fbpx

КАКО ЈЕ ОВАЈ ЧОВЕК И ДАЉЕ НА ФУНКЦИЈИ? Осуђен на годину дана затвора, уплетен у разне малверзације, а већ у ПЕТ МАНДАТА води „Путеве Србије“!

0
(0)

Зоран Дробњак, директор ЈП „Путеви Србије“ важи за најдуговечнијег директора једног јавног предузећа у Србији. Прати га низ афера, кривичних пријава, лоше пословање много година уназад, али он је директор који је успео да преживи чак пет српских влада. Пре два дана, пред Специјалним судом, Дробњак је осуђен на годину дана затвора.

Уз Еспресо апликацију ни једна друга вам неће требати. Инсталирајте и проверите зашто!

Дробњаку је изречена казна пре два дана, када и бившем министру за заштиту животне средине Оливеру Дулић, који је осуђен на три године затвора, његовом заменику Небојши Јањићу такође на три године, као и Зорану Дробњаку. Дулићу и Јањићу је изречена забрана рада на јавној функцији од пет година, док је Дробњаку забрањено да буде на функцији три године.

Дробњак је издао спорне дозволе 18. септембра 2009. године, иако „Нуба инвест“ није имала неопходну документацију. Издавањем дозвола омогућено је „Нуби“ да приступи изградњи оптичке мреже каблова на државним путевима којима управљају „Путеви Србије“ и то на најважнијим коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.

На овај начин је извршено продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја за које је запрећена казна од две до 12 година затвора, а фирми “Нуби” омогућено је остварење профита више од осам милиона динара. “Нуба” је стекла доминацију над јавним путевима, екслоатацију и повлашћени положај у односу на друге заинтересоване инвеститоре.

Дробњак је директно учествовао у овим малверзацијама, и заслужан је за њих, а налази се и даље на директорској функцији ЈП „Путеви Србије“. Ово је само једна од бројних афера, хапшења, кривичних пријава против Дробњака, међутим, очигледно га оне у Србији не спутавају да и даље буде на овој функцији.

Против директора Дробњака кривичну пријаву подигла је и Државна ревизорска институција, због, како је саопштено, низа малверзација и нерегуларности.

У извештајима Државне ревизорске институције о „Путевима Србије“, само у 2010. години уочено је неправилности у више од 40 додељених послова, вредних више од 300 милиона евра, а као главни кривац најчешће је помињан управо Дробњак. Како је наведено, он је у отвореним поступцима набавке уместо тендерске комисије сам елиминисао понуде уз објашњење да су неисправне, а пред сам поступак њиховог отварања мењао је чланове комисије по сопственом нахођењу.

Исте године, државни ревизор је навео да „Путеви“ нису уплатили 158 милиона динара за путарине и накнаде за коришћење путева од 2008.

Дробњака није заобишао ни сукоб интереса. Он је истовремено био акционар Предузећа за путеве Београд, које је дуго година добијало најуносније послове управо до „Путева Србије“. Те акције је, у међувремену поклонио Дому за незбринуту децу „Звечанска“.

Повезиван је и са састављањем „штетног уговора“ за реконструкцију моста „Газела“, када је цена због кашњења са 30 милиона нарасла на 60 милиона евра за само годину дана.

У тренутку кад је први пут сео у фотељу директора „Путева Србије“ био је близак ДСС-у, а након одласка те странке са власти приклонио се социјалистима. Данас је кадар СНС-а, наравно.

Редакција „Еспреса“ контактирала је са ЈП „Путеви Србије“ и Владом Србије и тражила одговоре зашто и како је могуће да је осуђени Дробњак и даље на овој функцији, међутим, до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

Еспресо.рс

фото: Александар Јовановић Циле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићева ПОДГУЗНА МУВА Ненад Поповић ће „лажне вести“ тражити само на мрежама и у независним медијима, БЛАТОИДЕ неће дирати!

0 (0) Радна група за одбрану од лажних вести чије је формирање предложио министар Ненад …

Јел се то ЛОПОВСКИ ОЛОШУ оклизну на МАСНУ АКЦИЗУ? (видео)

0 (0) Мало да се и насмејемо поред све муке која нас је пристила. Србија …

2 Коментара

  1. Pa ljudi moji civek demokratski obrazovan zato je i dalje na funkciju nista cudno

  2. On je na čelu putne mafije još od 2000.god., još od kada je bio direktor Preduzeća za puteve „Beograd“, koji se kasnije, pod stravičnim dugovima, utopio u Nibenes, i tada Drobnjak odlazi u Puteve Srbije! Bio je član SPS, a inače je funkcionisao kao da je član svih partija! Danas je verovatno član SNS, a kao što reče Višekruna, vučićš je kraj sebe zadržao sve one koji su u prethodnim godinama krali i uništavali Srbe i Srbiju! Što znači da je njemu referenca što je na slobodi ina tom mestu obiman kriminalni dosije koji zbog obima kriminala prevazilazi pojam kriminala i spada u zločin protiv Srbskog naroda!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *