ЗА ДОМ СПРЕМНИ! Извоз Хрватске у Србију порастао за 40 одсто

0
(0)

ХРВАТСКИ извоз у Србију у првих пет месеци ове године порастао је за рекордних 40 одсто, а расте и даље. Пораст извоза Хрватска бележи и са Италијом и Немачком, али тренд није ни близу оном који је забележен на српском тржишту, где је Хрватска извезла робе за око две милијарде евра. Истовремено, увоз српске робе у Хрватску такође је у порасту, али за 19,7 одсто.

Тајна тако добрих резултата, у општој економској кризи која тресе Хрватску, пре свега је у благом опоравку европских држава, а када је реч о Србији, она је постала џокер за хрватску привреду. Да нема српског тржишта Хрватска би потонула још више него до сада, а све се више хрватских предузећа окреће Србији у којој виде заправо једини спас. – Границе Србије су отворене, нико не брани увоз, са српским партнерима се лако комуницира и то је разлог што се хрватска предузећа окрећу региону – кажу у Хрватској господарској комори, задовољни што бројке показују да се сарадња са земљама чланицама ЦЕФТА такође добро развија. Тако Хрватска повећава извоз и у Албанију, Црну Гору, БиХ, Македонију и Молдавију, иако раст није ни приближан оном који се бележи у Србији.

ЉАЈИЋ: ПОВЕЋАНО САМО 9,9 ОДСТО

ПОВОДОМ информације да је Хрватска у последњем кварталу повећала извоз у Србију за невероватних 40 одсто, Расим Љајић, министар трговине и телекомуникација Србије, за наш лист каже „да је тај податак просто невероватан“. – За првих седам месеци ове године, према званичним статистичким подацима, раст увоза из Хрватске у Србију износи 9,9 одсто, у односу на исти период 2013. године, док је у истом периоду српски извоз у ту суседну земљу повећан 13,2 одсто – истиче министар Љајић. Министар трговине напомиње да је у поменутом периоду покривеност увоза извозом достигла око 96 одсто, док је лани у овом периоду износила 92 одсто. (Д. М.)

На питање да ли је до повећања извоза у Србију дошло зато што Хрватска жели да заобиђе санкције и лакше извози своју робу у Русију, нико нам није могао дати прецизан одговор. Хрватски привредници тврде да почетком године, када је забележен и снажан раст извоза у Србију, још није било санкција Русији, па нико на тај начин и није размишљао. А на питање хоће ли убудуће још више расти извоз у Србију, да се на тај начин заобиђу санкције и лакше освоји руско тржиште, сви слежу раменима. – Ко зна што ће у будућности бити, али би санкције Русији снажно погодиле хрватску привреду.

Истовремено професор Љубо Јурчић наглашава да Хрватска ионако већ годинама преко Србије извози у Русију, па се и не очекују неке драматичне промене.

– То се ради уз прећутно одобравање Хрватске, Србије и Русије, јер свако у томе налази свој интерес – каже Јурчић.

Док хрватски националисти и десничари блебећу старе и истрошене приче у којима Србију приказују као црног врага, привредници само маштају да се дочепају српског тржишта. Рафови хрватских продавница и даље ретко имају српску робу, а када је и имају нуди се на мало видљивим местим. Са друге стране, хрватски су привредници више него задовољни пласманом у Србији, кажу да никаквих проблема нема, поготово не када је реч о пријему хрватске робе.

Понајвише расте из Хрватске у Србију извоз производа прерађивачке индустрије, али је забележен и раст извоза текстилних производа, лекова, хране.

 

Ј. Керблер, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

9 Коментара

 1. pa kad mi proizvodimo samo hrpe vucicevih nebuloza i iluzija

 2. Bojkotujmo sve njihove robne i trgovačke marke kao i oni naše

 3. Д В Е Р И ЋЕ БИТИ ЖИВИ ШТИТ ЗА ПРЕЗАДУЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ У БОРБИ ПРОТИВ ХАРАЧЛИЈА

  Чачак – На конференцији за медије у Чачку, Бошко Обрадовић је изјавио да ће Покрет Двери стати у заштиту свих презадужених породица којима приватни извршитељи одузимају основну имовину и средства за живот.

  Србијом влада бела куга, годишње 35.000 људи више умре него што се роди, имамо испод једног детета по брачном пару, 20% брачних парова не може да има деце, имамо огроман број абортуса и болести зависности као што су наркоманија и алкохолизам, по просечној старости становништва један смо од најстаријих народа у свету… Огроман број људи остао је без посла у пљачкашким приватизацијама, домаћи предузетници не могу нормално да раде због зеленашких банкарских камата и укинутих царина на увоз стране робе, породице на селу не могу да опстану јер нема никакве подршке домаћој пољопривреди, труднице и породиље су грађани другог реда, породице са више деце су заборављене и препуштене саме себи, највећи број пензионера има срамотно мале пензије…

  У вишесатном премијерском експозеу садашњег председника Владе Србије Александра Вучића не помиње се реч породица нити постоји било какав елемент породичне политике. У Влади нема Министарства за бригу о породици нити програма подршке рађању, младим брачним паровима, породичним предузећима, повратку породица на село… Напротив, Влада Србије планира смањење плата и пензија, и шаље приватне извршитеље да одузимају имовину породицама које не могу да плаћају своје рате за кредите или дугове за комуналне услуге… Али, за исто то време Влада Србије уме да брине о промоцији идеологије хомосексуализма у Србији, тако што финансира геј параде и хомосексуализам промовише преко уџбеника сексуалног образовања који је ушао у школе у северној Србији, док обуке за бригу о хомосексуалцима пролазе све Полицијске управе и Центри за социјални рад у Србији. Државни буџет, просвета, МУП и социјална политика тако се стављају у функцију промоције хомосексуализма. Промоција хомосексуализма постаје државни пројекат који од геј параде води директно до законског признавања хомосексуалних бракова и могућности да такви парови усвајају децу.

  Измишљени и са Запада наметнути проблем парадирања маргиналног броја хомосексуалаца и њихових лобија који живе од политичког хомосексуализма постао је тако важнији државни посао од свих породичних тема које живот значе милионима људи у Србији. Права друштвена и политичка тема данас је породична тематика и покушај да се стане на пут општем сиромаштву, незапослености, пропасти домаће привреде и смањењу броја становника у Србији. Одбацујемо тему геј параде и права хомосексуалаца као небитну и непристојну тему у времену када многе породице не могу да преживе под ударом социјалних проблема и тензија.

  Зато је Покрет Двери предложио доношење Закона о заштити презадужених породица којим би им био отписан део дугова, нико не би могао да им одузима људско право на породични дом и основна средства за живот, био би им омогућен нови финансијски почетак и репрограмирање преосталих дугова. Ово је законско решење које познају многе државе света. Покрет Двери стаће у заштиту свих презадужених породица којима приватни извршитељи одузимају основну имовину и средства за живот. Позивамо све којима држава прети да их остави без породичног дома да нам се јаве и живим штитом бранићемо њихове домове од одузимања. Нико нема права да одузима основно људско право као што је право на породични дом и минимална средства за живот. Као политички покрет породичних људи осећамо обавезу да станемо у заштиту свих оних који су презадужени, а којима прети одузимање породичног дома од стране банака, пореских управа или корумпираног правосудног система.

  Инфо служба Покрета Двери

  • Zahvaljujuci vama picketinama iz dveri i onih mudraca iz dss glas normalnog coveka ne moze da se cuje u skupstini kad su vam srs obraz i nasi predlagali kaliciju niste hteli ni da cujete pa se postavlja pitanje za koga radite i ko vas finansira sekto

 4. Debilna vlada,i njeni puleni,oni su unistili dusu Srbsku.Ustase kad treba ubiti Srbina tuje,kad nesto treba da im proda tuje,uvek je tu danam zlo cini,sa ovakvim vladama i nitkovima,po tome ,smo najgluplji na svetu.

 5. uzas mi ni jaje jedno nemozemo njima da izvezemo

 6. ДВЕРИ ЋЕ БИТИ ЖИВИ ШТИТ ЗА ПРЕЗАДУЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ http://www.youtube.com/watch?v=BpjFoCINXxA VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *