Време да се провере плинске пећи и шпорети

0
(0)

Две суграђанке које су се нагутале дима у пожару који је у среду захватио стан у Улици Милоја Закића на Чукарици и даље су на Војномедицинској академији, на одељењу за токсикологију. Њихово стање је, како сазнајемо, стабилно. Узрок пожара још није познат, али се могло чути да га је изазвала експлозија плинске боце.

Како ускоро креће грејна сезона, право је време да се детаљно прегледају све пећи на плин, плинске боце, али и шпорети. То је врло важно јер сваке године ватрогасци – спасиоци у просеку имају три, четири интервенције због пожара изазваног кваром на бутан-боци.

– У домаћинству не би требало имати више од две боце течног нафтног гаса теже од по десет килограма. Врло је важно да се оне набаве на овлашћеним местима, да буду атестиране и да у кући буду одвојене једна од друге. Прва боца је везана за уређај, док би другу требало чувати на тамном месту далеко од извора светлости и топлоте. Са боцама, па чак и оним празним, треба поступати пажљиво јер се оне никада не испразне баш до краја и када су полупразне тада су и најопасније – објашњава Миле Јовичић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд.

Вентиле и црево који шпорет или пећ повезује са боцом требало би мењати после одређеног времена.

– Њихов квалитет може се проверити тако што се премажу раствором од воде и детерџента. У случају да црево и вентили пуштају појавиће се мехурићи – каже Јовичић.

У боцама са течним нафтним гасом налази се мешавина пропана и бутана под одређеним притиском. У њих је додато хемијско средство непријатног мириса, етил-меркаптан, како би се у случају пуцања цеви или квара на вентилу на време осетио гас.

– У случају да суграђани у стану осете мирис гаса, потребно је да на боци, ако могу, заврну вентил и полију је водом да је охладе, отворе врата и прозоре у просторији и воде рачуна да не пале светло или неке електричне уређаје како варница не би изазвала пожар. Ако не могу да заврну вентил, а осете гас, препорука је да изађу напоље и позову ватрогасце – каже Јовичић и истиче да суграђани никад сами на своју руку не пресипају течни нафтни гас из једне боце у другу.

Аутор: Бранка Васиљевић, Политика.рс

Фото Т. Јањић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Француски глобалистички режим буквално бомбардује „Жуте прслуке“ гасом! (видео)

0 (0) Глобалистички режим француског председника Макрона буквално је почео да гасом бомбардује Французе који …

ЧЕСТИТАМО! Од данас поскупљују: струја, гас, цигарете, тв претплата,…БУКВАЛНО СВЕ!

0 (0) Почетак нове године, поред мамурлука, обележиће и поскупљења цигарета, неких алкохолних пића, кафе, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend