Србија

ЕКОНОМСКЕ УБИЦЕ инсталиране у владу Србије спремају комадање ЕПСа

Са комадањем и приватизацијом ЕПСа Србија престаје да буде вијабилна суверена економија

Предлог Министарства енергетике да се производња и продаја електричне енергије раздвоје погодује уласку крупног капитала што би било лоше за потрошаче пре свега због цене киловата

Неслагање Министарства рударства и енергетике (МРЕ) и надлежних у „Електропривреди Србије” (ЕПС) о начину на који треба извршити статусне промене како би ово јавно предузеће прешло у акционарско друштво могло би да добије епилог у понедељак 3. априла на новој ванредној седници Надзорног одбора (НО) ЕПС-а.

До неподударања ставова између ресорног министарства и НО ЕПС-а дошло је почетком прошле недеље када је министарство упознало чланове НО са својим, новим предлогом о статусу фирме. Како се сазнаје представници Надзорног одбора били су више него затечени јер су увидом у нацрте установили да се они драстично разликују од нацрта који су раније усаглашени и поднети влади крајем прошле године. Оно што је чланове посебно изненадило јесте то да је министарство овај предлог донело без икаквог знања и консултација са надлежнима из ЕПС-а, те да садржи правно неутемељена и потенцијално ризична решење по будуће пословање овог јавног предузећа.

Представници Научног савета ЕПС-а који су се огласили овим поводом сматрају да би спровођење планираних корака угрозило шири друштвени интерес и да га треба обуставити. Уместо тога треба уважити ставове струке као и негативне последице по ЕПС. Предлог Министарства енергетике да се одвоји производња од трговине струје је, према њиховом мишљењу, неприхватљива јер је јавно снабдевање делатност од општег интереса што треба и да остане. Све друго би погодовало само уласку крупног капитала што би било лоше за потрошаче – домаћинства и привреду – поготово када је реч о цени електричне енергије. Због свега тога се инсистира да се предузму мере да се јавни интерес ни на који начин не ставља у службу утицајних инвеститора. Посебно је опасно уколико би се дозволило да се продаја односно трговина струјом одвоји од производње. Тиме би се аутоматски отворио простор за неког другог ко би трговао ЕПС-овом струјом што би довело до прекида опоравка овог јавног предузећа.

Чланови НО били су изненађени и предлогом да скупштина АД ЕПС има само једног члана и да то буде управо министарка енергетике. Како се сазнаје ни овај предлог не може да добије сагласност чак ни у случају када би тај један члан био стручак.

Истичу потребу да се умање свеукупни утицаји политике, интересних група и приватног капитала на питање струке, а наочито они утицаји на електроенергетику коју су се до сада поклази штетним.

Правници који су проучили предлоге МРЕ закључили су да нису у складу са Законом о јавним предузећима па их чланови НО ЕПС-а не могу прихватити и доставити влади. Што се тиче предложене измене односно раздвајања производње и трговине струјом, став правника је да се јавно предузеће оснива да би обављало делатност од општег интереса што су у овом случају производња и продаја струје

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!