Вучићев режим од Србије направио базу за покретање обојене револуције у Палестини!

0
(0)

БЕОГРАД – Влада Србије је без помпе доделила држављанство Мухамеду Далану, главном ривалу палестинског председника Махмуда Абаса и саветнику престолонаследника Абу Дабија.

Аналитичари тврде да би Далан могао да употреби Србију као своју базу за покрет за свргавање вође Палестинске управе, навео је јуче угледни британски дневник Гардијан, позивајући се на податке које је обелоданила Балканска истраживачка новинарска мрежа (БИРН).

У тексту се истиче да су држављанство Србије добили Далан, чланови његове породице и петорица кључних политичких присталица. Како се прецизира, то се догодило у периоду од фебруара 2013. до јуна 2014, „показали су подаци из Службеног гласника које је објавио БИРН“. Наводи се да Влада Србије по закону може да додели држављанство на затвореној седници страним држављанима за које процени да доприносе „државним интересима“, без детаљног објашњења за јавност.

Гардијан пише да је Далан наводно заслужан за обећану инвестицију Абу Дабија у Србији вредну неколико милијарди евра, односно пројекат Београд на води. У том контексту, наводи се да је влада у Београду одбила да објасни да ли је то разлог због којег су он и још 11 Палестинаца добили држављанство у протекле две године. Искусни познаваоци Блиског истока рекли су Гардијану да Далан можда планира да искористи Србију као базу за покрет против Абаса, актуелног лидера Палестинске управе. Далана, некадашњег министра унутрашњих послова Палестинске управе, многи су сматрали за очекиваног наследника Јасера Арафата, али га је Абас оптужио за корупцију и избацио из Фатаха пре четири године.

Палестинска управа покренула је поступак против Далана, који је тада живео у Уједињеним Арапским Емиратима, због наводне клевете, односно због оптужби на рачун Абасовог руководства и снага безбедности Палестинске управе на Западној обали. У марту 2014. у одсуству је осуђен на две године затвора.

Далан је јавно демантовао све оптужбе, али је одбио да одговори на питања које му је послао БИРН. Његове присталице кажу да су то монтирани политички процеси, док Абас и Палестинска управа тврде да поседују исцрпне документе о Далановом наводном кршењу закона. Абасов портпарол је рекао: „Према свим националним и међународним правилима, када неко жели да узме пасош друге земље, влада треба да провери да ли та особа има чист досије и чисту прошлост, а не само да му га уручи. Нису питали палестинску страну о његовој прошлости нити о томе да ли су те особе криминалци или не“.

Живи у бившој Тадићевој резиденцији
Гардијан преноси наводе БИРН-а да Далан изнајмљује луксузну вилу на Дедињу „која је донедавно била резиденција Бориса Тадића, некадашњег председника Србије“, а „сређена је уочи Далановог доласка у Београд како би палестинском политичару пружила максималну безбедност“. „Влада Србије одбила је да коментарише зашто је доделила држављанство Далану, његовој породици и пријатељима“, истиче британски лист.

Извор: Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић преко Зоране Михајловић поново отворено саботира изградњу гасовода кроз Србију

0 (0) Након што је влада јуче повукла предлог закона о давању гаранција за кредит …

У трци за патријарха 15 кандидата: Вучић „ровари“ преко Селаковића

4.8 (10) Нови 46. поглавар СПЦ требало би да буде изабран у уставном року од …

Један коментар

  1. Jeli i ovo ideja onog pripravnika za novog ministra inostranih poslova, stvarno sramotno za našu zemlju………………………..!!??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend