Врховни управни суд Грчке обавезао државу да пензионерима врати узето од 2010. до 2018.

5
(2)

ДРЖАВНИ савет – врховни управни суд Грчке – пресудио је у корист пензионера који су колективном тужбом захтевали и добили надокнаду новца који им је узиман од 2010. до 2018. године током финансијске кризе у оквиру принудних мера штедње које су била један од услова да Грчка добије међународну помоћ.

Тај случај је пажљиво праћен у Грчкој која се рве и с растућом економском штетом због пандемије, али се очекује да ће се та земља вратити у дубоку рецесију после десетогодишњег напора да се опорави од финансијске кризе која је дубоко разорила и привреду и друштво.

Врховни управни суд је данас пресудио да је смањење пензија 2015-2016. године уведено без одговарајуће законодавне процедуре и да држава пензионерима мора да врати новац.

Иако је суд пресудио само у корист пензионера чија су му удружења поднела колективну тужбу, та пресуда отвара пут за низ таквих захтева становништва што би имало знатно веће фискалне последице по ионако проблематичне јавне финансије Грчке.

Пензије у Грчкој, као и манога друга примања становништва, смањивале су узастопне владе током примене обавезујућег међународног пакета помоћи Европске уније и ММФ-а од 2010. до 2018. године.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Игор Брнабић извукао преко 100 милиона из министарства правде

5 (2) Kомпанија Асеко, чији је директор брат премијерке Игор Брнабић, поред милионског посла са …

Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к….

4.4 (7) Мултинационална компанија „Асеко“ приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend