fbpx

Вучићев лоповски режим одлучан да приватизује Комерцијалну банку

0
(0)

Мисија ММФ-а оценила је да су макроекономски и фискални резултати добри али да су потребни додатни напори да би одржава висока стопа развоја у наредним годинама

Међународни монетарни фонд очекује реални раст бруто домаћег производа (БДП) Србије у овој години од 4,2 одсто, а у наредној години од 3,5 процената, изјавио је шеф делегације ММФ-а Џејмс Руф.

– И даље се постижу добри макроекономски резултати. У 2018. години дошло је до убрзања раста захваљујући приватној потрошњи и динамичним страним директним инвестицијама и извозу- рекао је Роуф на конференцији за новинаре на крају десетодневне посете тима ММФ-а Србији.

Настављено је, како је истакао, побољшање услова на тржишту рада, уз знатан раст запослености у формалном сектору, пад незапослености и стабилан раст зарада у приватном сектору.

– Очекујемо да ће реалан раст БДП-а износити 4,2 процента у 2018. и 3,5 процената у 2019. години. Пуна имплементација програма структурних реформи ће се додатно позитивно одразити на потенцијал раста – истакао је Руф.

ММФ очекује да ће се укупна инфлација, која је порасла на 2,6 процената у августу, задржати близу средине циљаног распона од 3,0 процента током 2018. и 2019. године.

– Фискални резултати су и даље добри. Очекује се да ће у овој години општи ниво државе забележити суфицит од 0,6 процената БДП-а, уз извршење капиталне потрошње изнад очекивања – рекао је он.

Додао је такође да бо јавни дуг требало до краја године да падне испод 55 процената БДП-а, те да су се приноси на државне хартије од вредности стабилизовале на нивоима који су близу историјских минимума.

Подсетио је да је, имајући у виду позитивне фискалне резултате, влада укинула привремена смањења пензија из времена кризе, што ће ступити на снагу у новембру 2018., и да је при томе истовремено обезбедила да се не повећа удео укупних пензија у БДП-у.

Руф је саопштио да је тим ММФ-а постигао договор са властима Србије о кључним параметрима буџета за 2019. годину, којима се планира укупан фискални дефицит од пола процента БДП-а, што би водило ка даљем смањењу јавног дуга.

Тиме би се, каже, одржала фискална дисциплина, уз отварање простора за реализацију мера којима се подстиче раст, као што су додатно повећање јавних инвестиција и умерено смањење пореског оптерећења рада.

Очекује, такође, да ће укупни трошкови плата и пензија расти у складу са номиналним БДП-ом.

Нови систем за инстант плаћања који планира да уведе Народна банка Србије, како је истакао, допринеће модернизацији трансакција у економији и снижењу њихових трошкова, као и смањењу сиве економије.

Власти Србије су, приметио је, и даље остале одлучне у намери да спроведу реформу система плата, која ће омогућити да сектори који то највише заслужују добију повишице. „Што се тиче наредног периода, програм органа власти Србије такодје се фокусира на јачање управљања јавним инвестицијама, борбу против сиве економије и јачање корпоративног управљања у ЕПС-у и другим кључним јавним предузећима“.

Руф је нагласио да је мисија ММФ-а водила конструктивне разговоре са властима Србије и постигла договор на нивоу тима о политикама које је неопходно реализовати ради окончања прве ревизије аранжмана у оквиру Инструмента за координацију политика.

– Очекује се да ће квантитативни циљеви за крај септембра 2018. бити испуњени, и настављено је са спроводјењем реформи у оквиру програма, мада уз кашњење у неким областима. Споразум зависи од реализације кључних мера, као и одобрења руководства и Извршног одбора ММФ-а. Разматрање на Одбору је провизорно заказано за средину децембра – закључио је шеф тима ММФ.

Тим ММФ-а је боравио у Београду у периоду од 24. септембра до 4. октобра ради разговора о првој ревизији аранжмана у оквиру Инструмента за координацију политика (ПЦИ).

Вестионлине, б92.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и напредне економске убице предали Словенцима Комерцијалну банку за само 387 милиона евра!

0 (0) У Министарству финансија Србије у Београду данас је потписан уговор о продаји Комерцијалне …

ПЉАЧКА ВЕКА! Александар Вучић и Синиша Мали поклонили Комерцијалну банку и 500 милиона евра Словенцима (видео)

4.7 (12) О томе да ли мора да буде приватизована банка са највећом девизном штедњом …

Један коментар

  1. VUČIĆ PLJAČKA I VOJNE INVALIDE

    Kao vojni invalid sa 70% invaliditeta ne primam opštinski invalidski dodatak peti mesec, tj. od takozvane revizije. Niko ništa o tome ne govori a očito je da su vojni invalidi opljačkani. U mom slučaju radi se o opštini Voždovac, koja krije i dezavuiše invalide o ovoj velikoj pljačci. Zato kažem smrt Vučiću. Da da smrt Vučićuuu…
    Ja sam preziveo i penicilinski šok, i moždani udar i čekam operaciju srca odnosno zamenu i mitralnog i aortnog zaliska. I Vučić (koga treba hitno ubiti) se našao i mene da pokrade. Inače sada se vrlo teško i krećem i nemogu da spavam…
    Vojni invalid iz Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *