уторак , октобар 24 2017

Војска Србије између жеља и могућности (2): „Старци“ у униформама

Војни синдикат Србије први је упозорио на реалну опасност „одлива кадрова“ из Војске, незадовољних малим платама и неперспективношћу. Према њиховим подацима у прва два месеца 2016. ВС је напустило 152 војника по уговору, док је 2015. само из копнене војске отишло 660 „уговораца“.

Председник овог синдиката Новица Антић истиче да је жалосно што је Министарство одбране својим потезима довело до тога да губитак кадра у миру буде далеко већи од губитка који би Војска Србије имала у неколико година ратовања.

Војска Србије између жеља и могућности (1): Ћорцима против комшија

Александар Радић наглашава да се „необјашњивим резовима“, односно масовним пензионисањем, учињеним пре десетак година, Војска одрекла искусних професионалаца који нису успели да пренесу своје искуство млађима. Радић упозорава да ће најкритичније бити 2020. године.

– Кадар који сада Војска има је, колико год то звучало парадоксално, престарио, а попуна новим генерацијама није била довољна. То се највише осећа у случају специфичних војних занимања. Рецимо, потпуно је депримирајућа ситуација кад се гледа ситуација у пилотском позиву или кад говоримо о подофицирима. Генерације које су сада носиоци посла су премашиле четрдесет година старости, а људи који су долазили једноставно нису оспособљени да их замене, зато што, кад је реч о пилотима, нису имали довољан број летачких сати и слично… Не бих да звучим дефитистички, али праву кулминацију кризе у Војсци Србије треба очекивати око 2020. године, када ће садашњи „носиоци послова“ отићи у пензију – наглашава Радић.

Рат саопштењима

Министарство одбране и Војни синдикат већ месецима су на „ратној нози“, а свака страна означава „ону другу“ да је главни узрочник проблема и да не жели дијалог. Последњих месеци на делу је и међусобни „рат саопштењима“, у којима свака од страна реагује на обраћање оних других. Тако и једно од последњих саопштења Војног синдиката почиње на следећи начин:
„Поводом данашњег саопштења Министарства одбране, Војни синдикат Србије обавештава јавност да се слаже са констатацијом да проблеме треба решавати у социјалном дијалогу…“.

Митинг и контра-митинг

Прошлог викенда Србија је доживела не само да представници Војног синдиката најаве „радикализацију“ протеста, ма шта то значило, него и да се недалеко од њиховог скупа одржава и „контра-митинг“. Наиме, Војни синдикат је протестовао пред Владом Србије, а Савет борачких организација Србије на мање од 100 метара даље.

Сутра – Војска Србије између жеља и могућности (3): Виртуелна трка у наоружавању

Ђ. Баровић – Вести

Актуелно

Пропаст српског грађевинарства (2): Немамо ни за буђав хлеб!

На успех једне од највећих грађевинских фирми на простору бивше Југославије, Комграп, остала су само …

Раскид тројног пакта с Немачком (1): Историја по диктату Партије

Прошло је тачно 76 година од кобног пролећа 1941. године када је почело драматично страдање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons