За ширење про-ЕУ и напредног пропагандног ђубрета народ плаћа 4 милијарде!

За ширење про-ЕУ и напредног пропагандног ђубрета народ плаћа 4 милијарде!

Скупштински Одбор за културу и информисање прихватио је данас предлог измене Закона о јавним медијским сервисима, којом је предвиђено да се јавни медијски сервиси и у 2017. години финансирају са четири милијарде динара из буџета.

Одбор је прихватио и измену Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, па ће и наредне године бити наплаћивана такса од 150 динара.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Нино Брајовић рекао је на седници Одбора да је износ од четири милијарде динара исти као и ове године, од чега је 3,1 милијарда намењена РТС-у, а 900 милиона динара РТВ-у.

– Ове измене предвидјају остваривање стабилног финансирања јавних сервиса, РТС и РТВ. Тај износ је био исти и ове године и процењујемо да би то било неки могући износ средстава за редовно и стабилно финансирање јавних сервиса” – рекао је Брајовић.

Он је додао да би у наредном периоду требало размислити и о некој врсти решавања историјског дуга РТС, који би, како је рекао, можда требало у билансима издвојити од текућег пословања и финасирања, како би се лакше сагледавали приходи и расходи.

Када је реч о таксама, Брајовић је рекао да је наплативност висока, чак 85 одсто, те да је то рекорд, који нисмо имали годинама.

Државни секретар је истакао да не би требало повећавати таксу, јер куповна моћ градјана не расте.

Брајовић је казао и да је велики број захтева за ослобадјање од плаћања таксе, 40.000 захтева кад је реч о РТС-у и 15.000 када је реч о РТВ-у.

Он је указао да је наплативост таксе за јавне сервисе у Хрватској 98 одсто и да у тој земљи јавни сервис од такси наплати 220 милиона евра.

– Код нас оба јавна сервиса имају нешто више од 70 милиона евра. То су скромна средства, али примерена куповној моћи грађана – рекао је он.

Ана Стевановић из посланичке групе Доста је било оценила је да није стабилно финансирање јавних сервиса, ако се поново издвајају средства из буџета за њихово функционисање и упитала зашто се за две године није нашло одрживо решење.

Наводећи да јавни сервиси морају бити независни, Стевановић тврди да се за две године ДјБ готово ниједном није појавила у програмима јавних сервиса.

Она је упитала и да ли би било логично да је 400 милиона динара, предвидјених за изградњу зграде РТВ, усмерено за функционисање те куће, а занимало је и докле се стигло са радом на новој медијској стратегији.

Брајовић је одговорио да су посебна средства од 400 милиона динара издвојена за изградњу зграде.

– Стабилност и извесност наплате прихода је главни гарант независности јавног сервиса и мислим да ћете и ви, ако се изборимо за то, бити задовољни кад је у питању заступљеност политичких странака – рекао је Брајовић.

Када је реч о медијској стратегији, Брајовић је рекао да ће се на новој стратегији интензивно радити наредних месеци и сматра да би неостварени део претходне стратегије требало узети као основу за нову.

– То су питања која су остала, значајно је питање приватизације Политике, питање националне новинске агенције и, нешто што је медијском стратегијом спроведено, приватизација локалних медија – рекао је Брајовић.

Када је реч о локалним медијима, државни секретар каже да је проблем што локалне самоуправе не издвајају довољно за конкурсно финансирање медија, те да је повлачење државе из медија, значило и повлачење новца из медија.

– Иако у овој области штедимо, не бисмо смели да штедимо највише на медијима у односу на друге јавне кориснике – рекао је Брајовић.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Те неспособне пропагандисте страха сакривене иза "Кризног штаба" треба одмах укинути и растерати као мачке са јебишта!

Те неспособне пропагандисте страха сакривене иза “Кризног штаба” треба одмах укинути и растерати као мачке са јебишта!

Народна странка позивала је данас Kризни штаб да “престане да удовољава властима стварањем утиска да …

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

ЈАВНО ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛИЧНОЈ ОДГОВОРНОСТИ ЛЕКАРА И ОДГОВОРНИХ ЛИЦА у вези са одлукама, поступцима или …

Један коментар

 1. То евидентно није јавни сервис него јавна кућа.Ја живим у Квебеку и преко балканијум.тв пратим
  само спортске догађаје јер остали део програма је снс канализација.
  Чак и у спортском делу директора јавне куће треба да је срамота…какве уствари каква будала
  коментарише спортске догађаје.Недавно је био еп за жене и док су наше играле коментатор је био на 1 утакмици Недељко Ковињало тај човек је кретен апсолутно не зна да разликује правила рукомет
  од голфа..ма било који спорт да коментарише он тотално уништи угођај гледања.
  Под хитно му проме нити презиме и да се не зове више Недељко Ковињало него Недељко Кењало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *