За путовања у ЕУ биће потребна инстант виза која ће коштати ...

За путовања у ЕУ биће потребна инстант виза која ће коштати …

За улазак у неку од земаља ЕУ грађанима Србије ће од наредне године бити потребна дозвола или “инстант виза” која ће коштати седам евра.

Према саопштењу из Брисела, Европски систем за одобравање путовања (ЕТИАС) требало би да постане комплетно оперативан током 2022. године након чега ће око 1,4 милијарде људи из више од 60 земаља, које су до сада могли слободно да улазе у Шенген зону, бити приморани да аплицирају за ову “улазницу” или како је још називају “путно одобрење”, пре него што крену у било коју од земаља ЕУ.

13. октобра одржан је састанак Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс), када је напоменуто је да ЕУ неће бити прва која ће захтевати сличну ствар од земаља које су у безвизном режиму.

Како су тада навели, таква пракса већ постоји у САД, Канади, Аустралији, док сама идеја о увођењу ЕТИАС датира још од 2016. године, а било је најављено да ће цео систем прорадити ове године, али се ипак због пандемије почетак примене одложио.

Како се тврди, сам систем требало би да помогне око актуелних безбедносних, здравствених и миграторних ризика, а односи се на укупно 62 земље које нису чланице ЕУ, али чији грађани могу да путују без виза у Шенгенску зону.

На овом списку су се, поред Србије, између осталих нашле и Аргентина, Бразил, Канада, Јапан, Мексико, Нови Зеланд, Украјина, Уједињени Арапски Емирати и САД.

Надлежни најављују да ће ЕУ систем бити веома лак, брз и једноставан, без обзира што ће он обухватити људе који планирају путовања из туристичких, пословних или неких других разлога.

Грађани наше земље који буду планирали путовање у ЕУ мораће да попуне онлајн апликацију, која не одузима више од десетак минута времена. Сви подносиоци захтева, старости од 18 до 70 година, мораће ову услугу да плате седам евра, док ће иста бити бесплатна за малолетне, а њихове податке мораће да попуњавају и шаљу родитељи.

Свега неколико минута касније требало би да добију на мејл адресу повратни одговор о прихватању захтева за “инстант визу” која ће важити три године (сваки боравак до 90 дана) или онолико колико вам важи пасош. У случају одбијања добићете и образложење, а могуће је и улагање жалбе.

Када једном са овим документом уђете у земљу коју сте навели као прву дестинацију, моћи ћете да посетите и све друге земље Европске уније. Дозвола ће 2022. године бити неопходна ако будете планирали да идете на море у Грчку или Хрватску, у шопинг у Мађарску, посету родбини у Аустрију или Немачку, на скијање у Словенију или Бугарску.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Нова фаза европске енергетске кризе – у Шпанији јагма за фењерима

Нова фаза европске енергетске кризе – у Шпанији јагма за фењерима

Четврта економија ЕУ пред могућим несташицама струје на зиму, јер је Алжир прекинуо испоруке гаса …

Хаос на граници: Мигранти ломе ограду, Пољаци користе водене топове и сузавац (видео)

Хаос на граници: Мигранти ломе ограду, Пољаци користе водене топове и сузавац (видео)

Избеглице које се налазе на граници између Белорусије и Пољске данас су почеле да секу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *