Влада ипак замрзава плате и пензије

Влада ипак замрзава плате и пензије

Београд — Лидери владајуће коалиције Александар Вучић, Ивица Дачић и Млађан Динкић постигли су начелни договор да плате у јавном сектору и пензије буду замрзнуте.

Тако сви који примају плате из буџета у октобру неће добити планирану повишицу од два одсто, сазнаје Блиц..

“У телефонској комуникацији коју су имали у претходна два дана Вучић, Дачић и Динкић заузели су став да „нешто хитно мора да се уради“ и да ако ће поправљању стања у јавним финансијама допринети замрзавање плата и пензија, таква одлука ће и бити донета. За сада је идеја да плате у јавним предузећима и пензије буду замрзнуте само у овој години, мада ће се размислити и о идеји Фискалног савета који је предложио да у наредној години ови расходи расту само два одсто у току целе године” – тврди извор „Блица“ близак Влади и додаје да ће коначна одлука бити донета када се Вучић врати из Русије.

Осим замрзавања плата и пензија, челници Владе размотриће наредних дана и план уштеда свих државних органа. 

“Циљ је да се трошкови свих министарстава смање за укупно 20 милијарди. Оквирни план већ постоји, а како не би било неспоразума међу члановима Владе ко је овим више изгубио, лидери странака ће дати сагласност на заједнички предлог. Да су резови озбиљни говори и то што су на списку уштеда и бонуси за полицију и војску” – тврди извор „Блица“. 

Ребаланс буџета о коме би могло да се у Скупштини расправља већ почетком јула предвидеће, бар према досадашњим разговорима коалиционих партнера, и неке доскора неприхватљиве потезе. 

“Постоји могућност озбиљнијег кресања бројних субвенција које данас даје држава. На удару ће се, пре свега, наћи јавна предузећа и фирме у реструктурирању чији се рад данас финансира буџетским новцем” – открива извор „Блица“.

Како нам је потврђено, током маја Влада ће одлучити шта ће све од фирми у власништву државе, осим „Телеком Србија“, у наредном периоду бити понуђено на продају. 

“Комплетан план везан за јавна предузећа који не подразумева само приватизацију већ и озбиљније реструктурирање скоро свих фирми у власништву државе биће тема састанака лидера владајуће коалиције. Преговоре око продаје „Телекома Србија“ преузео је на себе и свој тим Александар Вучић, а о термину када би могао да буде расписан међународни тендер за продају ове фирме знаће се у наредних месец дана” – каже на крају извор „Блица“.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предлог за промену политичког система Србије

Предлог за промену политичког система Србије

Неопходно је започети са променама у политичком систему како би се он прилагодио тренутној реалности …

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Сад смо у прилици да гледамо докидање „треће гране власти“. Судство ће се претворити у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *