Вучић због ЕУ распродаје СТРАТЕШКЕ РЕСУРСЕ, први на списку: ЕПС па водопривреда, Телеком...

Вучић због ЕУ распродаје СТРАТЕШКЕ РЕСУРСЕ, први на списку: ЕПС па водопривреда, Телеком…

0
(0)

До краја године Влада Србије требало би да уради нацрт новог Закона о приватизацији у коме би требало да дефинише услове за продају стратешких ресурса, сазнаје “Блиц”.

Реч је о електропривреди, водопривреди и телекомуникацијама, које у новој регулативи треба да буду издвојене у процесу приватизације, односно да се дефинише статус њихове имовине али и имовине државе.

Ово је захтев Европске уније која оцењује да би нејасни власнички односи јавних предузећа требало да се законски уреде како би се знало шта се продаје и по којој цени. За Брисел је ова нејасноћа потенцијални извор корупције па је зато Влада изменила акциони план како би се стекли услови за отварање поглавља 23.

Тако ће две године од доношења Закона о приватизацији он морати да се мења.

Извор “Блица” из Владе тврди да је ово и најава да ће и ресурси од стратешког интереса ићи на продају.

– Брисел је наложио ову меру и до краја године она би требало да се спроведе. Дакле, у будућем закону као посебни сегменти приватизације мора да се издвоје електропривреда, водопривреда и телекомуникације и друге области јавног интереса. То је и индиректна најава да ЕУ тражи да продамо ЕПС, али и неке делове водопривреде, а да са аспекта власништва све буде чисто. Другим речима, код јавних предузећа из ових области треба да се утврди власничка структура, како имовине тако и земљишта. Ово је јасна најава да ће и стратешки ресори ићи у приватизацију – каже наш саговорник.

Стручњаци тврде да ово показује да држава није спремна да од Брисела заштити ресоре од општег интереса.

– Ово је трасирање пута да сутра воду купујемо од приватника, који је ће поседовати водовод. То можда и није лоше, али ако држава дефинише услове под којима он воду може да продаје. Добро је да ЕУ тражи да уредимо законодавство за јавне услуге, јер овако неуређено је плодно тло за корупцију у могућој приватизацији – каже консултант за страна улагања Махмут Бушатлија.

СЕРТИЋ: РИЗИК ОД КОРУПЦИЈЕ

Технички министар привреде Жељко Сертић за “Блиц” не негира да би закон требало да се мења у четвртом кварталу ове године, али тврди да ће то бити ако анализе прописа покажу да су оне неопходне са аспекта ризика корупције.

– Закон о приватизацији, усвојен 2014, баш у овом домену имао је значајне измене. После две године примене, Акциони план је предвидео ову анализу. На основу досадашњег тока примене новог закона не очекујемо измене закона са аспекта ризика на корупцију, без намере да се утиче на исход ове анализе – каже Сертић за “Блиц”.

Слађана Вукашиновић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци, баталите штрајк глађу, вођу на чело па правац Савски мост и бућ..

Напредњаци, баталите штрајк глађу, вођу на чело па правац Савски мост и бућ..

0 (0) БЕОГРАД – У току је састанак председника Србије Александра Вучића и министра одбране …

Напредњаци плаћају ботове 1.500 динара за један дан штрајка глађу!

Напредњаци плаћају ботове 1.500 динара за један дан штрајка глађу!

0 (0) Најновији циркус који је превазишао онај путујући циркус Монтија Пајтона а који организује …

3 Коментара

  1. Данко Б. Марин

    Изрод дрвокрадица&ситних шверцера са Влашића – шта он има стратешки битно у Србији, његове лажи?

  2. Dokle ce ovaj nsrod da slusa njegove lazi i gleda kako propada i nestaje nasa zemlja Srbija..

  3. Вучић нема Уставно а ни Законско овлашење да он одлучује о било какавој продаји било какавог стратешког ресурса Србије. Да ли могуће да сте сви толико полу писмени или толико глупи да неможете да сватите и да разумете да Вучић својим дупетом испуњава “ ИЗВРШНУ ВЛАСТ СРБИЈЕ „. Ало, подгузне муве Вучићеве, „ИЗВРШНА ВЛАСТ СРБИЈЕ“, глупи и непсимени Срби то називају Влада Србије, како год она није нешто што постоји само за сбе, већ само и искључиво по овалшчењу „ЗАКОНОДАВНЕ ВЛАСТ СРБИЈЕ“, глупи и неписмени Стрби то називају Скупштина Србије. Ако сте то ипак спроведе то јесте апарат политичке партије на власти „СНС“ голи и чисто насиље. Како сво чланство ове насилне политичке партије на власти „СНС“ сеје, тако ће и пожњети. Све у своје време „подгузне муве Вучићчеве“ .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend