Војска Србије учествоваће у августу у огромним маневрима НАТО у Немачкој под командом чешког пуковника

Војска Србије учествоваће у августу у огромним маневрима НАТО у Немачкој под командом чешког пуковника

0
(0)
 Берлин – Земље НАТО појачавају припреме у вези с погоршањем односа с Русијом и ратом у Украјини. Половином августа у америчкој бази у баварском Хохенфесу биће одржани једни од највећих маневара Алијансе. На њима ће учествовати преко три хиљаде добро обучених америчких војника из ове базе као и још 4.500 војника из САД, Чешке, В.Британије, Немачке, Канаде, Мађарске и земаља нечланица НАТО – Грузије и СРБИЈЕ. Укупно ће учествовати око осам хиљада војника.

Ово ће за Чешку бити значајни маневри не само због тога што ће на њима учествовати највише чешких војника до сада – 1400, него и зато што ће међународном бригадом командовати чешки пуковник, командант Седме механизоване бригаде, Јозеф Копецки.

Копецки је за лист ПРАВО на просторима војног полигона Либава, где се одржавају већ треће вежбе штаба целе бригаде, рекао да ће „то бити по први пут у историји да ће целом бригадом, а уз то још и међународном, командовати чешка страна“.

Основу чешког одреда сачињаваће војници из Храница у Моравској, Преславица и Бучовица. Учествоваће такође и артиљерци из Јинаца, инжињерци из Бехиње као и обавештајци. Припреме чешких војника трају се већ скоро годину дана.

Руководити целом бригадом, и то још на енглеском језику, уопште неће бити лако. „Планирамо да се не обрукамо. Главна ће се тешкоћа састојати у томе што јединица неће бити само чешка, него ће бити комбинована.Тешкоће ће представљати споразумевање на енглеском језику, међусобно повезивање средстава за везу и усаглашавање поступака, да би смо уопште били у стању да се споразумемо и да командујемо“ – рекао је Копецки. Енглески говори сваки официр а добро се споразумева сваки пети војник.

Црни и плави

Сценарио вежби недвосмислено указује на украјинску кризу. „Водићемо бригаду коју је на основу члана 5 Северноатлантског пакта, Алијанса послала у помоћ замишљеној источноевропској земљи коју је непријатељ напао уз све карактеристике хибридног рата“, објасниио је командант сврху вежби.

Члан 5 утврђује да је напад против једне земљечланице НАТО и напад против свих, а НАТО ће у случају напада бранити сваку земљу чланицу пакта. „Овиме шаљемо поруку да смо способни да организујемо већу војну јединицу саствљену од више народа и да с њом умемо да ратујемо“, рекао је пуковник.

Противник ће им бити америчка бригада преобучена у црне униформе, такозвана ОПФОР (opposing force = противничке снаге). „Непријатељ ће нам бити веома добар, пошто не ради ништа друго него што што увежбава да буде противник, а такође и добро познаје терен. То за нас уопште неће бити лако“, рекао је Копецки. Јединице Алијансе имаће плаву боју.

Америчка база која се налази у близини Нирнберга, већ низ година служи као полигон за вежбу јединица Алијансе, као на пример пред мисијама у Авганистан или у Ирак. База је за то добро припремљена не само добро увежбаним противницима, него и симулаторима борби и уређајима за снимање.

Чешки војници ће до базе допутовати железницом или аутопутем. Недељу дана ће се припремати а недељу дана после тога ће поћи против непријатеља. „Вежбе ће имати динамику 24 сата током седам дана, маневарски рат без прекида, пребацивања војске, напади, одбрана, просто све“, рекао је Копецки.

Ласерски рат

Стварност борби верно изображава ласерски симулатор МИЛЕС. Сваки војник и техника добиће на своје наоружање ласерски одашиљач, а на телу ће имати сензоре, који реагују ако буду погођени ласером. „Муниција ће бити маневарска али ћемо међу собом повести прави рат и један другог ћемо ликвидирати. Ако неко некога погоди, систем ће му се искључити, оружје ће престати да му ради и биће мртав“, рекао је Копецки.

У случају да буде погођен, сваки војник биће избачен из строја током 12 сати. „Мораћемо стварно да га однесемо, већ као рањеника или као погинулог, на одређено место. Тако ће бити и с техником – исто као и у рату мораћемо да обезбедимо да буде одвучена и оправљена“, објаснио нам је.

У Баварску ће из Чешке поћи модернизовани тенкови Т-72, пешадијска борна кола, оклоплена возила ИВЕКО и ПАНДУРИ. војници ће са собом одвести хаубице ДАНА, минобацаче или беспилотне летилице. У помоћ ће моћи да позову и (авионе) Л-159 из базе у Чаславу. На располагању ће имати неколико борбених хеликоптера МИ-24, као и теретне хеликоптере МИ-17.

Циљ ове вежбе, по речима чешќог команданта,неће бити да се непријатељ победи, него да се опстане упркос свим замкама,које је за њих спремила команда војног вежбалишта.

„Тог ОПФОРА је неће бити могуће победити, чак и да све перфектно испланирамо, да направимо добре маневре и да ликвидирамо и пола бригаде. Нећемо победити јер они одмах оживе да би нам опет направили што веће тешкоће и оптерећење“ објаснио је Копецки.

Приликом припрема већ је дошло до техничких тешкоћа. Највећи проблем био је са усаглашавањем техничке опреме ради преноса поверљивих података. „Без обзира што и ми и Американци и Британци, сви имамо сопствене цертификоване системе, утврдили смо да их, нажалост, није могуће међусобно повезати“, рекао је командант. Додао је,међутим, да је техничко особље и то већ успело да реши.

Осим ратних дејстава, мораће да опште и са месним становништвом. „Проћи ћемо кроз све ситуације до којих може доћи, то неће бити да само да напунимо оружје, пођемо и освојимо непознату коту“ – завршио је чешки командант.

аутор: Олдрих Данда, новине ПРАВО (http://www.pravo.cz/)

Превод: Васељенска ТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

5 (4) Долазак компаније Рио Тинто на наше просторе и отварање рудника јадарита у близини …

Мирослав Алексић: Србијом данас влада и управља мафијашка хоботница (видео)

Мирослав Алексић: Србијом данас влада и управља мафијашка хоботница (видео)

5 (1) Када нема демократског амбијента у коме се разговара о политикама и људима, озбиљним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend