Вучићева обећања из 1.001 ноћи

0
(0)

Аграрни концерн Ал Равафед је стигао да посрнуле српске комбинате спасе парлога, Ербас ће куповати авиокомпоненте у Србији јер ће их емиратска Мубадала баш у Панчеву производити, Етихад је од Ер Србије направио регионалног лидера, а када стигне неколико милијарди евра вредна инвестиција Мубадале у истраживачки центар и фабрику чипова, Србија ће постати „мало чудо“, тврдио је премијер Александар Вучић.

Међутим,  досадашњи биланси улагања из пријатељских Емирата у најмању руку су мршави, налик причама Шехерезаде из 1.001 ноћи и скривени иза тајних уговора. А неки стручњаци који су уговоре с Арапима имали прилике да уопште прочитају тврде да су ти послови незаконити.

Банана Србија и премијер

Радуловић наглашава да међудржавни споразум Србије и Емирата третира нашу земљу као „банана републику“.
– Када имате кровни споразум, сваки појединачни уговор под тим споразумом такође би морао да прође скупштинску процедуру и да буде усвојен као посебан закон. А мислим да им то није у плану, јер би онда сви могли да прочитају шта у њему пише, а то већ не би било добро за премијера – каже Радуловић.

Да подсетимо, министар финансије привреде Душан Вујовић потписао је уговор о заједничком улагању у пољопривреду са фирмом Ал Равафед из Уједињених Арапских Емирата, што би у наредне четири године требало да резултира инвестицијом од 140 милиона евра. Иза лепих бројки заправо се крије врло необичан посао у који грађани и стручна јавност немају увида због поменуте клаузуле тајности свих споразума са Арапима, а има чак 28 тајних уговора.

Тајност на којој влада инсистира проистиче из крајње чудног међудржавног споразума Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата. Реч је о споразуму из фебруара 2013. у чијем се члану 6. дословно суспендује национално законодавство Србије на све уговоре који ће проистећи из међудржавног споразума.

– Све наше владе раде у тајности и имамо рак рану у економском организму. У име грађана наступају министри који располажу имовином пореских обвезника и потписују тајне уговоре, а чим се нешто крије, отвара се простор за сумњу. Јер то нису послови државне безбедности, већ обична продаја пољопривредних комбината – каже за „Вести“ Милан Ковачевић, консултант за страна улагања.

Ер Србија већа рупа од Јата

Етихад је купио мањински пакет Јат ервејза и то је једини велики пројекат који је завршен. Међутим, Јат је правио 30 милиона евра губитка годишње, а Ер Србија лане је створила губитак од 75 милиона евра. То је покривено новцем пореских обвезника из буџета.

Ако се има у виду преглед свих арапских громогласно најављиваних инвестиција у Србији, види се да је остварено јако мало. Фабрика чипова Мубадале од четири милијарде долара, како су обећавали, од почетка је била на дугом штапу. Исто тако и истраживачко-развојни центар Мубадале. У тај центар наводно је требало да се уложи неколико стотина милиона евра и да у њему посао нађе 50 доктора наука. Годину дана касније, центра и даље нема.

Премијер Александар Вучић најављивао је гласно отварање фабрике за производњу компоненти за Боинг и Ербас, која је Србији наводно требало да донесе извоз од 100 милиона евра годишње. Влада и Мубадала потписали су и меморандум о овом пројекту, али ни од тога још нема ништа.

Одустала је од Србије и Ал Дахра, компанија која се бави пољопривредним комбинатима, те ју је у улози наводног инвеститора заменила Ал Равафед.
Тај последњи потез владе наишао је на жестоку реакцију Саше Радуловића, бившег министра привреде у влади Дачић-Вучић.

Мали крчми оранице

Новинару „Вести“ градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је главни човек за све уговоре са Арапима, још из времена када је био економски саветник Вучића. Сада надгледа и Београд на води, још једно обећање од наводно три милијарде долара. И тај уговор је тајна.
– Мали наводно преговара са Арапима, мада ја те Арапе никад нисам видео, већ само Динкићеве људе који објашњавају шта Арапи хоће – наводи Саша Радуловић.

– Они не могу да купе земљу зато што земље нема. Рецимо, у општини Кула, платили би више од 10.000 евра по хектару. Разговарао сам са Арапима и да има те земље они би је платили. Међутим, они немају приступ тој земљи. Зато кабинет премијера у овом случају хоће да четири пољопривредна предузећа и њихово земљиште прода Арапима. Реч је о предузећима „Бачка“ из Сивца, „Агробачка“ из Бача, „Јадран“ из Нове Гајдобре и „Млади борац“ из Сонте. У то је укључено и Карађорђево, које је у надлежности Министарства одбране – наводи Радуловић.

Он објашњава да је реч о земљишту које данас обрађују сељаци у закупу за 400 евра по хектару, а држава хоће да га да Арапима прода за 250 евра.

Тајна после пет обећања

Родољуб Шабић

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић каже да су тајни договори са страним партнерима у супротности са српским Уставом и законима. Он је у изјави за „Вести“ навео да Устав Србије у члану 51. став 2. јемчи право на приступ подацима који су у поседу власти, које може бити ограничено само изузетно и „ако је то неопходно у демократском друштву ради заштите од озбиљне повреде претежнијег интереса заснованог на Уставу и закону“.

– Тајност таквих уговора супротна је одредбама устава и закона. Нигде у свету комерцијални уговори нису изнад устава и закона – каже Шабић.

Уговор са Етихадом који Вучић и министри нису објавили иако су то берем пет пута обећали, морају да буду доступни јавности.
– Реч је и о Закону о концесијама и јавно-приватном партнерству који изричито предвиђа да се такви аранжмани нађу у регистру, али тог регистра нема – појашњава Шабић.

 

Љ. Ивановић – Вести

фото: Бета/Р. Ц./ДС, Бета/АВ/Н. П., Фонет/З.М.

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Адвокат: Власт противуставно затварала старе у кућни притвор

4.4 (9) У време полицијског часа, када је грађанима по неколико дана било забрањено да …

Патријарх Амфилохију: Чујем да ниси пожељан у Београду

5 (2) Први пут по окончању избора у Црној Гори, у седишту Патријаршије у Београду …

6 Коментара

 1. Мени се чини да ће њих двојица да се смувају? А вама?

 2. Pa Arapi tako nadju pijune za pranje novca zar vam to nije jasno,,,tajni ugovori cemu sluze mali tebi vise meni obecaj narodu i cao nema nas vise ode sve u zaborav,,pa nebi oni bili tako bogati da nemaju clonove koji nasedaju na price…..

 3. Umesto plata koje im duguju,BEDNICI IZ SRPSKE NAPREDNE STRANKE radnicima nude – GROBNICE!

  JP „Beli izvor“ prebija dugovanja sa radnicima tako što im umesto neisplećenih zarada iz prošle godine daje u zakup grobna mesta u gradu,

  Zaposlenima se u proseku duguje oko 120.000 za tri zaostale plate iz 2013. godine. Da bi rasteretili budžet za isplatu minimalaca koji od Nove godine dobijaju svi radnici, rukovodstvo JP “Beli izvor” je došlo na ideju kako da sa radnicima prebiju dugovanja.

  Kome treba raka
  – Ponudili su nam da zakupimo grobno mesto u Vrnjačkoj Banji. Za sebe i članove porodice. Samo se dvoje ljudi prijavilo. Ostali ne žele da budu sahranjeni na groblju u Vrnjačkoj Banji – kaže Milovan Ristić, predsednik Samostalnog sindikata u JP “Beli izvor”. Ristić ističe da mnogi radnici ne žive u Vrnjačkoj Banji i da bi više voleli da budu sahranjeni u selu u kojem žive. Cena zakupa grobnog mesta u Vrnjačkoj Banji je 20.000 dinara, a ukoliko žele da zakupe sa okvirom za dva spojena groba, onda je 52.000 dinara.
  Osim što su im u nadležnosti groblja, ovo preduzeće se bavi vodosnadbevanjem i čišćenjem Vrnjačke Banje, ali i upravljanjem pijacom.
  Dejan Pecić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“, kaže da je ovakva ponuda njihove firme i tužna.
  – Postoji desetak krivičnih prijava koje smo podneli protiv direktora jer smo pronašli da je oko trideset zgrada u Vrnjačkoj Banji nelegalno priključeno na vodovodnu mrežu. Niko ništa ne preduzima, a radnicima se nude grobna mesta za zaostale plate – kaže Pecić, dodajući da “Beli izvor” mesečno plaća 3,2 miliona dinara za reprogram duga za neplaćene poreze i doprinose radnicima za period od tri godine.
  Verica Babić, v.d. direktora JP “Beli izvor”, kaže da je kolegijum “Belog izvora” zbog zaostalih plata odlučio da radnicima ponudi neku vrstu kompenzacije.
  – Poslato je obaveštenje radnicima na koji način oni ili članovi njihovih porodica mogu da kompenzuju zaostale plate ZA GROBNA MESTA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *