fbpx

Вучићев неспособно-корумпирани режим задужује Србију са 3,5 милиона евра дневно

0
(0)

БЕОГРАД – Србија се од почетка године до краја јула сваки дан у просеку задуживала готово 3,5 милиона евра, подаци су Управе за јавни дуг према којима је почетком августа јавни дуг Србије износио 20,89 милијарди евра (око 63 одсто БДП-а), али опасности од банкрота нема, тврде економисти.

Обрачун Фискалног савета је, међутим другачији, и према тим подацима, јавни дуг је већ на крају јуна достигао 21,2 милијарде евра, односно 66 одсто БДП-а.

Законске границе и европске и домаће (учешће јавног дуга од 60, односно 45 одсто БДП-а) свакако су одавно пробијене, али економисти кажу да је да је темпо задуживања и даље “подношљив”, те нема говора да би Србија могла банкротирати.

Србија није кандидат за банкрот, рекао је Танјугу економиста Иван Николић зачуђен како је то питање уопште наметнуто јавности.

„Мерено уделом дуга у БДП-у нисмо ништа гори од суседних земаља, а у Хрватској или Словенији, рецимо, нико не говори о банкротству”, прецизира он.

Објашњава да је спољни дуг много битнији показатељ од јавног, када је реч о банкроту, јер се задуженост мери у страној валути. Чак и ту је, каже, Србија на граници високе задужености, односно задужена је умерено са уделом спољног дуга у БДП-у од око 80 одсто.

„Питање банкрота наметнуто је како би се лакше прихватиле тешке мере штедње које следе. Чак и најновије процене светских агенција, које пореде земље, као потенцијалне кандидате за банкрот наводе БиХ и као блаже потенцијалну Хрватску. Србије ту нема”, казао је Николић.

Сви у региону су, према његовим речима, мање-више на истим мукама, а посебно земље бивше СФРЈ.

Словенија, Хрватска, па чак и Црна Гора су, каже Николић, далеко задуженије од Србије и то у већим износима, и у уделу у БДП-у.

Србија има конзервативнији обрачун јавног дуга, рекао је саговорник Танјуга, уз опаску да ће, кад те земље пређу на наш систем обрачуна већ у септембру, њихови подаци бити још лошији.

Стање је тешко, али сви смо у истом лонцу. То не значи, с друге стране, да би требало да се опуштамо, овај проблем мора да се решава у наредним годинама, када ће Србија И даље бележити пораст јавног дуга“, навео је Николић.

Јавни дуг, објашњава, расте због високог дефицита, који ће, према свим проценама ове године износити око 8,3 одсто БДП-а и биће највећи у Европи.

Његов колега Горан Николић такође сматра да је банкрот тренутно далеко од Србије зато што ће, како каже, нови министар финансија Душан Вујовић, мерама штедње у ребалансу и у буџету за 2015. смањити дефицит дугорочно за око два процентна поена.

„Вујовић вероватно иде на то да консолидација изгледа онако како то тражи Запад, и у том смислу ће се у наредном буџету и ребалансу смањити дефицит за два одсто дугорочно, а можда чак и 2,5 одсто”, каже Горан Николић.

Према његовим речима, ретко која земља је спроводила тако драстичне мере и због такве радикалности, каже он, банкрот није опција.

Иван Николић, с друге стране, указује да такви резови нису делотворни, а решење види само у једном – дизању привреде на ноге.

„Ако немамо привредну активност илузорно је говорити о смањивању дефицита само штедњом. Без привредног раста, све мере које се буду спроводиле, поготову најболније попут кресања плата пензија или ‘не дај боже’ повећања неких нових пореза, неће дати никакав ефекат у смислу смањивања дефицита, па ни у смислу заустављања раста јавног дуга”, закључиоје Иван Николић.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Још 100 милиона $ дуга и то за сузбијање последица корона вируса

5 (3) Светска банка (СБ) и Влада Србије потписаће ускоро Споразум о зајму 100 милиона …

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

6 Коментара

 1. Udri brigu na veselje !!!!
  Sada mozemo sa SRECNIM OSMEHOM NA LICU da pozdravimo MERE VLADE kao VIZIONZRSKR.
  Posto smo vec duboko u SVETLOJ BUDUCNOSTI 111/////

 2. Vazno je da je on doso na vlast,sve drugo je nebitno.To je njega zanimalo.

 3. https://www.youtube.com/watch?v=grp_8thSs0Y#t=11 Putinomanija u Moskvi. Više hiljada Moskovljana, poklonika lika i dela Vladimira Putina, satima je strpljivo čekalo u redu kako bi kupili majice sa likom predsednika Rusije.

  Majice sa Putinovim likom razgrabljene u Moskvi

  U ponudi je bio „Putin sa naočarima“, „Putin na konju“, a kontigent od 7.000 majica bukvalno je razgrabljen. Majica je koštala 22 evra. Majicu sa Putinovim likom obukao je i holivudski superstar Miki Rurk.

  Miki Rurk „šeta“ Putina Miki Rurk „šeta“ Putina

  Američki glumac Miki Rurk kupio je u ponedeljak u tržnom centru u Moskvi majicu s likom ruskog predsednika…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *