За спас сточара 2 динара

За спас сточара 2 динара

0
(0)

ПРОИЗВОДЊА млека у Србији већ годинама је на „климавим ногама“, а сточари кажу да је њихов опстанак више него угрожен. Ниска откупна цена главни је разлог што домаћи произвођачи млека преживљавају, а захваљујући „кредитима“ успевају да одржавају своје фарме.

– Не очекујемо повећање млека до краја године, а са просечном ценом од 31 до 32 динара по литру, не можемо више да издржимо – говори Сања Бугарски, председник Асоцијације млекара Војводине. – Наша производња дефинитивно је доживела тешку угроженост, пре свега због ниске откупне цене и нестабилности у ЕУ претходне две године. Од вишкова европског млека, штитили су нас прелевмани, које је држава увела када нам је то било најпотребније. Сада имамо чврста обећања да ће уколико дође опет до поремећаја, држава увести нове прелевмане, које је укинула почетком ове године.

Када је реч о људима који живе од овог посла, како прича Бугарски, у протеклом периоду сви су у превеликим дуговима. Неко се задужио код банака, неко код млекара, а појединци и код добављача.

– У сталном смо кашњењу, све већем и већем и не можемо да измиримо ни основне обавезе, како бисмо плаћали благовремено добављаче – истиче Бугарски. – Недавно смо имали састанак са млекарама на ту тему, али они кажу да немају простора да би откупне цене млека порасле, јер је и у Европи та цена. Дошли смо онда на заједничку идеју, да уговоримо састанак са министарством пољопривреде и трговине, да се подигне цена готовог производа и да то иде директно сточарима. То су радиле многе европске земље, па бисмо могли и ми. Да се, рецимо, цена млека, павлаке и других млечних производа подигне за два динара, и да те паре иду директно фармерима. То би била акција за спас сточара у Србији, а купац би знао где иду те паре. Овако, зарађују само прерађивачи и трговци. То нам је тренутно једини спас.

Како објашњава Бугарски, ова акција државу не би ништа коштала, али су проблем трговци, јер не желе да изађу у сусрет. То су све страни трговински ланци и не воде много рачуна о српским произвођачима млека.

ПОДАЦИ

* 10 година земља у закуп иде сточарима
* 36 динара је највиша откупна цена
* 28 динара по литру добијају мањи власници говеда

– Када бисмо добили повећање од два динара, то би било довољно да будемо на нули и да плаћамо трошкове – тврди Бугарски. – Засада једина добра ствар је правилник који је донела држава, да се сточарима даје земља у закуп на минимум 10 година, па бар ту имамо неку сигурност, а не да локалне самоуправе издају земљу како хоће.

ЦЕНА МЛЕКА

МАКСИМАЛНА откупна цена млека, које дају велике млекаре, јесте 36 динара по литру, објашњава Бугарски.

– Те паре готово и да не видимо – каже Бугарски. – Сточари просечно добијају између 31 и 32 динара, док они мањи, који носе млеко на откуп, у зависности од квалитета, не добију више од 28 динара. То је све премало новца.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Рано за извоз јагњетине у Кину

Рано за извоз јагњетине у Кину

0 (0) Стручњаци и сточари се слажу да тренутно србија нема довољно капацитета за трговину …

Данас бре бандо напредна производимо мање меса и месних прерађевина него наши чукундедови на почетку XX века!

Данас бре бандо напредна производимо мање меса и месних прерађевина него наши чукундедови на почетку XX века!

0 (0) Празна села, куће и стаје У оборима у Србији налази се око 3,2 …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend