Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5
(2)

Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они причају је потпуно једна небитна ствар на толико кратак рок – рекла је професорка Економског факултета Даница Поповић, наводећи да се обично говори о десетогодишњем расту, а они нама причају о расту на месечном нивоу”.

Даница Поповић је у емисији „Међу нама“ говорила о економској помоћи и мерама које су донете како би се сузбиле последице епидемије коронавируса.

На питање коме је уопште битна прича о задуживању и БДП-у када грађанима који слушају то ништа не значи, Поповић је рекла да ће “чак и директор Статистичког завода рећи да је тај привредни раст велики али да смо најсиромашнији у Европи”.

– Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они причају је потпуно једна небитна ствар на толико кратак рок – рекла је она, наводећи да се обично говори о десетогодишњем расту, а они нама причају о расту на месечном нивоу”.

– То је заиста као да маратон мериш на 15 метара – рекла је Поповић и указала да ту има један трик.

– Ако је земља велика и развијена она ће брзо да пропада, али ако ви имате неку земљу која нема ништа она ће мало да пропада и мали ће бити пад БДП-а. Ако се тиме хвалимо свако ко је икад учио било шта из економије ће се смејати – истакла је професорка Економског факултета.

„Ново задужење од две милијарде евра доказ да је економија на коленима“

На питање како ће обичан грађанин живети после короне, Поповић је рекла да је то толико озбиљно стање да ми не можемо да се правимо луди и да причамо о расту БДП-а од два, три одсто.

– То има смисла за здравог човека, а ако легне у болницу да ли је битно да ли ће добити повећање плате од два одсто – нагласила је она.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

2 Коментара

  1. Sve je nebitno kad su nam deca gladna. Sram da bude sve one koji su to izazvali i nas koji smo im to dozvolili!

  2. ЖИВОТ ТЕЧЕ, Е ПА ШТА!

    Уважена професорице Поповић, ваша запажања о напретку и памфлета од васионских успеха државе и привреде, о којима причате, у реалном контексту, све сте у праву. Наша привреда и економија толико ‘расту’, а ми смо на запечку Европе, једна од земаља где народ живи најбедније, плате расту, а стварно смо само испред Албаније и Македоније, ништа више и ништа боље, а хвалоспевима водећих (не)људи не затварају смрдљива уста од успеха и просперитета. Није ни чудо, земљу воде плагијатори доктората Мали, Стефановић, Табаковић, људи са сумњивим дипломама Ђорђевић, Стефановић и још много других. Следеће, земљом „пали и гаси“ ватру најмоћнији дик..р. Он је све и свја, а остали су само климоглавци, улизице и полтрони. Најмочнијом нашом војском руководи човек који је служио војни рок само десет дана, бистар климоглавац. Са оваквим особама добро је да останемо, професорко, живи и здрави. Заборавимо све, идемо даље , где? Тамо где хоћемo. Нама остаје изненађење,нова, а стара влада.

    Лепо је чути да је наша земља прва у Европи по нечему (по расту БДП у процентима). Ово значи релативно добро, гледано са политичке сцене високих функционера. Наиме апсолутно, оно што има држава је: наш БДП по становнику износи око 6.500 евра, а пораст од 5% износи 325 евра по становнику и већи је од Албаније и Македоније. На супрот овоме реците која земља у ЕУ има мањи пораст од 1000 евра по становнику, а пораст БДП је између 0 и 1%, далеко нижи од нашег процента, а не оно што се троши. Та Европа нама бежи 40 до 50 година, под условом да БДП тамо не расте у опште. Хвалоспеви наших владара немају краја док има ко да верује у тим лажима, а нису забрањени

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend