Српско лекарско друштво: Где је 30 мил. €?

Српско лекарско друштво: Где је 30 мил. €?

Београд — Српско лекарско друштво оптужује Лекарску комору за незаконито располагање преко 30 милиона евра од лекарских чланарина.

Српско лекарско друштво захтева од државе Србије да хитно провери где је 30 милиона евра који су се од лекарских чланарина, како тврде, слили у Лекарску комору Србије последњих седам година. Српско лекарско друштво оптужује руководство Лекарске коморе Србије за противзаконите радње, корупцију и финансијске малверзације.

Сваког месеца, од примања лекара запослених у државној служби одбија се 0,8 посто за Лекарску комору, а лекарима запосленим у приватном сектору одузима се 1,6 одсто од плате, па се у касу Лекарске коморе Србије, према тврдњи Српског лекарског друштва, месечно слива око 350.000 евра. У име 25.000 својих чланова, председник Српског лекарског друштва Радоје Чоловић захтева хитну проверу где је тај новац. 

“По нашим рачуницама у Комору се слило најмање 25 до 30, а можда и виие милиона евра. Они од самог почетка неумерено путују по свету. Ми имамо информације да су они практички скоро све потрошили и да троше текући пристижући новац”, тврди Чоловић. 

Из Српског лекарског друштва Комору оптужују и да се противзаконито бави едукацијом лекара, што је, по њима, сукоб интереса јер је задужена за лиценцирање. Уз то, Комора едукацију обавља преко приватног удружења грађана Медикал адванст проџект (Медицал адванцед пројецт). 

“Имамо сазнања да је директорка Коморе у управи тог, и да су још неки руководиоци из управе Коморе у управи тог приватног удружења. И сада гледајте, они то региструју као да тај Медикал адванст проџект врши едукацију, а за едукацију реално њима плаћа Комора, а онда они плаћају директорки, руководиоцима Коморе и њиховим чиновницима”, каже Чоловић. 

Из Српског лекарског друштва тврде и да је Тања Радосављевић супротно Статуту Коморе себи одредила новчану накнаду, као и накнаде за представнике управног и надзорног одбора што сматрају корупцијом. Директорка Лекарске коморе Татјана Радосављевић оптужбе Српског лекарског друштва тумачи као резултат љубоморе. Тврди да се на рачуне Коморе није слила ни трећина поменутог новца и да је то лако утврдити 

“Српско лекарско друштво, које очито нема у 21. веку одређени идентитет, такође има и своју чланарину, управља легатима, издаје их за новац, а ти легати припадају заправо лекарству читаве Србије. Исто тако јако скупо наплаћује акредитацију, односно одвијање програма континуиране медицинске едукације. Неко треба и господу из Српског лекарског друштва да пита на који начин се троши њихов новац”, каже Радосављевићева. 

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић каже да је Лекарска комора Србије посебан правни субјекат и да Министарство нема ингеренције над овом институцијом. 

“За случај некаквих финансијских евентуално неправилности у раду, потребно је да одређене институције, али које не припадају Министарству здравља, ураде свој део посла, и да се то просто документује ако тако нешто постоји и да се предузму одговарајуће мере”, поручује министарка. 

Из Српског лекарског друштва захтевају да државни органи најзад реагују и да се хитно оформи специјална државна комисија која ће испитати пословање Лекарске коморе Србије.

 

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПРЕТУКЛИ мушкарца јер је снимио шта СНС картел ради у државној шуми!

ПРЕТУКЛИ мушкарца јер је снимио шта СНС картел ради у државној шуми!

Петар Живановић, активиста који је месецима чистио Фрушку гору и остављао смеће испред управе “НП …

Владимир Умељић: Хрватска крађа Николе Тесле, само ,,Врх леденог брега“

Владимир Умељић: Хрватска крађа Николе Тесле, само ,,Врх леденог брега“

Присвајање Николе Тесле је један изузетно драстични, бескрупулозни и неморални, али ни у ком случају …

Један коментар

  1. RT @srbijadanas: Српско лекарско друштво: Где је 30 мил. €? – http://t.co/9Il4tYuWZu #Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *