fbpx

Јужноафрички, израелски и аустријски инвеститори у Србији

0
(0)

Страни инвеститори, посебно јужноафрички, израелски и аустријски преовладали су на тржишту изградње и инвестирања у некретнине у Србији.

Једна од највећих трансакција у првих шест месеци ове године је куповина шопинг центра Белграде Плаза од стране израелске компаније БИГ Схопинг центрес, која је најавила и изградњу тржног центра у Београду, на Видиковцу, закључак је ревизорске куће КПМГ, објављен у публикацији која се бави годишњим прегледом финансирања некретнина у Европи од стране банкарског сектора.

У првом полугодишту 2017. године, било је значајних улагања у изградњу некретнина од стране аустријске компаније Иммофинанз, чешке компаније РЦ Реинвест, док је израелска компанија Авив Арлон најавила развој малопродајних центара широм земље. Такође, јужноафричка компанија НЕПИ је започела изградњу Променада Малл-а у Новом Саду.

Истраживање КПМГ је показало да инвеститори у Србији од улагања у некретнине остварују 9,25 одсто приноса од пословног простора, 7,75 одсто од малопродаје у центру и 11,25 одсто од улагања у индустријске објекте.

У Европи укупан обим инвестиција наставио је да се смањује другу годину заредом достигавши 116,9 милијарди евра у првој половини 2017. године што је за 10 одсто мање у односу на исти период 2016.

Инвеститори и даље највише улажу у пословни простор (41%) које је достигло 48,7 милијарди евра, у малопродају (21%), индустријске некретнине (11%), хотеле (6%). Највеће смањење инвестиција се десило у индустријском сектору (међугодишњи пад од 23%).

Међу свим европским земљама највећи раст у првом полугодишту 2017. године остварила је Чешка са 118 одсто, док је Румунија имала такође значајан раст од 43 одсто.

Иако је смањено улагање инвеститора из Азије у Европу, ипак је њихов удео у укупним инвестицијама повећан на 14 одсто. Кључне дестинације су Велика Британија, Француска и Централна и Источна Европа.

Инвеститори са Блиског Истока смањили су у 2016. години инвестиције за 41 одсто у односу на 2015. док већина њихових инвестиција је реализована у Великој Британији и Немачкој.

Данас онлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сигурна смрт са одложеним плаћањем

0 (0) Банкрот Србије и његова слика: ненаплативи кредити, отимање из буџета, зеленашке камате, бекство …

Ковници нестало сребрњака из 2013, суспендовали продају

0 (0) ЊУЈОРК (Бета-Ројтерс) – Америчка ковница новца суспендовала је продају својих америчких сребрних новчића …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *