fbpx
Насловна / Србија / Влада одбила на радницима Фијата гарантује основну плату од 45.000 динара
Влада одбила на радницима Фијата гарантује основну плату од 45.000 динара 1

Влада одбила на радницима Фијата гарантује основну плату од 45.000 динара

МИНИСТАРСТВО привреде Србије је данас у саопштењу оценило да је Штрајкачком одбору крагујевачке фабрике Фијат Крајслер аутомобили (FCA) недовољно све што је Влада Србије предложила и да је једино на чему су инсистирали јесте да им Влада гарантује основну плату од 45.000 динара, што није могуће у овом тренутку.

Како се наводи у саопштењу, у разговорима са Штрајкачким одбором, председница Владе Србије Ана Брнабић и Министарство привреде изразили су „апсолутну спремност да се подрже радници и отворе сва питања која они сматрају важним“, али да је штрајкачима то недовољно.

Поводом осталих захтева штрајкача, Министарство каже да је изражена спремност да се у сарадњи с управом града Крагујевца реши превоз радника у вечерњим часовима, што је потврдио и тамошњи градоначелник, као и да се покрене анализа производног процеса и свих радних станица у циљу оптимизације.

Такође је, истиче Министарство, исказана спремност да се уведе „бонус ефикасности“ од 2017. године који ће се исплаћивати у фебруару сваке године за претходну годину и који ће ући у нове колективне уговоре о којима ће се одмах ући у преговоре.

Како наводи Министарство привреде, постоји спремност да се разговара о додатном повећању плата иако је, како се подсећа, у последњих осам месеци, FIAT двапут повећао плате – у новембру 2016. и марту 2017. године.

„Штрајкачки одбор FIAT-а је сматрао да је све ово недовољно и једино на чему су инсистирали је да Влада гарантује основну плату од 45.000 динара, што није могуће у овом тренутку, у складу са Уставом и законом“, наводи се у саопштењу.

Влада Србије и Министарство привреде су били и остаће на располагању и Штрајкачком одбору и радницима FIAT-а 24 часа свакога дана у недељи како би се кроз разговоре дошло до решења ситуације, поручује саопштењу.

„FIAT није важан само за раднике који у овој фабрици у Србији раде и њихове породице, већ и за целу Србију“, оцењује Министарство и апелује на представнике радника и раднике да буду свесни последица које може да има све ово што се у протекле две недеље дешава.

Министарство сматра и да се штрајком шаље „неозбиљна порука свим потенцијалним инвеститорима“ и подсећа да су у току разговори са 53 пројекта укупне вредности веће од милијарду евра.

Штрајкачки одбор FCA Србија саопштио је данас да чека на одговор Министарства привреде којем је у петак доставио своју верзију протокола за преговоре са послодавцем уз посредовање Владе.

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић је рекао Бети да је Штрајкачком одбору јуче по подне Министарство привреде понудило протокол за прекид штрајка, уместо протокола за преговоре, због чега је Штрајкачки одбор сачинио свој предлог и упутио га Министарству привреде.

„Ако прође овакав протокол са гаранцијама које тражимо за штрајкаче, значи да су испуњени услови за прекид штрајка и почетак преговора Штрајкачког одбора и FCA“, рекао је Марковић.

Штрајк у FCA је почео 27. јуна, а штрајкачи траже повећање зарада, реорганизацију, исплату бонуса за ефикасност и додатних трошкова превоза.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како преживети: У Србији два посла ради скоро 200.000 људи 11

Како преживети: У Србији два посла ради скоро 200.000 људи

У Србији по два посла ради готово 200.000 људи, подаци су Европске статистичке агенције. У …

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању 12

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању

Више од половине директора јавних предузећа и државних службеника Влада Србије је именовала као вршиоце …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *