За Г-20 је касно да одустане од валутних ратова

0
(0)

19.02.2013. –

Финансијска двадесеторица после дводневног састанка у Москви обећала је да ће одустати од намерне девалвације валута ради подршке економског раста и испољила је спремност за радикално пооштравање финансијског регулисања на свим фронтовима.

Експерти нису приметили посебан ентузијазам у изјавама учесника. Ипак и алармантна рапосложења (ако су и постојала), брижљиво су скривана, како се не би таласала светска јавност. Како је, на пример, изјавила шеф Међународног монетарног фонда Кристин Легард: Нема никаквих валутних ратова, постоје само валутни немири. Другим речима, девиза финансијске двадесеторице протекле у Москви био је израз „суздржаност у свему“. Говори председник Руске финансијске корпорације Андреј Нечајев.

– За финансијске ратове не видим никакве посебне основе. Мада наравно у току кризе у свим земљама без изузетка забележено је јачање националног протекционизма, увођење мера заштите сопственог тржишта. Заиста, међународне финансије сада нису превише здраве. Зато што из социјалних разлога кризу су „залили“ новцем. То је довело до тога да је економска криза прерасла у дужничку. Најупечатљивији пример су периферне земље Европе, где се поставило питање изласка из зоне евра. Сада већина влада развијених земаља суочава се са озбиљним дужничким проблемима и проблемима у банкарској сфери. Многе банке су изгубиле ликвидност. Зато што су инвестирале у хартије од вредности оних земаља које су се испоставиле најподложније кризи. Наравно, светским финансијама потребан је опоравак.

Русија која 2013. председава у Г-20 први пут је позвала на заседање финансијске двадесеторице представниек Швајцарске – земље коју такође често оптужују за вођење валутних ратова, пошто је њена централна банка успоставила границу поскупљења швајцарског франка, који је поред јена једна од омиљених валута финансијских шпекуланата. Ниакви посебни закључци при томе нису изведени. И такво стање ствари даје низу експерата право да сматрају да је птиање недопуштања валутних ратова изгубило актуалност, пошто је, како се каже, воз већ отишао. Говори директор института за проблеме глобализације Михаил Дељагин.

– Валутни ратови се воде већ низ година. О карактеру ових ратова најупечатљивије сведочи то што нико чак не помиње главног учесника ових ратова – САД. Оне прилично ефикасно обезвређују долар. И самим тим наносе штету осталим учесницима процеса. То је игра са нултим резултатом, чак са негативним. Зато што је штета која се наноси изнад оне користи коју добија победник. А што је најважније, победник и губитник све време мењају место.

Две речи о такозваној игри са нултим резултатом. Овде губитак једног обавезно значи добитак другог. Једноставно говорећи, сума свих добитака увек је једнака нули. Логика учесника игре са нултим резултатом је отприлике оваква: ако ја не победим, тада несумњиво губим. Игру са нултим резултатом немогуће је завршити тако да сви остану на добитку или да нико очигледно не изгуби. У актуалној ситауцији потребно је управо постићи такав резултат.

Завршни комунике финансијске двадесеторице садржи око 10 мера везаних за пооштравање регулисања финансијског сектора, као што је брже увођење нових банкарских стандарда, реформа тржишта производних финансијских иструмената и рад на формирању система глобалног Идентификатора правних лица. Клатно се померило у страну пооштравања финансијског регулисања, изјавио је новинарима заменик министра финансија Русије Сергеј Сторчак.

Сергеј Дуз,

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп обуставио финансирање „струке“ јер је „промовисала кинеске дезинформације” о коронавирусу

4.7 (3) ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп наложио је члановима своје администрације да бар привремено …

Долар слаби и даље, цене нафте падају

0 (0) ЛОНДОН – Амерички долар је наставио данас силазни тренд на тржиштима валута због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend