fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Ал су га оправили! Нови закон о раду за лакше отказе

0
(0)

Изменама Закона о раду, које би требало да буду усвојене до краја године, држава ће омогућити лакше отпуштање запослених. Послодавац неће морати да исплаћује отпремнину за укупне године радног стажа, већ само за период који је запослени провео код њега.

Државни секретар у Министарству рада Зоран Мартиновић за “Блиц” каже да је, уколико се уклони страх код послодавца о исплати високих отпремнина, процена да ће се посебно више и лакше запошљавати стручни људи старији од 50 година.

– Смањиће се и злоупотреба оваквог начина запошљавања јер се често дешава да се уговори на одређено продужавају унедоглед – објашњава Мартиновић.

Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије каже да ће највећи проблем имати запослени у приватном сектору јер послодавци могу да манипулишу и стварају правни основ да им не исплате отпремнину.

– План је да се тачно одреди шта је дисциплинска одговорност и начин на који се запослени може отпустити. Када, како, на који начин и у којим околностима. Због нејасних одредаба имамо велики број управних спорова, а то треба са новим предлогом избећи – каже Мартиновић.

Могуће измене у Закону о раду треба очекивати и код обрачуна зарада. Наиме, предлог је да се промени део који се односи на плаћање ноћног и сменског рада, као и да се за време одмора или плаћеног одсуства исплаћује основна зарада уз минули рад, а не просек из последња три месеца, како је то сада.

– Проблем је отпуштање државних чиновника на које је примењује Закон о државним службеницима и оцењивање. Да би отпустили чиновника потребно је да има рецимо две године узастопно лошу оцену. Тим законом прописано је шта је повреда радне обавезе, радне дисциплине, као и начин умањења зарада – објашњава за “Блиц” адвокатица за радне односе Данијела Костан Ковачевић.

 

Блиц

фото: ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почињу ригорозне контроле: Лажна боловања кажњаваће се отказом

0 (0) Београд — Најављене измене Закона о раду предвиђају да послодавци могу дати отказ …

У „Железницама Србије“ до краја године отказ за 1.240 радника

0 (0) “Србија Карго”, “Инфраструктура железнице Србије” и “Железнице Србије”, три од четири акционарска друштва …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *