Србија

Вучићев режим уводи еугенику и лиценцира убице за “хуману” ликвидацију старих и оболелих!

Право на еутаназију из будућег грађанског законика не значи да ће бити „допуштено” убиство из милосрђа из Кривичног законика. Ниједан закон не дозвољава убиство, па је неопходно нагласити да нико не би имао право да прекине живот тешко болесног пацијента без одлуке суда и процедуре која ће бити строго прописана законом.

После сазнања да се у тексту будућег грађанског законика предлаже право на еутаназију, „Политика” је дошла и до нацрта закона о праву на достојанствену смрт.

Овај посебни закон захтеваће да буду испуњена три услова за одлуку суда о еутаназији пацијента, а ти услови су медицински, хумани и социјални.

„У изузетно тешкој и дуготрајној медицинској, психолошкој и социјалној ситуацији умирућег може се, на основу јасно, несумњиво и слободно изражене воље, уважити захтев о превременом прекиду живота у виду достојанственог умирања”, наведено је у првом члану посебног закона, који може да буде усвојен тек ако грађански законик прогласи право на еутаназију.

У случају да умирући пацијент није свестан, односно да „није у објективној могућности да јасно, несумњиво и слободно изрази своју жељу да му се прекине живот у виду достојанственог умирања”, онда такву вољу, изузетно, може изразити „законски заступник или други овлашћени пуномоћник”.

Свакако да ће у стручној јавности оваква одредба изазвати много полемике, јер ће се поставити питање чију вољу изражава законски заступник или овлашћени пуномоћник, као и какав је утицај чланова најближе породице на његову одлуку и коначну одлуку суда.

Ипак, чини се да је врло прецизно одређено када постоје медицински услови за еутаназију – „кад надлежни конзилијум лекара одговарајуће специјалности, на основу медицинске документације и непосредног увида, утврди да у конкретном случају у блиској будућности не постоји нада да се, и поред коришћења научног, стручног и практичног искуства и сазнања савремене медицинске науке, може постићи излечење пацијента или побољшање његовог здравственог стања”.

Овде се може поставити питање – шта ако у даљој будућности ипак постоји нада.

„Хумани услови су испуњени ако је умирући у таквом психофизичком стању које је због физичких болова и психичких патњи постало неиздрживо у дужем периоду”, пише у одредби о другом услову, о коме ће оцену и образложење дати психолог вештак кога одреди надлежни ванпарнични суд.

Као трећи неопходан предуслов за одлучивање о еутаназији, поред медицинских и хуманих, овај нацрт закона прописује и социјалне услове, а они би били испуњени „ако су због дуготрајнијег здравственог и психофизичког стања умирућег наступиле за ужу породицу, или особу која се стара о њему, тако тешке материјално-социјалне последице које знатно угрожавају њихову материјалну егзистенцију или будући социјални положај”. Оцену о томе, са образложењем, давао би социјални радник – вештак којег такође именује ванпарнични суд.

Сва три услова морају бити испуњена, што значи да само један од њих, или два, не би било довољно да се уопште покрене поступак за остваривање права на достојанствени прекид живота.

Овај поступак, како је предложено, покреће се писаним и образложеним захтевом надлежном ванпарничном суду. Ако суд оцени да је покретање поступка оправдано, обратиће се „у што краћем року” стручним особама – вештацима, а они су дужни „да се изјасне о предлогу без одлагања, а најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтева”.

Судски поступак би био хитан и представљао би професионалну тајну, а ванпарнични суд би одлучивао у трочланом већу, у чијем саставу су један судија професионалац и двоје судија поротника.

„Решавање ванпарничног суда о усвојеном захтеву је коначно и извршно”, предлаже се нацртом закона о праву на достојанствену смрт.

Суд може да усвоји или да одбије захтев за еутаназију.

Када се доставе ставови и мишљења вештака о испуњености свих услова, „суд доноси решење о усвајању захтева са роком и начином остваривања усвојеног права или – решење о одбијању захтева”.

„Ако се накнадно битно промене околности од значаја за остваривање права на достојанствену смрт, захтев за признавање тог права може се поновити, у случају ако је претходно одбијен”, наведено је у предлогу.

Посебна одредба прописује да еутаназију „спроводи одређени тим лиценцираних јавних извршитеља медицинско-техничке струке од којих један непосредно реализује прекид живота као професионалну тајну”.

О извршењу овакве судске одлуке саставља се записник који се доставља Министарству здравља. Предвиђено је да се посебним медицинским протоколом утврде ближа правила о спровођењу еутаназије.

Земље које дозвољавају право на достојанствену смрт познају активну и пасивну еутаназију. Прва се спроводи давањем одређених седатива, а друга искључивањем апарата који су пацијента одржавали у животу.

Кривична одговорност за злоупотребе

„Злоупотреба права на достојанствено умирање превременим прекидом живота, извршена ради остваривања материјалне и друге неосноване користи, повлачи кривичну одговорност према Кривичном законику Републике Србије”, наводи се у последњем члану нацрта закона о праву на достојанствену смрт.

Кривични законик прописује казну затвора од шест месеци до пет година за онога „ко лиши живота пунолетну особу из самилости због тешког здравственог стања у којем се та особа налази, а на њен озбиљан и изричит захтев”. Ово кривично дело, које се зове „лишење живота из самилости” постојало би у сваком случају ако није поштована процедура коју ће прописати будући посебан закон.

Аутор: Александра Петровић; Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

 1. e ovde moram u odbranu picoustog zakonodavca. — kad budete gospodo geaci, gurbeti, nasilnici, i ostali lezali u krevetu i kukali zbog nepodnosljkivih bolova a doktori ,,numizmaticari,, nikako da se pojave sa morfijumom, jer stedite, treba vam za sanduk i jelo gladnom narodu koji je dosao da se ,,oprosti,, od vas i zalije to ladnim pivom, ili poslednje dati pomenutom il za zurku na groblju. — jajare ne daju da to kupite, a i nije skupo, oce oni da vam doziraju, koliko ce te trpeti da bi ste vise platili, il sto rece jedan ,,doktor,, kad mu pomenuh morfijum za bliznjeg svog, rece; nije potrebno i onako ce umreti. — to je sveta istina, al budite sigurni kad ovaj bude umirao svega ce imati i nece ga nista boleti.
  — a i zasto bi ste se vi sikirali za moje zdravlje, nedostatak leba i tople corbice a o bolovima da ne govorimo. — vako ustedim neku paru pa cusnem doktoru ,,numizmaticaru,, a on ce da sedi pored mene i ugadja mi. — ne valja samo sto ovaj moj protivnik picousti odredi taksu do pesto evra, mnogo je kum picousti, nit sta ukrasti, nit gde zaraditi, sve si sa svojim izmet carima pokupio i sto vredelo ocistio. — al neces ni ti drugacije nego ko i mi ostali, joj picousti kad pocne da boli, kakvi tvoj zeljo i ostali razbojnici, oni samo masiraju, kad pocnu muda da ti otpadaju, kad se vrsnjak obesi i suze roni, kad ne mozes jesti ni piti, kad ne mozes tamo gde svi mi idemo a kamo li na televiziju sa obradovicem besediti i vasiljevicku za bradu vatati. — daj sto brze zakon doneti, ne slusaj te sto laju, dok tudje jedu i piju. — tako ces pohvaljen i od svojih ljutih neprijatelja biti, eto zato te jedino hvalim ludi care picousti. — ako ne mogasmo zivot u dostatku i zadovoljstvu provesti daj nam bar da mozemo mirno i bez kuknjasve umreti.

 2. Sadašnji vladajući krugovi, ne olimpijski, bili se okomili na penzionere punih četiri godine, otimajući im penzije i učili ih na skromnost i tako spasiše državu od njih za njih, a ne od sebe. Sada kada se najavljuje pravo na eutanaziju, bojim se da će opet penzioneri biti prvi na kojima će se primenjivati, a i onako su bez pogovorno poslušni i zaslužni. Tako će povećati budžet i smanjiti troškove PIO-a, a jedina negativnost će biti, smanjiće se glasačko telo.

 3. e mucenice koji to nisi.
  — ne cu te ,,mucenice,, bezduhi brdjanine; lopovluk, nasilje i genocid fasiste picoustog osudjiivati a evo te ovde na tudjem grobu kukati. — nemo lepi se sekirati i tudju brigu brinuti, daj malo se potrudi svojoj hanumi djecice napraviti, da to ne moraju oni pricadjeni raditi, a zenskadija voli kad crnja ima sta izvaditi, pa ce te napustiti.
  — fala kurcu pa postoje i devizne penzije pa se picoustom ne mora davati, i od njega zavisiti, pa mu mogu reci sta mi se u glavi rodi.
  — neboj se komsija nece ni tebe ni nas penzionere vatati i ubijati, na to moras sam pristati a pristaces kad dodju muke nevidjene. — obidji, ti spasioce, tesko bolesne, odnesi im leba i tople corbice, pa kad vidis trpljenje i muke, kad vidis popisane i posrane, ponizene i odbacene, onda ces malo vise znati i drugacije razmisljati. — ne samo drzava ili picousti car, mora postovati dostojanstvo svojih gradjana, nego i ti brdjanine; oni koji to ne rade iz drustva treba izopstiti, i sa punim pravom, za primer drugima, za jajca obesiti, jer su nepopravljivi.
  — sa kuknjavom se radjamo sa mnogo vecom umiremo, ponizeni, odbaceni, gladni i zedni.
  — u engleskoj godisnje umire od gladi i zedji, po njihovom pisanju, mnogo vise od osamsto ljudi po bolnicama i starackim domovima, kod nas su to i vece brojke, zbog nemastine, nebrige i bahatosti.
  — nego kad ne budes znao sta raditi, djecicu za ruke, tople corbice i leba ponesi, da mogu udrobiti i pojesti, oni koji su sami i napusteni i sa daninocnom kuknjavom u praznim bolnickim sobama i hodnicima ostavljeni. — toliko u par reci.
  — godinama i svakodnevno picoustog cara, dodjina iz indijanskih vukojebina proklinjem za svoja zlodela, ma kakva zlodela, radi se o genocidu u svim njegovim vidovima a ti brdjanine cutis i sve pfepustas drugima.
  — zalosno je da bas podmukli i car i doktor smrt donose ovaj zakon; valjda za to sto su vicni umiranju.

 4. ope ja, ma nesto razmisljam dok mene boli, nedo Bog, neki cata cuvar pecata momentalno jede burek s ,,mesom,, i farbanom vodom grlo proplakuje, pa valja cekati, a sudija bas mnogo posla ima kako nekog zlikovca osloboditi a prazni ruku ne ostati, pa ekspert sa diplomom kupljenom, sudijinim kumom, treba da odluci, pa sve u 15 dana zavrsiti, pa onda posta, pa zalba, pa trci po doktora smrt zvanog, pa i on kod svalerke zivot stvara, pa trci pozajmi po selu para, a ja posle mesec dana umro, pa gledam odozgo; pa se posle ne cudite zasto padaju velike kise.

 5. Сада ће држава уштедети и из буле се извадити. Гласачко тело се неће смањити јер овај лудак је и изабран гласовима мртвих држављана Србије. Што мање пензионера више ће остати пара у буџету а и продаја органа ће процветати. Толико може да се заради на тим пензионерима који су већ донетим, идиотским законом постали добровољни даваоци органа који ће се због веће цене вадити још живим људима пре еутаназије. Жута кућа је само проба а ово је државни посао. ФУЈ, ЖВАЛАВИ ПЕДЕРУ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!