Вучић и његова банда напредних лопова уништила је ваљевски Крушик!

Вучић и његова банда напредних лопова уништила је ваљевски Крушик!

5
(2)

Ваљево – Будуће ангажовање запослених на одређено време у „Крушику” зависиће од економске ситуације у Србији и свету, на коју је значајно утицала пандемија корона вируса, изјавио је Владан Лукић, директор ваљевске фабрике одбрамбене индустрије.

Он је потврдио да су у петак на још месец дана продужени уговори о раду за више од 2.000 запослених на одређено време у „Крушику”. Према Лукићевим речима, уговори нису продужени само за двадесетак радника који су се огрешили о прописе о раду, највише због злоупотребе права на боловање и неоправданих изостанака са посла. Поред њих, отказани су уговори о раду за девет радника за које је утврђено да имају лажне дипломе. Против њих су покренути дисциплински и кривични поступци.

„Крушик” тренутно има 3.076 запослених и просечна нето зарада је 56.000 динара.

Садашње, као и очекиване потешкоће у пословању у другом делу године, биле су повод за састанак менаџмента компаније и челника синдиката

– На почетку године смо били оптимисти, али када је у марту почела пандемија, послови су стали. Од тада до данас имамо потписаних нових уговора у вредности од око три милиона долара. И то је велики проблем – изјавио је Лукић.

Он подсећа да „Крушик” за зараде и остала примања радника месечно издваја близу три милиона долара. Од те суме, више од 35 одсто чине издвајања за регрес, топли оброк, минули рад, превоз и посебне услове рада. Због тако високих трошкова, да би се сачувала већина радника и компанија, руководство је предложило да анексом Колективног уговора буде повећана цена радног сата, промењен коефицијент за обрачун минулог рада, као и да се умање износи за топли оброк, регрес и надокнаде за посебне услове рада.

Представници синдиката су одбили ове предлоге, а менаџмент сматра да ће то додатно урушити отпорност фирме и умањити шансе за успешно прилагођавање. Оцена је да ће због одбијања синдиката сви будући напори руководства бити доминантно усмерени на сервисирање високих трошкова, а веома мало на технолошка унапређења и ревитализацију производних капацитета.

– Да делимо незарађено и незаслужено није у реду, а није ни могуће – изјавио је директор Лукић, изразивши наду да ће синдикални лидери ипак кориговати своје ставове ради добробити „Крушика”.

Уштеде пет милиона долара

Руководство фабрике је, како је саопштено, у последњих неколико месеци интензивирало рационализацију и реорганизацију пословних процеса. Тежиште је стављено на оптимизацију трошкова материјала, зарада, накнада зарада и осталих личних расхода. Ширење базе добављача и поштовање елементарних тржишних принципа већ су дали резултате. Оквирне процене су да ће компанија по том основу уштедети минимално пет милиона долара годишње, зависно од обима производње.

С. Ћирић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић после жена, радикала, Србије издао и напредњаке, Ђиласовом Гангули намешта Београд

Вучић после жена, радикала, Србије издао и напредњаке, Ђиласовом Гангули намешта Београд

0 (0) Таблоид Курир повукао је насловну страну свог издања за суботу (8. мај), на …

НА ПОМОЛУ РАТ У СНС: Вучић користи Гангулу да сјебе Весића са власти у Београду

НА ПОМОЛУ РАТ У СНС: Вучић користи Гангулу да сјебе Весића са власти у Београду

4.4 (5) Председник Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић изјавио је да ће до краја …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend