fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Власт притискала правосуђе у случајевима Андреја Вучића, Космајца, Мишковића…

Власт притискала правосуђе у случајевима Андреја Вучића, Космајца, Мишковића…

Београд – Афера са личном картом Андреја Вучића, хапшење Драгослава Космајца и суђење Мирославу Мишковићу, само су неки од најистакнутијих случајева у којима су јавни функционери и носиоци власти недозвољено коментарисали судске поступке пре доношења правоснажних пресуда и тако угрозили независност судске власти.

Ово је показао извештај Комитета за људска права ЈУКОМ о поштовању Кодекса понашања чланова Владе и посланика о границама дозвољености коментарисања судских одлука и поступака.

Сврха ових правилника о понашању је да поправе стални проблем српског правосуђа а то је зависност и могућности за утицаје из сфере извршне власти. Тако је пре доношења правилника било неколико судских поступака у којима су притисци долазили са највиших инстанци власти.

У извештају се наводи случај Драгослава Космајца, као један од најпроминентнијих примера јавног означавања учиниоцем кривичног дела особе против које су предузете само и искључиво преткривичне радње.

„Тадашњи премијер Србије Александар Вучић називао га је ‘највећим нарко-дилером у Србији’ иако Космајац никад није гоњен за кривично дело које се везује за трговину дрогом“, истакао је ЈУКОМ.

Они су анализирали и случај Мирослава Мишковића, као једнако пропраћен бројним изјавама политичара пре почетка процеса, током самог процеса, али и након доношења првостепене пресуде.

„Пре него што је и дошло до било каквог судског процеса, премијер је дуго најављивао путем медија да се ради о кривичним делима производећи атмосферу да је ствар доказана и без икакве сумње“, стоји у извештају ове организације.

По оцени ЈУКОМ-а, симптоматичан је и случај Андреја Вучића, брата председника Србије и власника фирме Асомацум, за коју се судски доказивало да ли је његова као што је указивано у јавности, или је направљена са фалсификованим потписом, након што му је украдена лична карта, како је он тврдио.

„Процес доказивања водио се и на суду, а за све време трајања поступка, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и народни посланици владајуће већине су кроз медије давали изјаве о фалсификованом потпису и јасно указивали у ком смеру суд треба да пресуди. На крају процеса, Привредни суд у Београду усвојио је тужбени захтев Андреја Вучића, брата тадашњег премијера“, указали су они.

Правници ЈУКОМ-а установили су да, иако се чланом 6 Закона о уређењу судова забрањује коришћење јавног положаја и јавно иступање којим се утиче на ток и исход судског поступка, сведоци смо све учесталијих ситуација где се ова одредба крши.

„Упркос доношењу посебних кодекса у политичкој пракси остаје традиција јавног и медијског притиска од стране политичких актера, кроз учестале коментаре упућене судијама и тужиоцима. Коментарисање судских поступака практикују сви представници власти – од локалне до извршне и законодавне, што индукује страх код судија да слободно одлучују и пресуђују независно од било каквог спољног утицаја“, упућено је у извештају.

Случај Бубало

Као један од најфлагрантнијих примера кршења владиног кодекса понашања, ЈУКОМ наводи и коментарисање ослобађајуће пресуде бившем министру привреде и приватизације Предрагу Бубалу, од стране градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

„Упркос редуковању, постоје врло важни медијски ексцеси када се коментарисање судских поступака кршило на бруталан начин, што смо могли видети у случају Вучевић. Политичари и јавни функционери и даље производе притисак на рад суда, јавно сугеришући или критикујући поступање судија у одређеним предметима“, закључено је у извештају.

А.Поповић/Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако је заташкана афера „Флy Флy Травел“, агенције чије су пословнице отварали Зорана Михајловић, Синиша Мали и Марко Чадеж?

4.8 (39) Ускоро ће се навршити две године од банкротства и затварања туристичке агенције „Флy …

Београд: Савски кеј уместо до краја месеца – готов тек 1. септембра

Јануар 2020. Овај рок као финални за обнову Карађорђеве и Савског кеја стајао је пре …

Један коментар

  1. Вучићи су кучићи !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *