Вучићев кретен Вујовић протерује из Србије: Коме се овде не свиђа нек нађе другу државу!

0
(0)

Београд – Ако прође Вујовићева варијанта закона о платама у јавном сектору, зараде око 500.000 државних службеника биће драстично мање у данима боловања и одмора.

Министар финансија Душан Вујовић, наиме, инсистира да се током одсуства запослених због боловања, одмора или слободних дана за 35 одсто умањи основна плата, а не просек 12-месечних примања у који улазе и додаци за дежурства, рад викендом и празником, прековремени рад, ноћни рад, регрес…

По Вујовићевом сценарију, примера ради, примања лекара специјалисте који би месец дана био на боловању била би буквално преполовљена и износила би око 47.000 уместо 96.000 динара (види оквир).

То је само једна од ствари око којих Вујовић прави проблем иако се, према речима синдикалаца, претходно сагласио са нацртом закона који је урадило Министарство за државну управу и локалну самоуправу и који би знатно мање ударао по џепу запослене у јавном сектору.

Вујовић је на седници Социјално-економског савета инсистирао на овим изменама претивши чак и оставком ако не буду усвојене. Синдикати тврде да постоје најаве да ће и минули рад бити искључен из нацрта те да ће тиме радници имати мања права од оних која су им гарантована Законом о раду.

„Министар Вујовић се залаже за то да минули рад практично буде укинут, односно да се не обрачунава тих 0,4 одсто, колико се по Закону о раду добија за сваку годину стажа. Он би да то, као и топли оброк и регрес, буде део коефицијента за обрачун плата. Те ставке се, дакле, неће видети, па како онда да знамо колике су и да ли их уопште има у коначном обрачуну“, каже за “Блиц” председник УГС “Независност” Бранислав Чанак.

Председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић каже да су Вујовићеви предлози супротни Закону о раду и да му није јасно зашто држава предлаже опречне прописе.

Нађите другу државу

Седница Социјално-економског савета била је прилично бурна.

„У једном тренутку, када се видело да ће до компромиса тешко доћи, Вујовић нам је поручио да, ако се не слажемо са њим, нађемо другу државу“, потврдили су за “Блиц” Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак.

Марко Р. Петровић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Инат плаћен 59 милиона евра

0 (0) Апелациони суд у Београду потврдио је одлуку Вишег суда којом су ослобођени геодети …

Зашто Вучићев режим и даље брани „аутономне покрајине“ које је Србији наметнуо комунистички убица Броз?

0 (0) Ово је година у којој ћемо признати Косово као оно што јесте — …

2 Коментара

  1. narode moj vama će se desiti ko sa nama srbima u regionu nas su proterali sa naših ognjišta i jedva nas primili u srbiju ali gde ćete vi?????

  2. Taj gospodin ako je to bas tako kako pise u tom , predlogu zakona neka on , ide u drugu drzavu odakle je i doso. A sto se tice drzavne administracije , preglomazna je i neefikasna, neki od tih drzavnih sluzbenika neznaju zasta primaju platu. Ko kod je imao neku muku da da povadi neki dokument jasno mu je o cemu se radi.Recimo imazo kako se todanas zove sluzba za zaposljavanje ili neznam vec kako cemu ona sluzi, koga je ta sluzba zaposlila i koja je njena funkcija. Ako je zbog statistike samo to moze da odrati dvoje troje a ne cela kamarila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend