 људи. Ако додамо и око 1.800 запослених у „Трајалу”, коме такође прети стечај, готово 5.000 радника би се нашло на улици – тврди он.

Оливера Аранђеловић, заменица директора Агенције за приватизацију, каже да за две године за крушевачку „Жупу“ нису добили ниједну понуду. Горан Апостоловић, запослен у „Жупи”, каже за наш лист да су последње две исплате почетком године радници добили из субвенција, а у последња два месеца нису имали никаква примања.
На сличан начин послује и Индустрија мотора Крушевац „14. октобар“ који је протеклих година добио 1,7 милиона евра субвенција. И поред тога, укупна дуговања у прошлој години нагомилала су се на 32 милиона евра.

Мада се спекулисало да се на списку владе налази и Холдинг предузеће „Каблови Јагодина”, они то негирају.

– Рачун нам није блокиран последњих 10 година, а и извоз смо повећали за 30 одсто. За 2.200 радника плата није каснила ни дан. Наш је спас само у извозу – кажу у тој фирми. Смедеревска Фабрика железничких возила „Желвоз“ од априла је поново фирма у реструктурирању, а радници су забринути да би фирма могла да се нађе на списку оних које ће држава да угаси.

– Купаца очигледно нема. Лош знак је и то што нам од 1. јуна поново нису оверене здравствене књижице, мада нам се то већ дешавало. Прошли пут, док протестима то нисмо изборили, девет месеци смо били без оверених књижица – каже Саша Миловановић из Синдикално-радничког покрета смедеревског Желвоза. Према сазнањима „Блица“, држава је решила да у 2014. годину уђе са максимум 100 предузећа у реструктурирању и издаци из буџета ће се планирати само за тај број фирми.

У наредном периоду Влада Србије ће проценити која од 175 таквих предузећа дефинитивно не могу да опстану.

 

Блиц

фото: Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због услова рада у Србији, радници из Индије се вратили кући

4 (4) Тек након писања медија и реаговања синдиката радницима из Индије ангажованим на грађевинским …

Радницима Ниш експреса прете отказима ако директору не продају акције

4.9 (7) Удружени синдикати Србије „Слога“ објавили су јуче снимак разговора у којем руководиоци „Ниш …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *