fbpx

Вучићев режим у првих шест месеци 2014. задужио Србију са додатних 1.5 милијарди евра!

0
(0)

Јавни дуг је у првих шест месеци порастао за 520 милиона евра. У поређењу са претходном годином, то је спорији тренд. Међутим, када се на то дода обавеза преузимања дуга бившег ЈАТ-а, а која још увек није реализована и кредити УАЕ за буџет и пољопривреду, што је ратификовано, али не повучено, тај раст је много већи и износи око 1,5 милијарде евра.

Према актуелном буџету за 2014. годину потребно је још око 2,5 милијарде евра додатног задужења како би се покрили сви расходи и измириле обавезе по основу кредита. Уколико не буде било оштрог ребаланса, вероватно и више. Према процени Фискалног савета, 2014. годину би, уколико наставимо истим темпом, могли да завршимо са јавним дугом од око 70 одсто БДП.
– Дефицит наставља да расте. У првих шест месеци ове године дефицит је за око једну четвртину већи у односу на исти период претходне године. Републички дефицит је у јуну био 116,65 милијарди динара.

У јуну месецу је дефицит био мањи у односу на јун 2013. године за 50 одсто, али треба видети да ли ће се тај тренд наставити и у наредним месецима. Процене су да ће дефицит до краја године бити доста већи од пројектованог.

Приходи буџета су у првих шест месеци порасли номинално за 6,7 одсто, а порески приходи 5,5 одсто. Међутим, готово читав раст прихода последица је драстичног раста стопе пореза на добит, у реалном износу скоро три пута, и раста добити неких јавних предузећа као што је Телеком, објашњава државни секретар Министарства финансија у Влади Мирка Цветковића.

Приходи по основу пореза на добит порасли су три пута. у јуну месецу. Приходи по основу ПДВ и акциза су номинално порасли, али реално, укључујући инфлацију, су на нули.

Расходи настављају да расту упркос најављеним мерама штедње. Укупни издаци буџета су порасли у првих шест месеци за 9,3 одсто у односу на исти период прошле године. Највише расту расходи за отплату камата, чак 40 одсто, и достижу ниво од чак 12,2 одсто свих текућих расхода. Такође, повећане су субвенције и буџетске позајмице за трећину. Велики раст субвенција резултат је одлагања завршетка процеса реструктурирања државних предузећа и све тежег положаја у којима се иста налазе.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум: Ако прихватите застој у отплати кредита имате три опције после тога

5 (1) Народна банка Србије донела је одлуку о новом одлагању отплате кредита за два …

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

12 Коментара

  1. ovaj sa slike i ovaj u pokretu,dovesce Srbiju do samog kraja.Dna.

  2. СВЕ ЋЕМО МИ ТО ПЛАТИТИ КАДА НАМ ОТМЕ ПЕНЗИЈЕ.

  3. jebo vas on u usta vi ste glasali za njega

  4. Gori vodja nije hodio ovom zemljom.

  5. tesko narodu sto sve trpi i pati dok ovi prodaju njihove zivote

  6. ВУЧИЋУ ЈЕЛ СЕ НАКРАДЕ ВИШЕ МАМЕ ТИ ГА БУЗАВЕ.

  7. Sa njima će nam uskoro biti još gore.

  8. http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/mafijas-iz-sps-vodi-drzavno-preduzece/62345 DIREKTOR LUKE NOVI SAD HVALI SE KRIMINALNOM TITULOM
    „Mafijaš“ iz SPS vodi državno preduzeće!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *