Зачарани круг задужења

0
(0)

ГОТОВО четири милијарде динара тежак је недозвољени минус корисника текућих рачуна у Србији. Ово трошење „испод црте“ кориснике рачуна коштаће и више од 50 одсто, колико најчешће износи каматна стопа на улазак „у црвено“.

Међутим, то не значи да редовне платише пролазе много јефтиније: просечна каматна стопа на дозвољени минус на нивоу целог сектора износи 33,5 одсто. У питању је убедљиво најскупља кеш позајмица која постоји у банкама, а клијенти је најчешће користе, јер за њу банка не тражи проверу кредитне способности. Иначе, да би добио кредитну картицу, или класичан кеш кредит, за које су каматне стопе ниже, клијент прво мора да покаже да је кредитно способан.

На дуг по кредитним картицама просечна каматна стопа је 21 одсто. Преко њих грађанима је одобрено дупло више кредита него преко дозвољеног минуса: чак 80 милијарди динара. Овде је већа и недисциплина у намиривању дуга: значајније се касни са отплатом чак 4,3 милијарде динара.

СКУПЉИ ДИНАР ПОДИЗАЊЕ референтне каматне стопе НБС још више је поскупело динарске кредите. Тако сада шестомесечна динарска стопа белибор, која је банкарима основа за рачунање камате за зајмове у домаћој валути, износи 12,46 одсто. Када се на то дода најмање још осам одсто, колико банке минимум зарачунавају за динарски кредит, добија се више од 20 одсто годишње каматне стопе за динарске кредите.

 И поред свега, поједини се ипак радије одлучују за класичан готовински кредит.

– Узела сам кеш кредит за рефинансирање којим сам угасила дозвољени минус и све кредитне картице – каже Београђанка Н. М. – Са картицама сам се само вртела у зачараном кругу: платим доспелу рату за тај месец и одмах потрошим сав слободан износ. Дуг ми се, тако, већ неколико година уопште не смањује, а силне паре дајем за камату. Слично је и са дозвољеним минусом. Сад ми банка скида рату за кредит и не размишљам.

Ипак, ни ови готовински кредити нису ништа повољнији. Камата на динарске зајмове већа је од 20 одсто (23,4 одсто у просеку), док су они везани за евро далеко повољнији – са каматом, у просеку, око седам одсто. Међутим, код кредита чија се отплата везује за евро, обавезан је депозит од 30 одсто од износа зајма. Такође, многе банке условљавају одобаравање кредита осигурањем живота, па је и ово значајан трошак који треба платити.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Напредна фукара задужује Србију за милијарде евра како би шиптарским терористима направила аутопут и железницу

3 (2) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да још никаква помоћ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend