fbpx

ВРЛО ДОБРО! Пајтић и омбудсман Јанковић кмече како ВБА прати поједине из политичких партија, синдиката…

0
(0)

Заштитник грађана Саша Јанковић оптужио је Војнобезбедносну агенцију да без одлуке суда шпијунира политичке странке, лидере синдиката и поједине судије.

– Постоје сазнања да се ВБА бави радом неких политичких партија, активностима неких синдиката, да је било задирања у садржину комуникација без одлуке суда и управо то је требало да буде проверено у контроли крајем прошле године – рекао је Јанковић.

Он је додао и да је дошао података да ВБА “незаконито бави синдикалним вођама”, војних и цивилних, али и “оперативном обрадом носиоца правосудних функција”.

Омбудсман је у НИН-у оптужио војну безбедност да прислушкује без налога суда али и да штити високе војне официре умешане у корупцију које уместо у затвор шаље у пензију.

Јанковић износи и сумње да је ВБА обрађивала и високе државне функционере ван Војске Србије и оптужује их да су одговорни за милионску штету у афери “панцир” (набавка опреме од фирме „Миле Драгић“). Јанковић за „Блиц“ није желео да одговори како је дошао до ових сазнања, рекавши само да је због ових информација планирао да изврши контролу ВБА. Али, од тога је одустао због “опструкција из Министарства одбране”.

– За сада сам довољно рекао – одговорио је Јанковић.

Међутим, “Блиц” сазнаје да се “бављење” синдикатима, њиховим вођама, политичким странкама и судијама од стране ВБА, о чему говори Јанковић, не односи само на прислушкивање. Реч је и о праћењу и узимању телефонских листинга.

Нико од званичника ВБА није желео под именом да говори за “Блиц” о оптужбама које је Јанковић изнео, али нам је речено да им “није јасно шта је обмудсман хтео да каже”. Они објашњавају да је сукоб са Јанковићем избио јер му ВБА није доставила тражене податке о догађајима током Параде поноса, када је дошло до сукоба припадника Војске из обезбеђења брата премијера Србије и Жандармерије.

– Јанковића смо упутили на тужиоца коме смо дали доказе које смо сакупили и он нам се више није обраћао. Не знамо ко се жалио на ВБА, али за све о којима се прикупљају подаци постоје налози суда. Изненађени смо да је Јанковић изашао у јавност са оваквим оптужбама а да претходно код нас те наводе није проверио – кажу у ВБА.

ВБА штити високе официре који су умешани у корупцију: Саша Јанковић
Министар одбране Братислав Гашић није имао коментар на оптужбе Јанковића. Једино што је рекао јесте да га је „срамота да коментарише саопштење заштитника грађана“.

С друге стране, посланик Нове странке и бивши премијер Зоран Живковић нема дилему да је он један од политичара које прати ВБА.

– Ово је државни удар, али не у правом смислу те речи јер нису укинуте државне институције, већ су оне деградиране. Опозиција се ућуткује, службе злоупотребљавају, смењују се продемократски кадрови у МУП и све то ствара атмосферу државног удара – каже Живковић.

“Несташни дечко из СПС” Бранко Ружић каже да је важно да свака институција ради свој посао.

– Уверен сам да заштитник грађана ради свој посао у складу са законом, надам се и да ВБА не прелази свој делокруг активности. Лично, не плашим се тога имајући у виду да сам дужи низ година безбедносно интересантан – каже Ружић.

 

Лана Гедошевић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УДБАШКИ МЕТУЗАЛЕМ Мићун се повампирио и напао опозицију

0 (0) Не може да функционише савез у којем су једни за ЕУ, други против, …

Зоран Лутовац: У ДС постоје спавачи корисни режиму, препознају се у режимским медијима

5 (2) Председник Демократске странке (ДС )Зоран Лутовац изјавио је да је недавно напуштање седнице …

Један коментар

  1. Па политичаре прате све службе, не само у Србији!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *