Владимир Ребић: Апсолутне неистине да МУП користи систем за препознавање лица

0
(0)

Директор полиције Владимир Ребић одбацио је као „апсолутно“ неистините наводе да Министарство унутрашњих послова користи тзв. систем за препознавање лица.

Ребић је са повереником за информације од јавног значаја Миланом Мариновићем разговарао о значају употребе система видео надзора у циљу повећања безбедности грађана и њихове имовине, као и о коришћењу биометријских података путем тог система.

Како је саопштио МУП, саговорници су оценили да је увођење савремених технологија у циљу борбе против криминала значајно, али и да је важно да буде усклађено са законском регулативом.

Мариновић је рекао да се постојећи систем видео надзора, који је постављен у Београду, користи у складу са законом што је, како се наводи, констатовано у извештају Повереника, након што је прошле године спроведен поступак надзора у Полицијској управи за град Београд.

Повереник је додао да је потребно успоставити одговарајући законски оквир за обраду биометријских података, односно за коришћење идентификације лица употребом система видео надзора док је директор полиције навео да ће МУП, „као и до сада“, систем видео надзора користити искључиво у складу са законом.

Током разговора је оцењено да би наведена метода обраде података, која је успостављена и у неким од најразвијенијих демократских земаља, могла дати резултат приликом откривања учинилаца најтежих кривичних дела.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 25. 8. 2020)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Алексић: Случај „Јовањица“ несумњиво доказао спрегу организованог криминала и Вучићевог режима

5 (4) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је несумњиво да је „случај …

ЛУДИЛО! У Бору не може да се дише од кинеске фабрике, а полиција брани протест због здравствених мера!

5 (4) Далибор Јовић, председник удружења „Борани за Бор“, које је овог лета у овом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend