Власт потпуно неспремна за економску кризу

4.8
(4)

Економска криза због пандемије корона вируса полако почиње да се захуктава и њени негативни ефекти ће до јесени почети да се осећају све више, а стручна јавност у Србији истовремено није сигурна да нова влада има стратешки план како би јој се супротставила на ефикасан начин.

И економски аналитичари и синдикалци деле мишљење да ће тренутни раст епидемије додатно закомпликовати ситуацију и скептични су да власт има адекватан одговор на наступајућу кризу.

Приватизациони саветник Бранко Павловић истиче да ће не само власт у Србији већ и целом свету морати да се суочи са негативним ефектима које ће корона вирус нанети економским активностима.

– С обзиром на потпуно нову ситуацију изазвану дејством пандемије корона вируса не треба очекивати повољне услове за функционисање привреде све до краја године. Са тим ће се суочити и нова влада у Србији. Преостаје да се види да ли ће се власт определити да се додатно задужи код међународних финансијских организација или ће тражити друге начине да се супротстави негативним дејствима које ће криза изазвати. Сматрам да је ново задуживање нешто што не би требало практиковати већ би нова влада требало да уради и оно на шта се оријентишу и развијене земље а то је коришћење расположивих финансијских средстава у земљи. Другим речима, корисније би било задуживати се код Народне банке Србије у динарима него у страној валути код међународних финансијских институција – истиче Павловић.

Председник Удружених синдиката Србије “Слога” Жељко Веселиновић каже за Данас да ће нова влада потпуно неспремно дочекати удар економске кризе услед корона вируса на јесен.

– Све мере помоћи због корона вируса су биле у сврхе предизборне кампање. Подељена је једнократна помоћ грађанима од 100 евра као и помоћ послодавцима у исплати зарада запосленима у периоду од три месеца. Ништа друго осим тога власт нити је осмислила нити има визију шта би требало урадити. Објективно гледано, власт више не располаже са потребним новчаним средствима која би могла да усмери у те сврхе јер их је већ потрошила зарад што бољег резултата на изборима – истиче Веселиновић.

Наш саговорник додаје да је велико питање да ли ће страни послодавци бити заинтересовани за инвестиције у Србији, без обзира на помоћ коју даје држава кроз субвенције, а уверен је да ће отпуштања свакако бити.

– Kада је реч о индустрији већина фирми у Србији се бави или производњом каблова или пресвлака за аутомобиле. Познато је да је корона вирус епидемија посебно уздрмала сектор ауто индустрије па је сходно томе доведена у питање и егзистенција кооперантских фирми. Очекујем да ће бити отпуштања а с обзиром да је актуелна власт неспособна да се носи са економским недаћама које надолазе не би ме изненадило да поново дође до смањења плата и пензија – наводи Веселиновић.

Он додаје да ће се борбени синдикати супротставити отпуштањима и смањењу плате али да је за адекватан отпор таквим мерама владе и послодаваца потребна координирана акција свих синдиката а препреку томе представља чињеница да руководства највећих синдикалних централа имају провладину оријентацију и не штите интересе свог чланства.

Економиста Милан Р. Kовачевић каже за Данас да ће епидемија корона вируса која не јењава већ у последње време расте довести до великог привредног пада у Србији.

– Нова влада ће имати још неке ресурсе које ће моћи да искористи како би се супротставила економској кризи. Међутим, очекиваног привредног раста неће бити већ ће се напротив забележити минус и то у оном проценту у коме је власт очекивала да ће бити забележен привредни раст. Мислим да су надлежни могли да прихвате позајмице које нуде међународне финансијске организације. Уместо тога Србија се задужила за две милијарде евра под високом каматом. Тај новац добијен кроз продају обвезница је нужно вратити а без обзира колико надлежни у Србији мислили да држава има пара за то објективно гледано биће проблем вратити новац под неповољним условима – закључује Kовачевић.

Г.Влаовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

Kорона коштала Србију 510.000 радних места са пуним радним временом

5 (4) Пандемија вируса корона највише је погодила мала предузећа у Србији и довела до …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *