За високе цене хране криви трговци и прерађивачи

За високе цене хране криви трговци и прерађивачи

За високе цене хране и њихов инфлаторни утицај нису одговорни пољопривредни произвођачи, него трговци и прерађивачи, изјавио је данас председник Скупштине Асоцијације пољопривредника Мирослав Ивковић.

 

Ивковић је казао да “није тачно да је пољопривреда крива за инфлацију, већ су то прерађивачи и трговци”, додајући да “пољопривредни производи нису поскупели тако да доведу до инфлације”.

 

 “Ако је 120 динара килограм живе ваге свиња, а 380 динара килограм те исте врсте меса у продавници, морате се запитати ко је узео те паре – то су прерађивачи и трговци”, рекао је Ивковић новинарима после конференције за штампу те асоцијације.

 

 Ивковић је као пример навео то што је цена хлеба остала непромењена иако је “формирана у тренутку када је пшеница коштала 30 динара по килограму, а сада је дупло јефтинија (пшеница) и кошта 16,70 динара”.

 

 “Срамота је да у Србији поред толике производње, неко буде гладан, и за државу и за нас, пољопривреднике, али треба наћи ко је крив за то”, нагласио је Ивковић, додајући и да пољопривредници “немају право да формирају цену свог производа”. “Када одете да купите дугме или иглу у продавници постоји цена, а када човек продаје 10 тона малине или пшенице, нема цену, већ иде код откупљивача и чека да му он каже каква је цена”, казао је Ивковић.

 

Тањуг


Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Од 1. Августа режим који је у паници поново уводи "анти-корона" мере

Од 1. Августа режим који је у паници поново уводи “анти-корона” мере

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се епидемиолошка ситуација погоршава и болнице почињу да се …

Др Србољуб Живановић

Остаци скелета стари 40.000 година пронађени у Србији (видео)

Др Србољуб Живановић рођен је у Сарајеву 21. децембра 1933. године, српски антрополог, палеопатолог, професор …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *