Вучић наоружао београдску и црногорску нарко мафију и пустио их да млате народ?! (видео)

Вучић наоружао београдску и црногорску нарко мафију и пустио их да млате народ?! (видео)

4.5
(16)

Током јучерашњег грађанског протеста испред Скупштине Србије, који је после неколико сати резултирао сукобом, а потом и незапамћеним обрачуном полиције са бројним демонстрантима, примећено је више десетина мушкараца у цивилу, чији је очигледан задатак био да помогну припадницима МУП у савладавању разјарених и револтираних грађана. Присуство непознатих и сумњивих цивила приметили су и други грађани који су протест пратили из медија, а дискусија о томе да ли су у питању неуниформисани припадници МУП или пак чланови неке друге формације, попут навијачко – хулиганске, запалила је ноћас друштвене мреже.

Мишљење да су батинаши у цивилу заправо припадници навијачких група и њихове вође, дели већина јавности, што није изненађујуће ако се узме у обзир да се о њиховим везама са владајућим режимом и Српском напредном странком, небројано пута јавно говорило.

Вучић наоружао београдску и црногорску нарко мафију и пустио их да млате народ?! (видео)

Друштвеним мрежама данас су кружиле и фотографије “цивила” у акцији, а бројни корисници тврдили су да се на њима налазе вође озлоглашених “Јањичара”, међу којима и контроверзни Вељко Беливук, звани Веља Невоља. Његово присуство синоћ пред Скупштином, међутим, није неспорно утврђено, с обзиром на то да се не може са сигурношћу тврдити да је на спорним фотографијама он.

Беливук иза себе има позамашан полицијски досије, а поједини медији су га, заједно са његовим најбољим пријатељем, убијеним Александром Станковићем, означавали као директну спону навијачке групе са државним врхом.

Многи су данас оцењивали и да је начин на који су се “цивили” обрачунавали са грађанима најбољи показатељ да нису професионални полицајци, , већ они који су своје бруталне технике батинања годинама усавршавали у међусобним обрачунима на трибинама.

Група демонстранта која је пружала отпор до раних јутарњих сати, али и неретко такође нападала полицију, могла је да осети на својој кожи сву бруталност мистериозних цивила, коју су грађани могли да прате уживо. Јавност је додатно била забринута због чињеница да су многи “цивили” били до зуба наоружани, па с правом постављају питање да ли је полиција отишла још један корак даље и наоружала своје саучеснике.

Додатно изиритирани чињеницом да се државни врх, очигледно, нимало не труди да сакрије своју повезаност са навијачким групама, које годинама уназад , како поједини медији тврде, користи за специјлане операције, грађани су данас на мрежама позивали и на обрачун са њима.

Питање “цивила” данас је била једна од водећих тема у свим независним медијима, посебно након срамне конференције коју је јутрос одржао директор полиције Владимир Ребић. Он је грађански протест описао као хулигански чин, оцењујући да је полиција била све време суздржана пред њиховим дивљањем, упркос очигледним доказима о прекорачењу овлашћења и сумњивим присуством и асистенцијом “цивила”.

Бруталност коју су припадници МУП-а спроводили над грађанима најбоље илуструју фотографије од претходне вечери, али Ребићу то није сметало да посегне за очигледном манипулацијом.

Програмски директор “Црте” Раша Недељков је данас гостујући у емисији Н1, управо због свега тога затражио Ребићеву оставку, а на питање новинара да ли су мушкарци у цивилу можда представници криминогених средина, он је одговорио да то уопште не би било изненађујуће.

“Сетите се инаугурације председника кад су исти такви ликови нападали и малтретирали новинаре, али и бројне грађане који су се тог дана скупили пред Скупштином Србије – казао је Недељков.

Он се осврнуо и на спекулације да су “цивили” били ти који су заправо упали у Скупштину Србије, са циљем да се дезавујише сам протест и чињеница да су се на њему скупили најпре револтирани грађани, а не хулигани.

“Неко мора да сноси одговорност, пре свега зато што у првом тренутку није било превентивних мера да не дође до упада у зграду Скупштине, а друго јер смо сведочили ескалацији насиља и употреби силе. На полицији је највећа одговорност да заводи јавни ред и мир. Ако он лично не види разлог да поднесе оставку јер је јуче дошло до онакве ескалације насиља у сред пандемије, ако не мисли да се срозава углед полиције и поверење грађана, онда би требало да се покрене процес смене од стране надређеног министра”, казао је Недељков.

Вучић наоружао београдску и црногорску нарко мафију и пустио их да млате народ?! (видео)

Некадашњи Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, огласио се тим данас на Твитеру, како би јавност упознао са законским обавезама свих полицајаца који интервенишу у цивилу.

“Полицијски службеник, ако није у униформи, пре почетка примене полицијског овлашћења, представља се показивањем службене легитимације . (Закон о полицији, члан 66). Ликови без униформи , на нашим улицама све чешћи, то не раде. Ко су они, полиција, параполиција, нешто треће”, питао се Шабић.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Телевизије са националном фреквенцијом у Србији постале средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти

Телевизије са националном фреквенцијом у Србији постале средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти

5 (2) Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је да је у Србији више фактора …

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

3.4 (5) Kако би „закрпила“ буџетски дефицит од 3,6 и вратила пристижућих четири милијарде евра …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Можда корисно са Википедије:

    Штурмабтајлунг (нем. Sturmabteilung, SA), је паравојна формација НСДАП-а – Немачке нацистичке партије у нацистичкој Немачкој. Дословно, име „штурмабтајлунг“ на немачком значи јуришни одред.

    Ова паравојна формација је имала кључну улогу у успону Адолфа Хитлера на власт тридесетих година 20. века. СА-овци су били често познати као смеђокошуљаши због боје њихове униформе, док су СС-овци били познати као црнокошуљаши.

    СА је била прва нацистичка паравојна група која је развила псеудо-војне титуле за своје чланове. Чинови СА ће касније бити преузети и од стране многих других група Нацистичке партије, најистакнутије СС.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend