fbpx

Војничку заклетву положило 578 војника у три града

0
(0)
ВАЉЕВО – Свечану војничку заклетву у Ваљеву данас је положило 153 војника на добровољном служењу војног рока, а министар одбране Братислав Гашић истакао је да је Војска Србије достојна славне традиције, на коју се с правом поносе грађани и да је увек ту да изврши постављене мисије и задатке.

Он је, у касарни „Војвода Живојин Мишић” истакао да је војска увек прва ту да притекне у помоћ свом народу, када су животи и имовина угрожена поплавама, земљотресима, снежним неприликама и другим непогодама, те да грађани то знају и рачунају у своју војску.

„Високо поверење грађана у ВС потврда је нераскидивих веза народа и војске и док поштујемо праве вредности, на правом смо путу. Немојте да ми замерите, желим да честитам вршњацима ових наших младих војника, репрезентативцима Србије, који су попели Србију на врх света”, рекао је Гашић.

Према његовим речима, војнички живот описан је речима- дужност, лојалност, пожртвованост, част, интегритет, поштовање и храброст, а, како је рекао, специфичност и племенитост војничког позива чине да се све већи број младих људи опредељује за њега.

Гашић је нагласио да ВС пружа перспективу даљег усавршавања и напредовања у служби, као и да је уверен да ће многи војници који су данас положили заклетву пожелети да буду и да ће бити део професионалног састава Војске Србије.

„Поштовани родитељи и пријатељи наших војника, делим вашу радост и понос због одлуке ових младих људи да добровољно служе војни рок. Старешине ВС учиниће све да створе оптималне услове за обуку, да ваши најмилији безбедно и достојанствено одслуже војни рок и да се својим кућама врате зрелији и искуснији, на нашу и вашу заједничку радост и задовољство”, рекао је министар одбране.

Гашић је додао и да Србија жели да држи корак са модерним светом, који се стално мења и усавршава, а да је унапређењем својих способности, војска увек спремна успешно да одговори на њих и буде поуздани ослонац стабилности Србије и региона.

„Учешћем у мултинационалним операцијама, повећавамо углед и војске и наше земље у свету, истовремено јачајући дипломатски потенцијал Србије за остваривање интереса наших грађана. Влада РС и Министарство одбране чине све да опреме ВС савременим борбеним системима, настављајући изградњу свеобухватног борбеног потенцијала наше земље”, рекао је Гашић.

Војник Бојана Николић из Ужица рекла је да је врло узбуђена и да је поносна на себе и своје другове војнике, што су данас ту и што су успели и истрајали у томе, а, како је навела, планира да постане професионални војник, с тим циљем је и дошла- да служи Србији.

Војник Урош Стајић из Ћуприје, рекао је да је за њего то ново искуство, да и даље осећа трему, јер, како је рекао, заклетва се полаже само једном у животу и да и он жели да постане професионални војник.

Војник Југослав Ракић из околине Параћина рекао је да има изванредне утиске, да му је веома пријатно, а да је највише дошао у војску, зато што воли униформу и тај начин живота, као и да планира да се професионално бави војском.

Заклетву је данас у Ваљеву, Сомбору и Лесковцу положило 578 војника на добровољном служењу рока, од којих је 46 девојака, речима- „Заклињем се својом чашћу да ћу бранити независност, суверенитет и територијалну целовитост Републике Србије”.

Свечаности полагања заклетве у Лесковцу присуствовао је начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић, а у Сомбору његов заменик генерал-потпуковник Јовица Драганић.

Војни рок у Србији од 2011. године траје шест месеци.

Танјуг

фото: Министарство одбране

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бакић: Злоупотреба војске је забрињавајућа новина

0 (0) Власт покушава да створи атмосферу страха и несигурности с циљем одвраћања грађана од …

Чу, државни удар?! Велеиздаја и комадање Србије вас по обичају не занима, јел да?

3 (2) Заједничка седница Колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, којом је руководио Александар Вулин, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *