ЗА ГРАЂЕВИНСКУ ДОЗВОЛУ ПОТРЕБНО 279 ДАНА

0
(0)

Србија се налази на 92. месту у извештају Светске банке о условима пословања, а гори пословни амбијент у окружењу има само БиХ

Ако је и било сумњи у ваљаност података у извештају Светскг економског форума о конкурентности, што су српски политичари често истицали после објављивања катастрофалне позиције, питање је шта ће смислити након извештаја Светске банке „Пословање 2012“ („Доинг бусинесс 2012“), по коме смо у односу на прошлу годину пали за четири места. Одговор је понудила министарка за НИП Верица Калановић која је, коментаришући извештај, оценила да су пале и све друге земље у региону па то неће утицати на долазак инвеститора. 

Извештај Светске банке по коме се услови пословања у Србији – погоршавају

Ширење оптимизма уз плаћање инвеститорима да дођу

Према чврстим и мерљивим подацима Светске банке, Србија се по лакоћи пословања налази на 92. месту од посматране 183 земље, између Кине и Марока, а у окружењу иза нас се налази само Босна и Херцеговина. У односу на прошлу годину у девет од десет категорија Србија је у односу на остале земље постала окружење – теже за пословање. Само је у укњижавању некретнина Србија напредовала и то за невероватних 59 места, са 98. прошле на 39. место ове године.

Не тако давно, током 2009. Године, државни званичници, министри, па чак и председник Србије говорили су да је светска економска криза шанса за Србију, да ће код нас нагрнути инвеститори из других земаља у окружењу, јер ћемо нудити најбоље услове. Сада је јасно да – осим што смо плаћали страним компанијама да отворе фабрике овде субвенцијама по запосленом – својевољно и о свом трошку ретко ко долази. То и не чуди будући су да министри, осим ширења оптимизма и покривања трошкова страних компанија парама српских пореских обвезника, мало шта урадили да се у Србији лакше послује.

У свим извештајима о конкурентности и пословној клими последњих година у Србији, најгоре оцене добијао је сектор грађевинских дозвола. Ту се скоро ништа није променило, јер нема много земаља на свету где је скупља и где се теже добија грађевинска дозвола пошто се Србија налази на 175. месту. Скоро свака инвестиција подразумева изградњу неког објекта, а у Србији за то је потребно обавити 19 процедура и потрошити у просеку 279 дана. То у просеку кошта 1.603 одсто дохотка по становнику, док на пример у земљама ОЕЦД-а то кошта свега 54 одсто дохотка по становнику.

Најбољи у узимању кредита

По плаћању пореза Србија се налази на 143. месту, али не зато што су порези високи, већ зато што су компликовани за плаћање. Тако фирма годишње обави 66 плаћања по овом основу на шта се потроши 279 сати или 35 радних дана једног запосленог. С друге стране, у земљама ОЕЦД има свега 13 плаћања, али је зато порез на профит виши него у земљама Источне Европе и Централне Азије. Док је у Србији овај порез 11,6 одсто, у Источној Европи у просеку 9,3 одсто, у богатијим земљама ОЕЦД-а порез на добит је у просеку 15,4 одсто. Слично је и са порезима и доприносима на зараде по чему су, такође, скупље развијене земље.

По спровођењу банкротстава српска привреда налази се на 113. месту и пала је за 18 места у односу на претходни извештај. У Србији процедура банкрота кошта 23 одсто вредности предузећа, док је у ОЕЦД земљама то свега девет одсто. Док тамо повериоци наплате 64 одсто потраживања фирме у банкроту, у Србији је тај проценат свега 24 одсто.

По још једном важном параметру за стабилност пословног окружења – поштовању уговора, нема разлога да будемо задовољни. По том параметру пали смо са 94. на 104. место на свету, будући да треба 635 дана да се реши спор по неком уговору. У земљама Источне Европе у просеку то траје чак 223 дана краће, што свакако није препорука инвеститорима да се доселе у Србију, као што су наши званичници замишљали. Такође, у Србији су скупљи и трошкови судских спорова, адвоката и свега осталог што је потребно да се заштити уговор и износе скоро трећину потраживања.

Започињање новог бизниса је област којом су се наше власти много хвалиле, истичући да се фирма може основати за свега пет дана. Подаци Светске банке показују да је то, уствари, 13 дана и да су нас ту многе земље претекле, па се налазимо на 92. месту.

По заштити инвеститора налазимо се на 79. месту, по лакоћи добијања струје на истом месту, као и по лакоћи спољнотрговинског пословања.

Најбоље смо пласирани у категорији која мери лакоћу добијања кредита и ту смо на 24. месту, али смо и ту пали за три места у односу на прошлу годину.
На водећим позицијама налазе се Сингапур и Хонг Конг. Од земаља из окружења најбоље је пласирана Црна Гора на 56. месту, Бугарска на 59, Румунија 72, Хрватска 80, а испред нас је и Албанија на 82. месту. Најгоре је пласирана БиХ на 125. месту од 183 земље које обухватио овај извештај.

 

Балкан магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend