fbpx

Војска Србије на НАТО-вежби до 15. септембра, са Американцима 2016. – 127 „заједничких активности”

0
(0)
  • Сто српских војника ће од данас до 15. септембра учествоваће на 7. војним маневрима из серије „Заједничка решеност” (Combined Resolve VII), које са својим европским НАТО партнерима у Немачкој организује Команда за обуку Армије САД у Европи
  • Основна јединица која ће са мањим јединицама европских «партнера», односно колонија, вежбати ратовање против Русије (а шта би друго?), биће борбени тим Прве оклопне бригаде Треће пешадијске дивизије (Рејдери) из Форт Стјуарта у Џорџији
  • Покрет за Србију најенергичније осуђује упорно настављање потчињавања Србије Сједињеним Државама и НАТО упркос расположењу и интересима народа, здравом разуму и свима очигледним процесима у свету. Сви облици војне и безбедносне сарадње са САД и НАТО морају бити одмах прекинути!

          ОВО се од јавности крије. О овоме не можете прочитати ни реч ни на сајтовима Министарства одбране и Војске Србије, ни у српским новинама. Али, 100 српских војника ће од данас до 15. септембра учествовати на 7. војним маневрима из серије „Заједничка решеност” (Combined Resolve VII), које са својим европским НАТО партнерима у Немачкој организује Команда за обуку Армије САД у Европи.

          Основне информације о предстојећим маневрима могу се наћи на сајту ове америчке команде.

          Ту можемо прочитати да се ради о великим маневрима са учешћем више од 3500 војника из САД и Босне и Херцеговине, Белгије, Бугарске, Француске, Литваније, Мађарске, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Норвешке, Пољске, Румуније, Србије, Словеније, Украјине… Маневри ће се одвијати на полигонима Графенвер и Хохенфелс у југоисточној Немачкој, од 8. августа до 15. септембра.

          На овим маневрима, основна јединица која ће са мањим јединицама европских «партнера», односно колонија, вежбати ратовање против Русије (а шта би друго?), биће борбени тим Прве оклопне бригаде Треће пешадијске дивизије (Рејдери) из Форт Стјуарта у Џорџији. Истина, Команда за обуку нам напомиње да се овде ради о раније планираним маневрима, који нису део Операције „Атлантска решеност”

          Балканце који енглески воле више од свог језика и њихове англоамеричке надзорнике, са више живописних детаља о овој предивној активности упознаје озлоглашени BIRN (Балканска мрежа за истраживачко новинарство) на свом порталу Balkan Insight. Већ у поднаслову, BIRN са одушевљењем констатује да без обзира што је српска војна сарадња са Русијом на насловним странама, учешће српских војника на маневрима које организују САД, доказује да Србија има много тешњу војну сарадњу са САД.

          BIRN нас затим обавештава да је потврду учешћа Србије на САД-НАТО маневрима у Немачкој добио у Министарству одбране Србије.

          Неименовани функционер српског МО најпре је мудро објаснио да је циљ ових маневара „јачање интероперабилности и узајамног разумевања припадника копнених снага наших партнера у операцијама на тактичком нивоу у мултинационалном окружењу”, а затим додао да овакве вежбе америчка команда организује двапут годишње (Србија не учествује први пут).

          Званичник Министарства одбране се затим похвалио да ће америчка војска покрити све трошкове наших војника: путне трошкове, смештај, исхрану, коришћење полигона и све остале трошкове током планираних конференција и маневара.

          Иако заједничке војне активности са Русијом привлаче много већу пажњу јавности, најзначајнију и најразвијенију војну сарадњу Србија има са САД.

          Према подацима Министарства одбране Србије, које цитира BIRN, Србија за 2016. годину има 127 планираних војних активности са САД.

          Како наводи BIRN, Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник генералштаба Љубиша Диковић су у саопштењу након разговора са замеником помоћника америчког министра одбране Мајклом Карпентером у марту, навели да је „билатерална војна сарадња најразвијенији сегмент укупних односа између две земље”.

Румунски војници који учествују у вежби

          А како би другачије и могло бити кад смо под окупацијом САД и НАТО?

          Апсурдност ове ситуације очигледна је чак и новинарима BIRN-а, који свој текст завршавају подсећањем да је Србија 2007. прокламовала доктрину војне неутралности, од које на речима, не одступа ни садашњи председник владе Вучић, а да је по анкетама 80% Срба против НАТО, док је 74% за савезништво са Русијом.

          Покрет за Србију најенергичније осуђује упорно настављање потчињавања Србије Сједињеним Државама и НАТО упркос расположењу и интересима народа, здравом разуму и свима очигледним процесима у свету.

          Сви облици војне и безбедносне сарадње са САД и НАТО морају бити одмах прекинути!

          Слично понашање власти Краљевине Југославије 1941. године, у сличним међународним околностима, довело је до 27. марта и тешког страдања српског народа од стране западних сила и њихових регионалних сателита. Уз огромне жртве, тада је српски народ у савезништву са Русијом ослободио земљу.

          Ослободићемо је опет. Овога пута је можемо ослободити без жртава.

          Упозоравамо САД, НАТО и њихове домаће сатрапе, да ако жртава ипак буде, за то ће они сносити одговорност.

          (саопштење Покрета за Србију)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Der Spiegel: Пентагон ће до јесени из Немачке повући до 15.000 америчких војника

0 (0) * Амерички генерал Бен ХОЏС: То је колосална грешка и поклон Москви. Трамп …

Зоран Ћирјаковић: НАТО је у шоку због уплива Kине у Србију! (видео)

3.7 (3) НАТО је у шоку због уплива Kине у Србију! Зоран Ћирјаковић. Аутор и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *