Вучићев режим по наређењу Немаца суди полицијским генералима због паљевине страних амбасада!?

Вучићев режим по наређењу Немаца суди полицијским генералима због паљевине страних амбасада!?

ТРОЈИЦА генерала и још тројица високих официра МУП Србије сумњиче се за тешка кривична дела против опште сигурности и злоупотребу службеног положаја приликом обезбеђивања митинга “Косово је Србија”, 21. фебруара 2008. године када су у Београду запаљене амбасаде САД и Немачке – сазнају “Новости”.

До сада су одбрану изнела четворица, а саслушањем преостале двојице полицијских руководилаца заказаним за ову недељу, Више јавно тужилаштво у Београду завршиће испитивање осумњичених.

Тужилаштво води истрагу против пензионисаних генерала Стевана Бјелића, тадашњег начелника београдске полиције, Боривоја Тешића, који је командовао Жандармеријом, Младена Курибака, тадашњег начелника Управе полиције МУП Србије… Осумњичени су и некадашњи руководилац у београдској полицији – Слободан Вуколић, као и официри из врха команде Жандармерије Бојан Марковић и Зоран Рашковић.

МУП Србије је против ове шесторке пре неколико месеци поднео кривичну пријаву којом их сумњичи да “својим поступањем и непоступањем нису извршили задатке који су им наложени поверљивом депешом приликом обезбеђивања митинга ‘Косово је Србија'”.

Средином марта истрага се наставља испитивањем сведока, међу којима ће се, према сазнањима “Новости”, наћи велики број високих полицијских руководилаца, политичара, али и службеника амбасада.

ЗАПРЕЋЕНЕ КАЗНЕ
ПРЕМА Кривичном законику Србије предвиђена казна за кривично дело залоупотреба службеног положаја (када се невршењем своје службене дужности другима нанесе штета) је од шест месеци до пет година затвора. У случајевима дела против опште сигурности распон казни је од две до 12 година затвора.
– Током саслушања осумњичених, међу којима су и три пензионисана полицијска генерала, поједини од њих су сваљивали кривицу на друге – наводи извор “Новости”. – Сви они, који се помињу у одбрани осумњичених, биће позвани да сведоче. Ту су чланови штаба, пре свих директор полиције Милорад Вељовић и други официри полиције и команданти специјалних јединица, бивши државни секретар у МУП Мира Орашанин, требало би да се испита и министар полиције у то време Драган Јочић, али и организатори митинга…

Више јавно тужилаштво у Београду истрагу је покренуло на основу извештаја Радне групе, коју је формирао министар полиције Небојша Стефановић. Све време рада био је присутан и заменик тужиоца. После више месеци, папири са доказима су прослеђени у београдску Палату правде.

Током полицијског рада саслушани су бројни актери овог догађаја, али и поменута шесторка. Они су тада негирали да су направили пропусте, причали су да су “дали све од себе да тог дана не дође до нереда.” Било је и оних који су још тада сваљивали кривицу на друге.

Основна ствар коју тужилаштво мора да разјасни је чињеница да ли је до пропуста дошло намерно (по политичком или другом налогу) или је реч о ненамерној професионалној грешци у обезбеђивању виталних објеката тог дана у Београду. Од тога ће зависити даљи поступак и евентуално оптужница.

– Америчка и немачка амбасада су нам изашле у сусрет и доставиле снимке са безбедносних камера – наводи наш извор. – Очигледно да је, намерно или не, благо речено дошло до несналажења у командном ланцу. Појединим генералима, попут Тешића, који је командовао највећим бројем људи на терену, телефон је био искључен. Двадесетак минута су ова два резиденцијална објекта били без заштите и тада је начињена највећа штета, а један од демонстраната је изгубио и живот.

УСЛОВ БУНДЕСТАГА
ТОКОМ септембра 2012. године парламент Немачке је изнео седам услова за отпочињање преговора Србије са Европском унијом. Бундестаг је, између осталог, захтевао да се расветли напад на њихово дипломатско представништво у Београду.
Пред Вишим судом у Београду у априлу 2013. године започело је суђење дванаесторици оптужених за паљење амбасада, а који су били учесници митинга. Тужилаштво их терети за кривично дело изазивање опште опасности.

У оптужници се наводи да су они критичног дана око 18.30 сати, организовано дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у коме је погинуо Зоран Вујовић. Претходно су, тврди Тужилаштво, гађали Амбасаду Хрватске и Амбасаду Немачке, у којој су изазвали мањи пожар.

Пре подизања оптужнице, Више тужилаштво је неколико месеци прибављало доказе међу којима су и снимци са камера постављених у Кнеза Милоша, на основу којих су идентификовани учесници нереда.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

КОЛУВИЈИНИ ЉУДИ полако напуштају притвор, може ли случај Јовањица да „испари“?!

КОЛУВИЈИНИ ЉУДИ полако напуштају притвор, може ли случај Јовањица да „испари“?!

Како је од осамнаесторо оптужених у случају Јовањица њих петнаесторо пуштено из притвора, питање је …

Мирослав Алексић: Да ли су Хркаловић и Кокеза били на Светском првенству у Русији са члановима клана Беливук

Мирослав Алексић: Да ли су Хркаловић и Кокеза били на Светском првенству у Русији са члановима клана Беливук

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић говорио је данас о “повезаности полиције са кланом Вељка Беливука”. …

31 Коментара

 1. Ako kada su mu to dozvolili, do sada su trebli odavno da izvrse vojni udar i smene govna izdajnicka.

 2. super samo tako taman ce te oni koknuti

 3. jasno je sve kako stranci kazu ovi to i urade PRAVIMO SRBIJU PO MERI EU kad kod njih dodje more da se presele na zdravu zemlju

 4. CIST VAZALSKI PODANICKI IDIOTIZAM

 5. КО ТРЕБА ДА ОДГОВАРА ЗА ПАЉЕЊЕ СРБИЈЕ

 6. KO TREBA DA ODGOVARA ŠTO JE BOMBARDOVAO JEDAN OD NAJSTARIJIH NARODA I CIVILIZACIJSKE EVROPE,PA KOOO SUNCE VAM JEBEM ŽALOSNO…!

 7. U SRBIJE SE MORA POŠTOVATI ZAKON —- A ZA SRBIJU — NEMA ZAKONA MOŽE JU BOMBARDOVATI KO GOD HOĆE !!!!

 8. A on i Nikolić su ih slali ds pale i razbijaju.

 9. Sto ne odgovaraju oni koji su zapalili Narodnu skupstinu?

 10. a dal taj jebeni izdajnik uopste razmislja za svoju buducnoct, njega odma na goli otok!!!

 11. Не верујем да неко наређује Влади и премијеру.Не.Не верујем.

 12. KO CE DA ODGOVARA ZA BOMBARDOVANJE? TVOJ SAVETNIK BLER VUCICU? NE SUDITE MISKOVICU I TAJKUNIMA AL SUDITE POSTENIM POLICAJCIMA…. EEEEE SRBIJO ZEMLJO MOJA….

 13. tako je to kad u srbiju odlucuje i vlada eu a ne nasa reformska i bez broj puta hvaljena od istih.

 14. Оног што му палио Србију и осуђеног није ухапсио већ га слуша????

 15. Tako i treba kad dozvoljavamo da saka gnjida vodi ovu zemlju!

 16. Nisu oni zapalili i sumnajam da imaju bilo kakav dokaz.

 17. samo veljovica nema a on direktor policije,smesno.A ko ce da plati bombardovanje srbije 3 puta u jednom veku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *