ЕУ Косово

Врда ЕУ: Тврди да Хојт Ји своје захтеве Србији није усагласио са Бриселом

0
(0)

ИЗЈАВЕ Брајана Хојт Јиа да Србија неће напредовати на путу ка ЕУ ако се не одрекне веза с Русијом су „његови ставови и нису усаглашени с ЕУ“

То су рекли у Бриселу извори ЕУ агенцији Бета, на питање у којој мери, с обзиром на изјаву Хојт Јиа, САД могу утицати на то да ли Србија може да се приближи чланству у ЕУ, имајући у виду да су и правни и политички оквир за то преговори о чланству ЕУ-Србија.

У европским дипломатским изворима је Бети потврђено да је и Русија на највишој дипломатској равни од ЕУ затражила објашњење како Вашингтон себи може приписати право да у име ЕУ одлучује о томе да ли ће или не нека земља постати нова чланица ЕУ.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао да поруке Хојт Јиа представљају исти начин притиска какав су САД и ЕУ извршиле на Украјину кад се одлучивало хоће ли Кијев потписати споразум о придруживању и слободној трговини с ЕУ или задржати и тесне везе с Русијом.

Извори у Бриселу су такође казали да је и сам Хојт Ји објаснио да његова изјава да Србија „не може седити на две столице“ и да мора да се определи или за ЕУ или за савезништво с Русијом, није „ултиматум“, већ само „савет“.

Такође је предочено да је делегација Европске комисије у Београду поново истакла да ЕУ очекује да Србија до краја преговора постепено усагласи своју спољну политику с међународном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући односе и питање санкција ЕУ Русији.

Замољени да објасне шта значи порука Хојт Јиа српском председнику Александру Вучићу да „зна какве ће бити последице“ ако Србија не уважи став Вашингтона да је Косово независно и не сме дирати у територијални интегритет Косова, одговор је гласио да није јасно шта је под тим мислио амерички високи званичник.

У дипломатским круговима у Бриселу се оцењује да упозорења Хојт Јиа могу да се разумеју и у контексту дијалога о Косову који је у Србији сазвао председник Вучић, па и изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је нужно наћи „линију разграничења“ и постојане нагодбе око српских и интереса косовских Албанаца.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић се не меша у изборе у Црној Гори, а подржао је мешање ЕУ у изборе у Белорусији

5 (3) * Декларацијом ЕУ се избори у Белорусији карактеришу као недемократски, нефер, а резултати – не признају. Србија јој се …

Жути имбецили двадесет и кусур година само серендају о Европској унији а Србе за исту баш ЗАБОЛЕ КУРАЦ!

3.7 (3) Представник фракције Демократске странке (ДС) која се залаже за унутарстраначке изборе, Бранислав Лечић, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *