Вучићу, шта пише у уговору или споразуму који је потписан са немачком Бизербом?
фото: ваљево.рс

Вучићу, шта пише у уговору или споразуму који је потписан са немачком Бизербом?

Влада Србије и немачка компанија Бизерба, један од водећих добављача хардверских и софтверских решења из области технологије вагања, сечења и етикетирања, потписали су уговор о подстицајима за изградњу фабрике у Ваљеву.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је изузетно срећан због ове велике и значајне немачке инвестиције у Србију, у Ваљево.

“Данас је велики и важан дан овде у Председништву. Велики и важан зато што је данас све завршено и ускоро креће са изградњом фабрике Бизерба, то је једна фантастична немачка компанија. За годину и нешто дана биће изграђена фабрика у Ваљеву, реч је о великој инвестицији на 10.000 квадратних метара и за почетак са 300 запослених, са значајно већим платама, значајно већим од просечних, веоватно највећих у Ваљеву, не бих у овом тренутку одавао пословне тајне наших дивних немачких инвеститора”, рекао је Вучић.

Објашњавајући због чега је тако радостан и због чега ће сви заједно, и новинари, да након потписивања уговора попију по чашицу пића што му, како рече није обичај, каже да је срећан због Ваљеваца и Kолубарског округа у целини.

“Ово су драстичне промене за Ваљево, драстичне промене и за Лајковац, Мионицу, Љиг, Осечину, а бога ми и за Kосјерић. Ови људи доносе најпрецизнију технологију, они ће да запосле високо, високо плаћене инжењере и веома добро плаћене раднике. Ови људи уносе огромне промене и у Ваљево у које после много година доносимо потпуно нову инвестицију, која је другачија од ових радно интензивних, које смо негде доводили до скора. Бизерба ће променити све око Ваљева, које је до скора било у ћорсокаку”, рекао је председник Србије.

Поновио је да је искрено срећан и да то не може да сакрије. “Честитам свима у Ваљеву велике вести, мислим да ће већ од септембра, октобра кренути радови, а производња у последњем кварталу следеће године. То је оно што ће децу да нам остави у Ваљеву”, рекао је председник након потписивања уговора са Бизербом о подстицајима за изградњу фабрике у Ваљеву.

На свечаности у Председништву нису саопштени детаљи уговора о подстицајима немачкој компанији. Јавност је остала ускраћена за важну информацију колике субвенције за отварање нових радних места ће добити немачка компанија, а није саопштено ни то да ће држава Немцима поклонити скоро 12 хектара грађевинског земљишта у Привредној зони у Ваљеву, које је пре тога Ваљево поклонило Републици. Није познато ни да ли ће Немци од државе добити још неке олакшице или још нешто на поклон.

Питања на конференцији за новинаре нису била дозвољена, уместо тога новинари су позвани на заједнички коктел, док је председник Александар Вучић одвојено од осталих одговарао на питања Пинк телевизије.

Поред поклоњеног земљишта, чија је вредност близу 500.000 евра, Бизерба ће, како се спекулише, наводно добити и 75.000 евра за свако новоотворено радно место, што је 22,5 милиона евра. Из немачке команије Бизерба саопштено је да ће током наредних неколико година уложити око 30 милиона евра у нову производну зграду са приближно 10.000 метара квадратних.

САМО ПРЕДСЕДНИK ЗНА ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ СРЕЋАН

Инвестиције су свакако добро дошле, али стварне инвестиције. Ако је веровати спекулацијама, грађани Србије ће уложити три четвртине, а страни инвеститор само једну четвртину од укупне вреднсоти инвестиције. То је свакако економски неразумно, које се не може ничим, чак и алхемијом, оправдати.

Председник Србије је срећан због ове инвестиције из њему знаних разлога. Али чињеница да нису обелодањени делови уговора, који је закључила Република Србија, а не приватно Александар Вучић, као и то што није дозволио питања новинара, говори много о томе о каквом послу се заправо ради.

Поред похвала које је упутио “фантастичном немачком инвеститору”, у које не сумњамо, председник је увредио Ваљевце тиме што је рекао да ће Бизерба драстично променити све око Ваљева које је у ћорсокаку и да ћемо тек сада, захваљујући немачкој фирми, имати највеће плате, а наши инжењери и радници добро плаћен посао…

Ваљево је много више од овога шта о нашем граду мисли Александар Вучић. Ваљево је свету подарило на десетине научника, универзитетсих професора, признатих лекара и инжењера, стручњака уопште, уметника, спортиста…

И на крају, треба рећи да постоји низ научних радова који доказују да се ниједна земља није развила субвенционисањем страних инвеститора, већ стварањем претпоставки и услова за рад и развој сопствених ресурса!

Колубарске.рс

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сурова статистика приказује како нас је за само једну деценију своје тираније Вучић довео до пакла

Сурова статистика приказује како нас је за само једну деценију своје тираније Вучић довео до пакла

Статистика је сурова, прецизно показује трагично стање у коме се налази Србија. Годишње умре 14 …

Вучићева сарадница Сузана Васиљевић није прошла безбедносну проверу ВБА

Вучићева сарадница Сузана Васиљевић није прошла безбедносну проверу ВБА

“Њој је оспорена безбедносна провера од стране ВБА 2012 да може да се запосли у …

Један коментар

  1. Zemljiste moze biti dato na upotrebu i ne moze biti ni prodato ni poklonjeno. Ko god da se tog ne pridrzava treba da odgovara pred Zakonom za krivicno djelo protiv drzave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *