Вучићев режим није ни прстом мрднуо да спречи еколошку катастрофу у којој су водотокови Србије отровани тешким металима!

Вучићев режим није ни прстом мрднуо да спречи еколошку катастрофу у којој су водотокови Србије отровани тешким металима!

Вапаје из Лознице и упозорења о еколошкој катастрофи која прети овом крају, четири пуна месеца после пуцања бране у Костаjнику и истицања опасне и отровне јаловине из рудника “Столице”, нико не чује у Београду. Опасна материја данима се улива у Костајнички поток, Корениту и Јадар, а према последњим информацијама, стигла је и до Дрине.

Градоначелници Лознице и Шапца и први људи Крупња и Богатића јуче су од Владе Србије поново затражили да се хитно укључи у решавање проблема. Договорено је и формирање сталног тела, које би заједно са надлежним инспекцијама, пратило даноноћно дешавања на терену, а ако и то не помогне затражиће хитан пријем код премијера.

– Проблем је у надлежности државе, а не локалних самоуправа које немају ни новца ни механизме да га реше. Било је разговора, обећања, али решења нема на видику, а еколошка катастрофа је у току. Влада треба да нађе хитно решење за санацију јаловишта, а у нама ће имати партнера у том послу. Данас смо сазнали од ресорних инспектора да су они подносили пријаве и доносили решења, али није било одговарајуће реакције. Тражићемо да надлежна тужилаштва или МУП реагују у погледу утврђивања одговорности оних који су довели до тог стања – изјавио је градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Реке пуне тешких метала

Према последњим резултатима Завода за јавно здравље Шабац у селу Јелав, код моста на Јадру, недалеко од ушћа реке у Дрину, утврђена су гранична прекорачења и одступања вредности гвожђа, олова, арсена и антимона. У селу Брадић, у реци Коренита, 50 метара пре ушћа у Јадар, регистровано је велико прекорачење вредности гвожђа, олова, арсена и антимона, као и мања одступања вредности цинка и кадмијума, док у Костајнику Костајничка река, на 400 метара од јаловишта, има јако велико одступање вредности гвожђа, олова, кадмијума, цинка, антимона као и прекорачења вредности за бакар, арсен и никл.
Према последњим резултатима од 10. септембра, концентрација гвожђа у Костајнику 290 пута је већа од четврте класе воде, олова 150 пута, бакра 95, цинка 30, антимона 25 већа од воде четврте категорије, па према речима епидемиолога др Нада Ђурић из лозничког Дома здравља, Костајничка река више није река већ отпадни канал. Члан Градског већа Јанко Алексић показао је флашу са сивом водом из Костајника и оценио да је стање такво да би требало прогласити еколошку катастрофу у целом крају. Према речима Синише Танацковића, републичког рударског инспектора “еколошка катастрофа је у току”.

– Према предрачуну, само за прву фазу хитних мера потребно је 66 милиона динара. Захтевали смо да преко Канцеларије за помоћ и обнову иду ти послови, а да се у Крупњу отвори текући рачун јер је у ванредној ситуацији, па не мора да расписује тендере и да се чека месецима. Направили смо извештај који иде на Владу Србије, а од 2. септембра чекамо мишљења министарстава – каже Танацковић.
Он истиче да су надлежне инспекције дале налоге Фармакому, који газдује рудником Столице, да санира оштећења на јаловишту. Против одговорних су поднете и прекршајне пријаве.

Док се чека реакција државе, врбе у кориту Корените се суше, а јаловиште истиче бојећи све на свом путу у сиво и носећи опасне канцерогене материје.

 

Ђ. Јанковић – Вести

фото: Ђ. Јанковић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предлог за промену политичког система Србије

Предлог за промену политичког система Србије

Неопходно је започети са променама у политичком систему како би се он прилагодио тренутној реалности …

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Сад смо у прилици да гледамо докидање „треће гране власти“. Судство ће се претворити у …

3 Коментара

  1. Ј…о отрове, важнија је парада педера. Отрови ће проћи а педери тек долазе. Докле ли ћемо стићи Боже мили.

  2. Kakva vlada – takva i parada !
    Bruka i sramota !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *