fbpx

Вујовић: Прво смањивање плата и пензија од новембра

0
(0)

Прво смањење плата и пензија грађани би могли да осете кроз примања за новембар, будући да је министар финансија Душан Вујовић најавио да ће примена нових мера штедње почети неколико недеља након усвајања ребаланса буџета за 2014, који ће се наћи пред посланицима средином октобра.

Дефинитиван договор Владе Србије око примене мера, које подразумевају и смањивање плата и пензија, биће обелодањен у предлогу ребаланса буџета, рекао је Вујовић.

„Наш интерни договор је да искористио ребаланс да објаснимо народу шта је потребно, а да са њим и почнемо с применом мера“, рекао је Вујовић гостујући на ТВ Прва.

Према његовим речима, одређени закони морају да прате ребаланс, како би могло да се иде на смањивање плата и пензија.

„Претпостављам да ће нам бити потребно да потрошимо неколико недеља за измену тих закона. Пошто смо се одлучили за прогресивно уместо за линеарно смањење примања, већи део терета ће се усмерити на људе са већим примањима, али то са друге стране захтева сложеније измене закона, и више времена, “ рекао је Вујовић.

Он је навео да ће се ребаланс наћи у Скупштини Србије половином октобра, а већ почетком новембра кренуће се и са предлогом буџета за 2015. годину.

„Циљ нам је да у ребалансу трасирамо пут за све мере у будућем периоду. Вероватно ћемо ребаланс тако припремити да он буде близу усвајању буџета за 2015. како бисмо у једној расправи разматрали суштину свих структурних мера које предлажемо и како бисмо одмах имали консензус“, навео је министар финансија.

Он је поручио да је сада неопходан шири приступ и да није тренутак за партијске поделе. Упитан колико ће смањење трајати, Вујовић је навео да, ако се буде урадило све по плану да се повећају приходи буџета, већ почетком 2016. у буџету за ту годину моћи ће да буду повећане плате у здравству и образовању.

„Што будемо успешнији у прикупљању фискалних рацуцуна, инвестиција, повећању производње, пре ћемо моћи да подигнемо примања. После годину дана ћемо то размотрити, па у буџету за 2016, ако све буде како треба, можемо и себи и свима повећати плате. Али то нећемо да радимо, ако постоји опасност да се вратимо у овакву ситуацију“, поручио је Вујовић.

ВУЈОВИЋ:ТРОШИМО МНОГО У ОДНОСУ НА БДП

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да нешто преко милион пензионера неће бити обухваћено мерама стедње, односно снижавањем пензија и упозорио да се расходи буџета морају смањити, јер трошимо много у односу на бруто друштвени производ (БДП).

Вујовић је навео да јавна потрошња износи око 45 одсто БДП-а и пењаће се до 49 одсто у наредним годинама.

„То могу да приуште само најразвијеније земље, то још нисмо ми. То је превисок ниво и неке трошкове морамо да смањимо“, рекао је Вујовић за телевизију Прва.

Вујовић је рекао да је ово што данас покушава да уради влада резултат низа догађаја у далекој и скорој прошлости, а међу бројним нерешеним проблемима су предузећа у реструктурирању.

Говорећи о интересовању за приватизацију 502 друштвена предузећа, за шта је јавни позив објављен 5. августа, Вујовић је навео да је до сада стигло више од 1.700 понуда, оцењујући да нису све оне идеалне, али постоји већи одзив него што се очекивало и шанса да неки гиганти, који су на коленима, нађу купца.

Када је реч о јавном дугу, Вујовић је приметио да су у Србији успостављени трендови који не могу бесконачно да се наставе, подсећајући да је кумулативно учешће дуга у БДП расло са са 20, на 64, па на 75 одсто БДП-а.

На раст јавног дуга велики утицај су имале државне гаранције јавним предузећима, за које нико није претпостављао да ће бити наплаћене, а њихова наплата је са задршком почела да утиче на буџет, објаснио је Вујовић

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Врх МУП-а забранио полицајцима да коментаришу на друштвеним мрежама

4.8 (11) Полицијском синдикату Србије јавиле су се десетине колега протеклих дана, који наводе да …

Естрада, курве и политичари на апанажи у Поштама Србије

4.8 (47) Списак звезда и звездица српске естрадне сцене на плати у ПОШТИ Србије Списак …

13 Коментара

 1. Foto: „Nije mi veći od ovoliko, a i da jeste…šta bih sa njim“?!

 2. „Obraz“ poziva na šetnju tokom gej parade!

  BEOGRAD

  Saopštenje „Obraza“

  Braćo i sestre!

  Mi imamo ponos. I znamo na koga i zašto smo ponosni.

  Naš ponos su srbski i ruski heroji i mučenici, umetnici i oficiri, naučnici i sportisti, majke i vojvode, državnici i Svetitelji. Naš ponos su oni čiji su životi uzidani u temelje srbske duhovnosti, kulture i državnosti, oni bez čije ljubavi i žrtve ni Srbi ni Srbija odavno ne bi postojali.

  Mi nikada nećemo pristati na ucene srbskih neprijatelja da zlo prihvatamo kao „dobro“, da greh proglašavamo „vrlinom“, da sramotu nazivamo „ponosom“.

  Zato vas pozivamo da u nedelju, 28. septembra, u 12 časova, prođemo zajedno ulicama srbske Prestonice — od Saborne crkve do Spomenika srbskim i ruskim braniocima Beograda — u istinskoj PARADI PONOSA, poštovanja i zahvalnosti prema boljima od sebe!

  U ime Srbije i Svetosavlja, na stogodišnjicu našeg ponosa zbog blistavih podviga na Ceru i Kolubari, pokažimo da srbski duh u nama nije poražen! Posvedočimo da smo istinski Srbi i Srbkinje, a ne ovce i volovi za klanje! Dokažimo da smo deo svetosavske Nacije, a ne beslovesnog stada!

  Prošetajmo ponosno prestonim Beogradom, čiji je obraz u Velikom ratu branio i odbranio major Dragutin Gavrilović, i pokažimo da nas nikakve ucene i pretnje ne mogu naterati na predaju i kapitulaciju.

  „Obraz Beograda, srbske prestonice, mora da bude svetao!“

  Za Krst časni i Slobodu zlatnu!

  Sve za Srbstvo, a Srbstvo ni za šta, stoji u saopštenju.http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2014/09/unnamed.png VIDEO

 3. I ovaj je došao i Svetske banke da pomogne našem nestajanju.

 4. I ovaj je došao i Svetske banke da pomogne našem nestajanju.

 5. Пас ти матер јеб`о лоповску.

 6. ГУСЛЕ НА МАРАКАНИ

  ДЕЛИЈЕ поручиле гејевима: НЕ-ЋЕ ШЕ-ТА-ТИ!

  На овај начин делије су послале ппоруку гејевима да неће шетати БЕОГРАДОМ!

  http://www.youtube.com/watch?v=lhSuoBgaCxk#t=50 ВИДЕО – ГУСЛЕ НА МАРАКАНИ –

 7. Odakle se stvorio sav ovaj napredni polusvet?

 8. E,narode hteo si ovu bagru na vlasti,sad ćuti i trpi,mogu oni biti i gori,sad vas anesteziraju na svim medijima,a najgori je onaj gabor iz lake reči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *